TESTER

Test: null

Test: Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 er den beste Windows Phone 7-telefonen du får kjøpt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. des. 2011 - 19:05

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 116,5 x 61,2 x 12,1 mm, 142 g
Skjerm: 480 x 800 piksler, 3,7 tommer
Operativsystem: Windows Phone 7.5 Mango

Nettverk: GSM 850/900/1800/1900, 3G 900/1900/2100
Internett: Edge, HSPA 14,4/5,76 Mbps, Wi-fi 802.11b/g/n
Bluetooth: 2.1+EDR med A2DP
GPS:
Ja

Minne: 512 MB RAM, 16 GB lagringsminne (13,86 GB tilgj.)
Minnekort: Nei
Prosessor: Scorpion 1,4 GHz
USB: 2.0, Micro-USB
Medieutgang: 3,5 mm minijack
FM-radio: Ja

Kamera: 8 MP, autofokus, geomerking, fotolys
Videoopptak: 720p, 30FPS

Batteri: 1450 mAh.
Tale: maks 9,5 timer 3G, maks 13 timer GSM.
Hviletid: maks 14 døgn 3G, maks 11 døgn GSM

Pris: ca 4500 kroner 

Se alle spesifikasjoner »

Høydepunkter

God skjerm, flott utforming, topp kvalitetsfølelse, enkel å bruke, rask, inkludert GPS-navigasjon, god underholdningsmobil, god surfemobil, super e-postmobil.

Ulemper

Ikke utvidbart minne. Stiv pris.

Veldig kort sagt

Nokia Lumia 800 er alt vi håpet den skulle være. Dette er den beste Windows Phone 7-telefonen vi har testet, og vi liker veldig godt appene Nokia har installert. Men vi skulle gjerne sett mer minne og lavere pris.

Gå til:

Hele testen

Ytelsestester

Bilder tatt med kameraet

Alle spesifikasjonene
 

Konklusjon

Så er den endelig her - Nokias første Windows Phone 7-telefon. Lumia 800 er Nokias Messias, redningsmannen som skal redde Nokia i smarttelefonmarkedet.

Vi snakker her om en rimelig viktig telefon for produsenten. 

Deja vú

Ved første øyekast ser dette imidlertid ut som en gammel kjenning. Deres forrige Messias, MeeGo-telefonen N9. Som ble forkastet da Nokia innledet et forhold til Microsoft

De to telefonene er så godt som like utenpå, med unntak av at Lumia 800 har mindre skjerm og mangler frontkamera. De aller største forskjellene er på innsiden.

Godt er det, for N9 er i subjektivitetens navn en nydelig utformet telefon. Lumia 800 har arvet dens kurvede utforming og deksel formet i ett stykke polykarbonat - som altså er en type svært herdet plast. Den føles rett og slett veldig godt bygget.

Kraftkar

På innsiden er dette en helt annen telefon på flere måter. Maskinvaren er byttet ut, og Lumia 800 har en 1,4 GHz prosessor, 512 MB arbeidsminne og 16 GB lagringsminne.

Operativsystemet er naturligvis også skiftet ut. Her får du Windows Phone 7.5 Mango, som rett og slett er veldig enkelt og greit å bruke.

LES OGSÅ: Slik er Windows Phone Mango

Startskjermen her består av såkalte fliser, som er snarveier og widgeter. Alle appene finner du i en appliste ved å bla deg mot høyre fra startskjermen. Dette er laget for å ta deg til de viktigste funksjonene så raskt som mulig. Det er enkelt og greit veldig lett å bruke telefonen.

Gode apper

Nokia har installert noen nyttige apper også. Du får med GPS-navigasjon til bilen og en kart-app i samme sjanger som Google Maps.

Spesielt bilnavigasjonen setter vi pris på. Her kan du laste ned kart til telefonen, slik at du slipper å laste ned disse underveis. Du må imidlertid være koblet til internett for å sette opp rute.

Lumia 800 er også en flott underholdningsmobil. Nokias musikk-app lar deg spille musikk over internett, kjøpe musikk i musikkbutikken deres og gir deg oversikt over konserter i nærheten. Appen har noen begrensninger, men vi liker den.

God flyt

Den raske prosessoren gjør at alt flyter veldig bra og at ting går raskt. For eksempel er nettleseren kjapp med å tegne opp nettsider, og det er ingen hakking eller lugging å snakke om her.

Skjermen måler 3,7 tommer, og er en AMOLED-type. Den har veldig godt bilde med gode kontraster og bra sortnivå. Den har også perfekt respons når du berører den. Kombinert med et lettbrukt og pent operativsystem og rask maskinvare får du her en veldig god brukeropplevelse.

Vi skal også skryte av e-postklienten, som vi helt alvorlig mener er den peneste og mest brukervennlige på markedet.

Tilgang til Facebook, Twitter og andre sosiale medier også sydd pent inn i operativsystemet

Nokia Lumia 800 har også god lyd under samtaler, grei batterilevetid og fungerer generelt bra som telefon.

Begrensningene

Det er ikke så mye å sette seg på bakbeina for her. Men vi skal nevne at selv om det oppgis at telefonen har 16 GB minne er knapt 14 GB tilgjengelig. Det er ikke mulig å utvide dette med minnekort.

Kameraet er heller ikke helt i toppklasse, men vi mistenker at Nokia vil forbedre dette med kommende programvareoppdateringer.

De iboende svakhetene til Windows Phone er som på andre telefoner også tilstede her. Først og fremst tenker vi på at du  bruke Zune-programvaren på PC-en for å overføre filer til og fra telefonen.

App-utvalget til Windows Phone 7 er på vei oppover. Kommer du fra Android eller iPhone er det greit å vite at du får et utvalg på rundt 45 000 apper. Dette vil selvsagt øke, men vær klar over det.

Prisen

Til slutt skal vi nevne prisen. 4500 kroner er ingen lav pris. Spesielt når du får mer eller mindre samme telefonen om du går for Samsung Omnia W, som koster 2700 kroner. Da ofrer du dog 8 GB minne og inkludert GPS-navigasjon.

4500 kroner er nok penger til å kjøpe en Samsung Galaxy S II og et minnekort på 32 GB. Og da har du fortsatt penger til overs.

Det er altså først og fremst prisen og minnekapasiteten som hindrer toppkarakteren her. Likevel:

Nokia Lumia 800 er den aller beste Windows Phone 7-telefonen vi har testet. Så enkelt er det med den saken.

Les hele testen på de neste sidene
Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.