TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er et av de beste nettbrettene på markedet akkurat nå.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. jan. 2014 - 16:38
Vis mer
Kort oppsummert

Endelig et Galaxy Note-nettbrett med sylskarp skjerm. Galaxy Note 10.1 2014 Edition er sprek, har mange smarte løsninger og kan brukes som notatbok under forelesninger og møter. Et av de beste nettbrettene på markedet, men muligens noe dyrt.

Konklusjon

Av og til kan det virke som om det er like mange nettbrett å velge mellom som det er fisk i havet. Spesielt om det er Android-nettbrett du først og fremst er interessert i. 

Det gjelder altså å lage produkter som skiller seg ut dersom man vil stikke seg frem. Her syns vi Samsung har gjort en spesielt god jobb. Deres Note-serie med nettbrett og smarttelefoner har nemlig gitt nytt liv til pennen. Note 10.1 2014 Edition er selskapets nyeste titommerbrett i serien.

Konseptet er at du får med en penn du kan bruke til å tegne og skrive på skjermen med. Det fungerer ikke slik som på tidligere tiders smarttelefoner, hvor pennen var et nødvendig verktøy for å bruke dem. I Note-serien er pennen heller en utvidelse som gir deg flere unike muligheter andre nettbrett ikke har.

Skriv det ned

La oss for eksempel si at du skal skrive i en tekstboks på en nettside. Da trekker du bare ut pennen, som har en egen «silo» på siden av brettet, og skriver for hånd rett inn i feltet. Det samme fungerer de fleste steder hvor det er tekstfelt. 

Det følger med flere apper som utnytter pennen. Appen S Note lar deg notere, tegne, lage figurer og kan forstå matematiske formler. Disse dokumentene kan du lagre i skyen, og få tilgang til fra PC-en din for eksempel. 

Vi er jevnt over fornøyde med skriftgjenkjenningen. Om vi legger av oss den verste kråkeskriften forstår Note 10.1 hva vi skriver i de fleste tilfeller.

Pennen kan brukes til annet også. Du kan blant annet tegne på skjermbilder, lage utklippsbøker av ting du finner på nettet, og tegne opp vinduer hvor du kan kjøre egne apper. Vi syns det alt i alt fungerer bra, og ser for oss at Note 10.1 fort kan bli et kjærkomment verkøy for deg som noterer mye, enten du studerer eller du jobber. Det åpner også for nye muligheter, som å signere dokumenter du får på e-post uten å gå veien innom en printer.

Ser bedre ut

Designen er også oppdatert siden forrige utgave. 2014-modellen av Note 10.1 fremstår som mer moden og mindre leketøy i sin utforming. Samsungs særegne designuttrykk med liksomlær på bakdekselet gjør at den skiller seg ut, at brettet ikke er glatt på baksiden, og at flekker ikke synes.

Skjermen er av den skarpe sorten, og har noe høyere oppløsning enn den du finner i Apples iPad Air. Den egner seg svært bra til video, spill, surfing og annet du måtte ønske å bruke brettet til. 

Samsung har utstyrt Note 10.1 med kraftig prosessor og grafikkprosessor, så dette nettbrettet tar de fleste oppgaver på strak arm. Det betyr ikke bare at du kan redigere video eller spille de mest avanserte spillene. Som mange andre Samsung-produkter kan Note 10.1 kjøre to apper ved siden av hverandre, som nettleser og e-postklienten for eksempel.

SE OGSÅ: Alle spesifikasjonene til Note 10.1 2014 Edition

Noen tregheter

Vi er likevel litt forundret over at brettet av og til oppleves som litt tregt i menyene, spesielt om det har lagt i ro en stund. Noe stor demper på brukeropplevelsen er det riktig nok ikke, men det teller ikke akkurat positivt.

Med unntak av dette syns vi brukeropplevelsen er gjennomgående godt gjennomført. Det kjører Android 4.3 med Samsungs menysystem på toppen. Har du brukt en mobil med Android forstår du kjapt hvordan ting fungerer her. 

Kjøper du versjonen med 4G-støtte kan du også ringe og sende SMS med brettet. Spesielt SMS-støtte er nyttig, mens samtaler mer er en funksjon som er kjekk å ha.

Batteritiden er vi fornøyde med. Du må nok lade hver dag om du for eksempel spiller mye, men med noen timers bruk hver dag holder det gjerne to til tre dager i praksis. Dette vil uansett avhenge av bruksmønsteret ditt.

Alternativer

Om du syns nettbrett med skjermpenn virker som et interessant konsept er det i praksis Samsung Galaxy Note-serien som gjelder. Note 10.1 2014 Edition har en startpris på 4000 kroner, så det er det gjerne greit å kjenne til noen alternativer.

Samsung Galaxy Note 8.0: Et hendig nettbrett med penn. Har åtte tommers skjerm og er dermed lite nok til at det får plass i en romslig lomme. Skjermen er langt fra like skarp som nye Note 10.1 sin, men gjør en grei jobb tross alt. Den billigste varianten går i skrivende stund for rundt 2500 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 8.0

Apple iPad Air: Samsungs viktigste konkurrent i nettbrettmarkedet er også den største aktøren. iPad Air støtter riktignok ikke penn, men går du for en iPad nyter du godt av det største utvalget apper for nettbrett, og et rikt økosystem generelt. iPad Air har noe mindre skjerm, batteritiden er god, og det følger med en rekke nyttige apper for video og bilde. Koster fra 3900 kroner.

LES MER: Test av Apple iPad Air 

I tillegg har Samsung nylig lansert flere nye nettbrett, hvor tre av disse er uten penn.

Galaxy Tab-serien og Note Pro: De nye produktene i serien har alle sammen høyoppløst skjerm og samme maskinvare som Note 10.1 2014 Edition. Om du vil ha penn er det Note Pro med 12,2 tommers skjerm som gjelder. Galaxy Tab-produktene leveres uten støtte for penn, men har ellers samme maskinvare som Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Disse kommer i salg i løpet av våren.

LES MER: Samsung lanserte nye Galaxy Tab Pro og Note ProAlt i alt

Vi har egnetlig ikke så mye å utsette på Samsungs nye Note 10.1. Det må i tilfelle være prisen. 16 GB-varianten med 4G-støtte koster tett oppunder 6000 kroner, noe som gjør brettet nesten tusen kroner dyrere enn tilsvarende iPad Air. 

Pennen gjør likevel at vi syns dette nettbrettet verdt noen kroner ekstra, så om dette er en funksjon du ønsker deg anbefaler vi gjerne Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.