TESTER

Test: null

TEST: HTC Desire 500

HTC Desire 500 er pen og billig, men har problemer med hukommelsen.

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 131,8 x 66,9 x 9,9 mm, 123 gram
Skjerm: 480 x 800 piksler, 4,3 tommer LCD
Operativsystem: Android 4.1 med HTC Sense 5.0

Nettverk: GSM, 3G
Internett: Edge, HSPA+ 7,2 Mbps, Wi-fi 802.11b/g/n
Bluetooth: 4.0 + AptX
Navigasjon:
 AGPS

Minne: 1 GB RAM, 4 GB lagringsminne
Minnekort: MicroSDXC 64 GB
Prosessor: 4 x Cortex-A5 1,2 GHz
USB: 2.0, Micro-USB
Medieutgang: 3,5 mm minijack
FM-radio: Ja, RDS

Kamera: 8 MP, autofokus, geomerking, fotolys
Videoopptak: 720p 30 FPS

Batteri: 1800 mAh

Pris: 1500 - 2000 kroner pr. 10.12.2013 (nettbutikk)

Se alle spesifikasjoner »

Kort oppsummert

HTC Desire 500 koster lite og kan mye. Dette er en telefon som egner seg best for deg som ikke er en avansert mobilbruker, for det knappe internminnet setter en del begrensninger.

Konklusjon

Det er en jungel av billige smarttelefoner der ute. Om budsjettet ditt er maksimalt 2000 kroner er det mange feller å gå i. Mesteparten av telefonene i denne prisklassen er smarttelefoner som har vært på markedet i både ett og to og tre år. 

Innimellom dukker det likevel opp noen perler. HTC Desire 500 er en slik en - om enn noe upolert.

I skrivende stund går den for så lite som 1500 kroner på nett, og i bytte mot pengene får du en Android 4.1-telefon med 4,3 tommers skjerm, firekjerneprosessor, og et kamera med åtte megapiksler.

Det er slett ingen dårlig deal. Men vi skal ikke bygge forventinger om at dette er en supertelefon til superpris. Det er nok av svakheter du bør være oppmerksom på.

Spesifisert til prisen

Skjermen har ganske lav oppløsning, med sine 480 x 800 piksler. Det gjør at liten tekst kan være vanskelig å lese. Men zoomer du litt inn i nettsider fungerer det greit.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Selv om det er en firekjerneprosessor i telefonen, betyr det ikke at den er noen ytelseskonge. Det er snakk om en 1,2 GHz Cortex-A5-prosessor, som kort sagt er mye svakere enn det som står i de dyre toppmodellene. Det merkes når vi prøver tunge spill og slikt.

Lagringsminnet er svært begrenset. Desire 500 har 4 GB innebygget, og godt under halvparten er tilgjengelig. Du er med andre ord nødt til å skaffe deg et minnekort i tillegg dersom du vil installere spill, høre på musikk og slike ting. Alle apper kan dessuten ikke flyttes til minnekortet.

LES OGSÅ: Så lite koster et stort minnekort

Telefonen mangler dessuten NFC, har ikke støtte for LTE (eller 4G som operatørene kaller det), og den har ikke de raskeste 3G-hastighetene heller.

Desire 500 er dermed ikke noen telefon for den som er ute etter det siste og beste. 

Mye vi liker

Det betyr ikke at dette er en dårlig telefon. Det er nemlig mye positivt å trekke frem også.

Vi liker at den har et pent og gjennomført menysystem. Selv om prosessoren ikke er den raskeste, er ikke dette en telefon som oppleves treg i bruk generelt.

Vi setter pris på at skjermen har god lysstyrke og fungerer fint til video og slikt. Det er ganske så god lydkvalitet i hodesettutgangen. Kameraet er heller ikke så aller verst.


Telefonen gjør en grei jobb som underholdningsmobil. Men skal du installere for eksempel Spotify må du også ha et minnekort.

Talekvaliteten er ganske god, og telefonen har høy lyd. Batteriet er gjerne ikke det drøyeste på markedet, men om du ikke fikler med telefonen hele tiden varer det lett en dag, kanskje til og med to. Men du kan også tømme det på noen timer om du går inn for det.

Byggekvaliteten opplever vi som god. Vi syns ikke telefonen ser så aller verst ut heller. Men det kommer selvsagt an på øyet som ser.

Når vi veier det positive opp mot det negative syns vi at telefonen kommer ganske godt ut av det. Desire 500 er et godt valg dersom du vil ha en billig smarttelefon. Den er heller ikke noe dårlig valg for den som ikke er så opptatt av alle mulig tekniske finesser, men først og fremst bruker mobilen til å ringe, tekste, surfe og slikt.

Alternativer

Før du eventuelt bestemmer deg er det likevel noen alternativer du bør ha i kikkerten.

Alle prisene er hentet inn 10. desember 2013.

Nokia Lumia 625: En Windows Phone 8-telefon med 4,7 tommers skjerm, et lettfattelig operativsystem og sprek maskinvare. Nokias telefoner leveres dessuten med navigasjon og nedlastbare kart, og flere andre smarte apper. Koster i skrivende stund fra 1500 kroner.
LES MER: Ny Lumia har stor skjerm

Nokia Lumia 920: Denne telefonen hører egentlig hjemme i en høyere prisklasse, men vi tar den med fordi vi registrerer at den går for 2000 kroner i mange nettbutikker for tiden. Her får du en stor skjerm, et veldig bra kamera og alle mulighetene Lumia 625 byr på. Den er absolutt verdt de ekstra hundrelappene, syns vi.
LES MER: Test av Nokia Lumia 925

LG F5: Denne telefonen er et kupp dersom du vil ha en smarttelefon som ikke er altfor gammel, og som også har støtte for LTE. Den er utstyrt med like stor skjerm som Desire 500, men har noe høyere skjermoppløsning. Koster rundt 2000 kroner i de billigste butikkene.
LES MER: Test av LG F5 

Oppsummert

Vårt største ankepunkt er minnekapasiteten. Om du vil bruke denne telefonen til mer enn det grunnleggende er det ingen vei utenom et minnekort i tillegg. Det oppleves som ganske begrensende.

Alt i alt syns vi likevel Desire 500 er en vellykket smarttelefon i prisklassen 1500-2000 kroner. Dette er en telefon vi gjerne anbefaler til deg som vil ha en god telefon til en god pris. Men alene i denne prisklassen er den ikke. Vi vil derfor anbefale at du sjekker ut disse før du bestemmer deg. Spesielt om du ser for deg at dette med minnet kan bli et problem.

Les hele testen på neste side

Les mer om: