TESTER

Test: null

TEST: Kan 4G erstatte ADSL?

Mobilt bredbånd med 4G knuser ADSL på alle punkter, unntatt ett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. aug. 2011 - 12:54

NetCom 4G

Mobilt bredbånd basert på LTE-teknologi. Norges raskeste mobile bredbånd med hastigheter på flere titalls megabit per sekund.

Teoretiske makshastigheter:
100 Mbps nedlasing
50 Mbps opplasting

Målte makshastigheter:
50 Mbps nedlasting
20 Mbps opplasting 

NetCom markedsfører en maksimal nedlasting på 80 Mbps.

4G-nettet er bygget ut i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandnes. Se dekningskart her.

Priser
NetCom 4G Mobilt Bredbånd X-Large koster 499 kroner i måneden. Dette inkluderer 30 GB månedlig forbruk (opp- og nedlasting), USB-modem og bindingstid på ett år.

NetCom 4G Mobilt Bredbånd Large koster 399 kroner i måneden. Dette inkluderer 15 GB månedlig forbruk (opp- og nedlasting), en hastighetsbegrensning på 20 Mbps, og modem til 199 kroner. Bindingstiden er ett år.

Se prisene her.

Da NetCom lanserte sitt 4G-nett basert på LTE-teknologi i desember 2009 lot vi oss imponere av teoretiske nedlastingshastigheter på 80 Mbps og praktisk hastighet på 20 til 50 Mbps. Dette gir deg mulighet til å laste ned store mengder data veldig raskt.

Siden den gangen har 4G-nettet blitt lansert i Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandnes, og planen er å bygge ut nettet slik at det dekker 89 prosent av befolkningen.

Med slike hastigheter og et slikt dekningsområde begynner det å bli interessant å stille seg spørsmålet om 4G kan erstatte ADSL.

ADSL har typisk en nedlastingshastighet på 5 Mbps og opplastingshastighet på 1 Mbps. En slik linje vil koste deg rundt 300 kroner, mens høyere hastighetene ligger på rundt 500 kroner. I tillegg kommer ekstra kostnader for etablering og eventuell flytting.

Hos NetCom får du 4G for 499 kroner i måneden, og en annonsert hastighet på mellom 20 og 80 Mbps. Da kan en spørre seg om det kanskje er like greit å gå for dette.

Du kan tross alt også ta det med deg når du drar på tur, og det koster deg ikke en krone ekstra når du flytter.

Fordeler og ulemper

Hadde det vært så enkelt hadde det ikke vært noe å diskutere. Men 4G har sine ulemper i forhold til ADSL:

BEGRENSET MENGDE: Mens du med ADSL og andre bredbåndsløsninger kan laste ned så mye du vil, er det en øvre begrensning på 30 GB på NetCom 4G. Når du passerer denne grensen skrus hastigheten ned.

VARIABEL HASTIGHET: Hvor høy hastighet du får avhenger av dekningen din, og hvor mange som bruker samme basestasjon samtidig. Om mange er koblet opp og laster ned vil du få lavere hastighet, siden alle brukerne deler på båndbredden.

TEKNISK UTFORDRENDE: Per i dag tilbyr NetCom ikke andre tilkoblingsmuligheter enn et USB-modem. Å dele internettilgang med flere brukere vil være teknisk utfordrende for mange.

Når det er sagt så har 4G også fordeler:

INGEN VENTETID: Bestiller du ADSL eller annet bredbånd må en montør komme hjem til deg og montere opp utstyret. Med 4G kan du begynne å bruke utstyret med en gang du har mottatt det. Du kan altså gå i butikken og skaffe alt du trenger for å komme deg på nett.

LETT Å FLYTTE: Som nevnt er det ingen gebyrer eller ny montering når du flytter.

DU KAN TA DET MED: Siden det er et trådløst bredbånd kan du bruke det overalt hvor det er dekning. Om du er utenfor 4G-dekning benytter modemet seg av 3G i stedet. Dermed slipper du å tenke på å ha eget abonnement på hytta.Vi testet NetComs 4G-modem produsert av Samsung.

Slik testet vi

Teori og praksis kan være to vidt forskjellige ting, så vi ville teste ut om 4G kunne erstatte ADSL fullstendig. Vi testet det derfor både hjemme og på jobb over en tidsperiode på to måneder.

Hjemme byttet vi ut ADSL-modemet med 4G-modemet, mens på jobben brukte vi det på én PC.

Oppsettet hjemme inkluderte en trådløs Wi-Fi-ruter. Vi har kun testet et USB-modem, så dette førte til at vi måtte bruke en dedikert PC som tilgangspunkt til internett. 

For å få til dette installerte vi modemet i en PC med Windows XP og delte internettilgangen via nettverkskabel til Wi-Fi-ruteren.

LES OGSÅ: Slik deler du mobilt internett

Til dette nettverket er det koblet to PC-er, en PlayStation 3 og flere mobiltelefoner. I tillegg brukes nettverket av naboene, som har flere PC-er. Det er altså ganske mange som benytter seg av internettilgangen samtidig, og et scenario som vil være kjent for mange.

Hastigheter hjemme

Under testperioden sjekket vi med jevne mellomrom hastigheten, men med så mye utstyr koblet opp er det vanskelig å få en helt korrekt måling. I tillegg må vi ta med i betraktningen at også andre er koblet opp mot samme basestasjon som oss.

Vi registrerte nedlastingshastigheter på mellom 12 og 30 Mbps, men aldri lavere. Stort sett ligger nedlastingshastighetene rundt 20 Mbps.

