TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3 viser nok en gang at store telefoner er en god ide. Dette er den beste i klassen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. okt. 2013 - 21:50

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm med penn
Størrelse: 151,2 x 79,2 x 8,3 mm, 168 gram
Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 5,7 tommer, HD Super AMOLED
Operativsystem: Android 4.3

Nettverk: GSM, 3G, LTE
Internett: Edge, DC-HSDPA+ 42 Mbps, LTE 150/50 Mbps, Wi-fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0 Smart Ready med AptX
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS

Minne: 3 GB RAM, 32/64 GB lagringsminne
Minnekort: Ja
Systembrikke: Snapdragon 800 MSM8974
Prosessor: Krait 400, 4 x 2,3 GHz
USB: 3.0, Micro-USB (Micro B)
Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL
FM-radio: Nei

Kamera: 13 MP, f/2,2, 31 mm
Frontkamera: 2 MP
Videoopptak: 4K UHD 30 FPS, 1080p, 30/60 FPS

Batteri: 3200 mAh

Se alle spesifikasjoner

Kort oppsummert

Samsung Galaxy Note 3 er telefonen de andre store telefonene må slå. Dette er den beste i klassen. Så enkelt er det.

Konklusjon

For to år siden introduserte Samsung sin Galaxy Note, og med den en helt ny kategori mobiltelefoner. Dette var en krysning mellom telefon og nettbrett. Da vi testet den ble vi overrasket over hvor godt vi likte den, størrelsen til tross. Så kom oppfølgeren, som kanskje var fjorårets beste smarttelefon.

Ikke så rart da, at forventningene til den tredje telefonen i serien var høye.

Den beste av de store

La oss være krystallklare: Galaxy Note 3 er den beste telefonen i serien, og en av de aller beste Android-telefonene på markedet. Dette er telefonen de andre store telefonene må slå.

En kan alltids innvende at telefonen er altfor stor. Da er dette i tilfelle ikke telefonen du ser etter. For med en bredde på knapt 8 cm og en lengde på drøyt 15 cm er Galaxy Note 3 på ingen måte noen småtass.

Likevel - den får plass i bukselomma, og etter en dag eller to føles det i grunnen naturlig å bruke den. Den følelsen fikk vi aldri med Sonys gigantiske 6,3 tommers Xperia Z Ultra.

Stor skjerm

Galaxy Note 3 har altså en skjerm på hele 5,7 tommer. Den har full HD-oppløsning, er skarp, har god fargemetning og super innsynsvinkel. Skjermen strekker seg langt ut mot sidene av telefonen.

Samsung har holdt tykkelsen nede på drøyt åtte millimeter, men vekten på 168 gram gjør den ikke akkurat kjempelett. Telefonen ligner på Samsung Galaxy S4, men på baksiden har Samsung gått for lærimitasjon. Det ser faktisk ikke så aller verst ut.

Nyeste Android

Dette er en av få telefoner som leveres med den aller nyeste versjonen av Android, versjon 4.3 Jelly Bean. Samsung har sminket operativsystemet med sitt eget TouchWiz-menysystem. Det gjør at Note 3 er så godt som lik Galaxy S4 i bruk.

Vi syns den er enkel og grei å bruke, men noen av funksjonene i Samsungs menysystem er mest av alt gimmicker i våre øyne. Vi tenker spesielt på de mange mulighetene til å styre telefonen uten å ta på den. Vi deaktiverer de fleste av disse.Med denne pennen kan du gjøre en del ting du ikke kan på andre telefoner.

Penn

Note-serien leveres med en skjermpenn. På Note 3 er denne felt inn i selve telefonen, og trekkes ut ved behov. Du kan skrive, tegne og gjøre en del andre mer eller mindre nyttige saker og ting på telefonen med denne pennen.

Når du trekker ut pennen dukker det opp en egen meny som raskt tar deg til notater, en skjermdumpfunksjon, en slags scrapbook, og en søkefunksjon. Du kan også tegne opp en firkant på skjermen, og kjøre noen utvalgte apper i denne.

Det er en egen notatapp du kan bruke til å skrive og tegne i. Denne fungerer fint, men kanskje ikke til å ta notater under forelesninger og slikt med. Til det er skjermen litt liten, syns vi.

Det beste syns vi er håndskriftgjenkjenningen, som fungerer de fleste steder. Når du skal skrive i et tekstfelt bruker du bare pennen. Telefonen gjenkjenner undertegnedes kråkeskrift rimelig enkelt, så dette fungerer i grunnen helt strålende.

Likevel klarer vi ikke helt å kjenne at pennen er noe vi har blitt avhengige av. Det krever tross alt at du legger deg til nye vaner. Under testperioden har vi brukt pennen mindre og mindre. 

Så skal vi understreke at vi ikke er negative til pennen. Andre brukere enn oss vil sikkert finne den spesielt nyttig.

Råsterkt

Maskinvaren under panseret er for øvrig av det spreke slaget. Her får du en firekjernet 2,3 GHz prosessor, en kraftig grafikkprosessor og 3 GB arbeidsminne. Det sørger for at telefonen føles veldig kjapp, uansett hva du gjør.

Det er ingenting vi savner på spesifikasjonslisten heller. Alt fra 4G til NFC er på plass. 

SE OGSÅ: Alle spesifikasjonene

Kameraet er også rimelig bra. Det tar bilder i 13 megapikslers oppløsning, og du kan filme i 4K UHD-oppløsning. Det kan være en kjekk mulighet dersom du har eller skal kjøpe TV med 4K-støtte. Men kvaliteten er på nivå med Galaxy S4, som tross alt er forbikjørt av andre telefoner etterhvert.

Det betyr for all del ikke at kameraet er dårlig.

Svært god batteritid

Batteriet er vi veldig fornøyde med. Det varer og varer. Med en kapasitet på 3200 mAh er det ingen overhengende fare for at telefonen skriker etter laderen halvveis gjennom dagen. Med mindre du bruker telefonen veldig mye, seiler den lett gjennom dagen, og gjerne også neste dag. 

Det avhenger selvsagt av hvordan du bruker telefonen, men dette er uansett en telefon med et godt batteri.

Om du bruker telefonen til å ringe med, er det også greit å vite at talekvaliteten er god. Note 3 støtter HD Voice også.Telefonen duger svært bra til underholdning.

Underholdningsmaskin

Vi skal også nevne at Note 3 har god lyd i lydutgangen. Den egner seg derfor godt til musikk. Den gode skjermen gjør også telefonen til en fryd å se video og surfe med.

Med sterk maskinvare egner den seg også bra til de heftigste spillene. Som mange andre telefoner har den også fjernkontroll innebygget, og kan derfor brukes til å styre TV og dekoder med.

Alternativene

Selv om Note 3 er en svært god telefon, er den ikke akkurat billig. Om du først vurderer å bruke rundt 5500 kroner på en telefon, er det greit å vite om alternativene.

Sony Xperia Z Ultra: Med en skjerm på hele 6,4 tommer er dette en av få telefoner som klarer å danke ut Note 3 på størrelse. Den er dessuten tynnere, og på toppen av det hele vanntett. Maskinvaren er vel så sterk, men kameraet er ikke av samme kaliber. Penn har den heller ikke, men du kan faktisk bruke en vanlig penn eller blyant på skjermen om du vil. Koster fra 5300 kroner.

LES MER: Test av Sony Xperia Z Ultra 

Samsung Galaxy Mega 6.3: Galaxy Mega 6.3 har skjerm på 6,3 tommer, men oppløsningen er ganske mye lavere. Det har litt å si for skjermer av denne dimensjonen. Penn har den heller ikke. Maskinvaren er dessuten en del svakere. Men prisen starter på 3500 kroner. Det er ganske mye billigere.

LES MER: Sjekk denne megatelefonen (tu.no)

Samsung Galaxy Note 8.0 LTE:

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 8.0 (versjonen uten LTE) 

Samsung Galaxy Note 2: Galaxy Note 2 var kanskje fjorårets beste telefon. Den kan i hovedsak det samme som Note 3, men skjermen har ikke like høy oppløsning. Men med tanke på at den koster fra 3600 kroner er den et røverkjøp.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 2

HTC One Max: HTC har også en gigant på gang. Denne har samme design som den originale One, men en skjerm på 5,9 tommer gjør den til en av markedets største. Har ikke penn, men her er fokuset til gjengjeld underholdning. Det sitter to høyttalere i fronten, og disse skal angivelig ha svært god lyd. Telefonen har også fingeravtrykkleser. Vi har imidlertid ikke testet denne enda. Skal koste fra 6000 kroner.

LES MER: Her er HTCs nye beist

Oppsummert

Samsung Galaxy Note 3 er ikke en telefon for alle. Om du er villig til å leve med en telefon av denne størrelsen får du til gjengjeld en av de aller beste smarttelefonene på markedet akkurat nå.

Og selv om den er stor, bikker den ikke over i det latterlige, slik som Samsung Galaxy Mega 6.3 eller Sony Xperia Z Ultra. Dette er en størrelse vi fint kan leve med.

Selv om pennen fungerer fint, ser vi den ikke som noen avgjørende funksjon. Likevel syns vi ikke dette spiller noen rolle. Om du aldri tar den i bruk, får du fortsatt en veldig god telefon.

Samsung beviser dermed nok en gang at store telefoner har noe for seg, og at ingen gjør akkurat denne øvelsen like bra som dem. Dette er en telefon vi anbefaler på det varmeste.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.