TESTER

Test: null

TEST: Nokia Lumia 925

Nokia Lumia 925 er en sterk kandidat til årets lekreste telefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. aug. 2013 - 08:00
Vis mer
Kort oppsummert

Nokia Lumia 925 er både en oppgradering og en nedgradering sammenlignet med Nokias forrige toppmodell. Det er helt klart en veldig god telefon, men forskjellen på den og forgjengeren er i praksis svært små.

Konklusjon

Nokia har fått mye skryt for sine Windows Phone-baserte Lumia-telefoner. Og selv om det ikke måler seg med iPhone eller Galaxy, har de den siste tiden fått fart på salget. De meldte om 7,4 millioner solgte eksemplarer i forrige kvartal.

Vi antar at deres forrige flaggskip, Lumia 920, sto for en betydelig del av dette. Nå har de kommet med en noe oppdatert utgave.

Det meste er likt

Lumia 925 er nemlig i bunn og grunn helt lik sin forgjenger. Forskjellene ligger stort sett i design og kamera.

Nykommeren er litt tynnere, og ganske mye lettere. Rammen er laget i aluminium, og har en avrundet "puteform"-design, som de kaller det.

Kameraet har fått et ekstra linseelement som skal gi skarpere bilder. Skjermen har dessuten noe bedre kontrast.

Nokia har også kuttet litt. Lumia 925 har halvparten så mye lagringsplass som Lumia 920, og mangler integrert støtte for trådløs lading.

En skulle tro at to så like telefoner kostet omtrent det samme. Men Lumia 925 er i skrivende stund mellom 2300 og 1500 kroner dyrere, avhengig av hvor du handler.

LES OGSÅ: Seks supre telefoner til super pris

Da er spørsmålet: Er den egentlig verdt de ekstra kronene?

Ser bra ut

Vi syns den beste grunnen til å velge Lumia 925 er at den ærlig talt ser mye bedre ut. Det er selvsagt subjektivt, men metallrammen og den tynnere utformingen gir den et mer eksklusivt uttrykk.

Lumia 925 har samme forholdsvis spreke prosessor som forgjengeren. Du får støtte for 4G, og dermed de raskeste internetthastighetene i mobilnettet. Den har en skarp og god 4,5 tommers HD-skjerm som er ekstra følsom, slik at den også kan brukes om du har hansker på.

At den kjører Windows Phone 8 gjør den enkel og grei å bruke. Her er det lagt opp til at du skal få rask tilgang til de funskjonene du faktisk bruker. Det overflødige er skåret vekk, slik at bruksopplevelsen er mer minimalistisk enn på iPhone og de fleste Android-telefoner.

LES OGSÅ: Slik fungerer Windows Phone 8

Nokia har inkludert GPS-navigasjon med nedlastbare kart. Det følger også med flere artige kamera-apper som blant annet lar deg endre ansiktsuttrykket på personene i bildet, for å nevne noe.

Kameraet er jevnt over bra, og vi setter spesielt pris på bildestabiliseringen. Den gjør det enklere å ta bilder i dårlig lys, og gir jevne og gode videoopptak uten risting.

Det er god lyd, både når du hører på musikk og når du snakker i telefonen. Vi har ikke opplevd noen problemer med dekning.Nokia Lumia 920 i gult, Lumia 925 i metall.

Det negative

Det vi ikke er så fornøyde med er at det er ganske lite lagringsminne. Du har omtrent 12 GB ledig, og det er ikke støtte for minnekort. Det er snaut. 

Vi opplever heller ikke batteritiden som enormt god. Regn med å lade telefonen hver kveld, eller oftere om du for eksempel surfer mye. Dette er riktig nok ikke noe som er spesielt unikt for akkurat denne telefonen.

Windows Phone 8 er ellers ikke i nærheten av Android og iOS når det kommer til utvalg. Det er ikke Nokias feil, men det er et tema.

Alternativene

Og så var det dette med prisen, da. For 4500 kroner, som den i skrivende stund koster, får du en rekke andre gode telefoner. Foruten Lumia 920, bør du ta disse med i betraktningen:

Samsung Galaxy S4: Samsungs flotte toppmodell koster noen hundrelapper mindre enn Lumia 925. Den har sprek prosessor, et veldig bra kamera, og fordelen av Androids enorme apputvalg. Byggekvaliteten er dog ikke på samme nivå.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4

HTC One: Stor skjerm, kraftig maskinvare, 32 GB minne, godt kamera, og deksel i metall. Koster noen hundrelapper mer. En av årets beste mobiltelefoner.

LES MER: Test av HTC One

Sony Xperia Z: Den er vanntett, har stor skjerm, bra kamera og støtte for minnekort. Har store deler glass i dekselet, og ser slett ikke verst ut. Koster noen hundre kroner mindre enn Lumia 925.

LES MER: Test av Sony Xperia Z

Apple iPhone 5: Den billigste iPhone 5-utgaven koster 500 kroner mer, men har deksel i metall, bra kamera, er tynn og lett, og det store utvalget apper iOS byr på. Skjermen er en halv tomme mindre.

LES MER: Test av Apple iPhone 5

Lumia 925 er utvilsomt en god smarttelefon vi ikke nøler med å anbefale. Det er ikke det det står på. Men vi tror nok at vi hadde valgt Lumia 920 dersom det var vi som sto der i mobilbutikken og skulle bruke våre egne penger.

Nokia Lumia 925 kommer i salg 15. august.

Les hele testen på neste side


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.