TESTER

Test: null

Test: Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung Galaxy Note 10.1 er helt unikt nettbrettet for deg som vil tegne og skrive. Men det koster.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. aug. 2012 - 17:20
Vis mer
Høydepunkter

Kraftig prosessor, pennen er nyttig, god batteritid, du kan ringe og sende SMS.

Ulemper

Relativt lav skjermoppløsning til denne prisen, plastdeksel, pennfunksjonen kunne vært mer omfattende.

Veldig kort sagt

Samsung Galaxy Note 10.1 koster en del, har ikke spesielt spensting skjerm og ser ikke voldsomt oppsiktsvekkende ut. Men det er ingen andre nettbrett som kan tilby de samme mulighetene som dette brettet. Det gjør det helt unikt.

Gå til:Hele testenYtelsestesterBilder og videoSpesifikasjonerKonklusjon

Det er ikke ofte vi har vært så usikre på et produkt som vi har vært med Samsung Galaxy Note 10.1. Det er det flere grunner til.

Note 10.1 er nemlig i bunn og grunn et ganske ordinært nettbrett med Android. Et ordinært brett som sammenlignet med konkurrentene har en lavoppløst skjerm og høy pris.

På den annen side er Note 10.1 et helt spesielt nettbrett. Det har nemlig en penn du kan bruke til å tegne, skrive og navigere på skjermen. Akkurat dette er det ingen andre brett på markedet som tilbyr, og det er mye ved dette som er veldig lurt og unikt.

Vurdert som et vanlig nettbrett til 4700 kroner er det mye som trekker ned. Kanskje aller mest skjermen, som for all del ikke er dårlig men med en oppløsning på 1280 x 800 piksler står godt tilbake for den sylskarpe skjermen du får på tredje generasjon iPad for samme pris i samme konfigurasjon. Android-brett med mye høyere skjermoppløsning og lik eller lavere pris finnes også.

Note 10.1 har plastdeksel, og vi opplever kvaliteten som lik den du får på den godt over tusen kroner billigere Samsung Galaxy Tab 2 10.1. Kameraet – om noen egentlig er opptatt av dette – er ganske labert.

Samsung satser på NFC, men dette har ikke Note 10.1. Det kunne gjort det lett å overføre filer mellom Note 10.1 og for eksempel Samsung Galaxy S III.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om NFC

Men så er det også flere positive egenskaper som trekker opp. Note 10.1 har rask prosessor og grafikkprosessor. Den har masse arbeidsminne, støtter 3G og kan brukes til SMS og samtaler. Det meste som trengs av tekniske spesifikasjoner er på plass.

SE OGSÅ: Ytelsestester av Galaxy Note 10.1

Brettet er lett å bruke, og har fått smarte funksjoner som små apper du kan kjøre over andre apper, og mulighet for å kjøre et knippe apper side om side.

Hadde dette vært alt hadde vi vært lunkne til Note 10.1. 4700 kroner er tross alt en god slump penger.

Penn med muligheter

Men pennen, kalt S Pen, gjør at bildet likevel ikke er fullt så enkelt. Denne åpner for en hel del unike muligheter.

Du kan notere og tegne med pennen som kan registrere 1024 nivåer av belastning. I praksis betyr dette at det blir omtrent som å tegne med en vanlig penn på skjermen.

Brettet har en smart notat-app, hvor du ikke bare kan skrible, men også regne, skrive, klippe inn bilder og bruke det som en notatblokk. Er du den kreative typen får du et flott verktøy å utfolde deg med her

Samsung også lagt ved Photoshop Touch, som lar deg redigere bilder. Sammen med pennen har du her mulighet til å flikke på bilder, eller skape helt nye verk.

Du får også en svært god skriftgjenkjenning, som takler selv den mest slurvete håndskriften. Her trenger du altså ikke trykke på tastaturet om du ikke vil.

Noen steder føler vi at alt ikke er like intuitivt. Det er mulig vi er dumme, men vi føler vi ikke har spesielt god kontroll på hvor tekst dukker opp når vi noterer i S Note-appen. Vi savner også en ordbokfunksjon når vi bruker håndskrift.

Pennen i seg selv fungerer bra, og selv om vi gjerne skulle sett at det var flere apper som var laget for å brukes med den syns vi Samsung har gjort en ganske god jobb med denne funksjonaliteten.

LES MER: Slik fungerer pennen

Og det er akkurat dette som gjør at Note 10.1 ikke er noe ordinært nettbrett. Det finnes ikke lignende produkter på markedet. Og siden det i det store og hele fungerer bra er dette et produkt vi gjerne kan anbefale til deg som syns dette virker smart.

Svakere skjerm enn alternativene

Samtidig skal vi være svært nøye med å understreke at Note 10.1 ikke er noe spesielt godt kjøp hvis du ikke eksplisitt har behov for penn. I så måte er Note 10.1 et dyrt nettbrett med svakere skjerm enn alternativene.

Konklusjonen blir dermed noe sånt som dette:

Vil du gjerne ha muligheten til å tegne og skrive med en penn på skjermen? Da er Note 10.1 et godt kjøp, for alternativene finnes strengt tatt ikke.

Har du bare behov for et vanlig nettbrett? Da er det vanskelig å finne veldig gode grunner til å betale 4700 kroner for Note 10.1.

Les hele testen over de neste sidene
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.