Opplastingshastighetene lå mellom 8 og 15 Mbps, noe som er langt raskere enn ADSL-linjen vår.

Hastigheter på kontoret

På kontoret var det bare én PC som brukte 4G, og vi koblet den opp ved å bruke modemet i USB-porten. 

Her målte vi hastighetene til mellom 10 og 55 Mbps, men jevnt over ligger de på rundt 25 Mbps ned og 15 Mbps opp. Spesielt i lavtrafikkperioder, altså tidlig på morgenen, får vi suverene hastigheter på rundt 50 Mbps. Dette gjør at vi lett som en plett lastet ned store filer.

For eksempel lastet vi ned Linux-distribusjonen Ubuntu på under fire minutter. Filen er 700 MB stor, noe som gir en hastighet på 3 MB per sekund.Spill som Killzone 3 fungerer helt strålende å spille på nett via 4G.

Godkjent for gaming

Det viktigste her blir uansett praktisk hastighet. Og vi konstaterer at 4G gir oss en rask og responsiv internettlinje.

En vel så viktig faktor som rene nedlastingshastigheter, og da spesielt med tanke på online-spill, er responstid. Det vil si hvor lang tid det tar fra du sender en forespørsel til en tjener til du får svar. En svak linje har høy responstid, mens en god har lav responstid. Responstiden måles i millisekunder.

Vi har sjekket responstiden med jevne mellomrom, og funnet at den ligger på mellom 30 og 60 ms målt mot tjenere i Norge.

Dette betyr at responsen er god, og at 4G-tilkoblingen fungerer bra til ting som er avhengig av lav responstid. Dette gjelder spesielt spill på nett. 

Vi har spilt en del krevende spill hvor lav responstid er svært viktig, og ikke opplevd noen som helst problemer med dette.

I tillegg har vi sett live fotball over 4G-tilkoblingen, noe som fungerte helt smertefritt.

I bruk syns vi faktisk at 4G fungerer bedre enn ADSL, spesielt på grunn av den suverende opplastingshastigheten. På kontoret betød dette at vi lastet opp store videoer til YouTube på få strakser.

Dette er en responsiv og kjapp internettilkobling som rett og slett fungerer veldig bra.

Mengdebegrensning

Den store akilleshælen her er likevel at du i motsetning til på ADSL ikke har en ubegrenset linje. Når du passerer 30 GB, eller 15 GB på det nest dyreste abonnementet, strupes hastigheten til 120 kbps. Det er så lav hastighet at linjen nesten ikke kan brukes til noe som helst. 

Nøyaktig hvor mye bruk 30 GB tilsvarer er vanskelig å anslå, siden det vil avhenge mye av hvordan du bruker internett. For eksempel vil en tilkoblet PlayStation med jevne mellomrom laste ned oppdateringer til systemet og til spill, noe som kan "koste" deg flere hundre MB hver gang.

Dersom du laster ned mange store filer bør du egentlig bare slå fra deg tanken om å bytte ut et vanlig internettabonnement med LTE. 

Om du trenger en rask internettlinje hjemme, ikke har veldig mange brukere koblet til og ikke bruker linja til annet enn surfing, musikk og litt spill på nett bør dette fungere likevel bra.

Funker det?

Vi innrømmer at vi var skeptiske til om 4G tross gode hastigheter kunne måle seg med ADSL, men vi konstaterer at vi tok feil. Dette fungerer rett og slett veldig bra.

Nå skal det sies at resultatene ikke skal leses som at du kan forvente samme opplevelse. Dette vil nemlig i stor grad avhenge av dekningsforhold og hvor mange andre brukere som er koblet til.

Vi har testet i Bergen sentrum, hvor 4G foreløpig er forholdsvis nylansert. Dersom mange andre i samme område er tunge brukere av mobilt internett fra samme leverandør kan det være at du får langt lavere hastighet enn oss.

Det er også verdt å ha i bakhodet at antallet 4G-brukere vil øke betydelig i årene som kommer, ikke minst siden det etterhvert også kommer mobiltelefoner med teknologien på plass. Selv om operatørene selvsagt kommer til å oppgradere linjene inn til basestasjonene vil du nok få mindre båndbredde for deg selv enn om du er en av de få 4G-brukerne i dag.

Vårt testabonnement hadde ingen begrensninger på datamengde, noe som gjorde at vi slapp å forholde oss til nedsatt linjehastighet. Det vanlige abonnementet til 499 kroner har en grense på 30 GB, noe vi hadde konsumert veldig fort med vårt forbruk. 

Dette gjør at det er vanskelig å anbefale NetComs løsning som noen universell ADSL-erstatter. Men om du har 4G-dekning og et moderat internettforbruk vil 4G trolig fungere bra.

NetCom har for øvrig fortalt oss at de har planer om å lansere en Wi-Fi-ruter med 4G-støtte. Dette vil gjøre det enkelt å sette opp et hjemmenettverk med 4G. De kunne imidlertid ikke fortelle oss når dette produktet kommer på markedet.

For å konkludere: 4G fungerer helt strålende. Vi kan ikke se ett eneste område hvor 4G ikke er like bra som eller bedre enn en vanlig ADSL-linje. Men et vesentlig poeng er at begrensningen i datamengde gjør at det foreløpig vil være lite aktuelt for mange å bytte ut den kablede internettlinja.

Når NetCom eventuelt øker datamengden betydelig kan det tenkes at vi kan anbefale folk flest å kaste ADSL-modemet sitt på dynga.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.