TESTER

Test: null

TEST: Google Nexus 7 2013-utgave

Nexus 7 er det aller beste nettbrettet du får kjøpt om du vil ha noe hendig.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. okt. 2013 - 12:36

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 114 x 200 x 8,65 mm, 290 g
Skjerm: 1920 x 1200 piksler, 7 tommer, 323 PPI, IPS LCD
Operativsystem: Android 4.3

Nettverk: Kun Wi-Fi (finnes også med 4G-støtte)
Internett: 802.11a/b/g/n 2,4/5 GHz
Bluetooth: 4.0 Smart Ready
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS

Minne: 2 GB RAM, 16/32 GB lagringsminne
Minnekort: Nei
Systembrikke: Qualcomm Snapdragon APQ8064-1AA
Prosessor: Krait 300, 4 x 1,5 GHz
Grafikkprosessor: Adreno 320
USB: 2.0, Micro-USB
Medieutgang: 3,5 mm minijack, SlimPort
FM-radio: Nei

Kamera: 5 MP, 1,2 MP i front
Videoopptak: 1080p 30 FPS, timelapse

Batteri: 3950 mAh

Pris: Ca 2300 kroner (nettbutikk, 32 GB-versjon uten 4G)

Se alle spesifikasjonene

Kort oppsummert

Google Nexus 7 gir deg Android i sin reneste form. Det er kjemisk fritt for apper du aldri kommer til å bruke, og er som et lerret du selv maler med de funksjonene og appene du ønsker deg. Når skjermen er den beste i klassen, maskinvaren er sprek og prisen er usedvanlig lav, er det liten tvil om at dette er det beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå om du er ute etter et lite nettbrett.

Konklusjon

Nexus-enhetene er å betrakte som Googles visjon om hvordan Android burde være. Her er det ikke gjort en eneste tilpasning av operativsystemet, og bare Googles egne apper følger med. Det blir omtrent som et blankt ark hvor du selv maler brukeropplevelsen din med apper og funksjoner du installerer.

Nexus-enhetene lanseres med nye Android-versjoner, og den nye Asus-produserte versjonen av Nexus 7 ble lansert sammen med Android 4.3 i sommer. Stikkordene er skarp skjerm, sprek prosessor og lav pris. Du får det med og uten støtte for mobilnett, og vi har testet versjonen uten.

Skjermen måler sju tommer og har oppløsningen 1920 x 1200 piksler. Den er sylskarp med en pikseltetthet på 323 PPI. Sammenligner vi med iPad Mini sine 163 PPI, eller Samsung Galaxy Tab 3 8.0 sine 189 PPI er det snakk om utklassing. Den er virkelig et høydepunkt, med lysstyrke, kontrast og berøringsfølsomhet på topp.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Under panseret sitter en firekjernet 1,5 GHz prosessor, en kraftig grafikkprosessor og 2 GB arbeidsminne. Dette gir en jevn og smidig brukeropplevelse, og sørger for at Nexus 7 glatt kjører de beste spillene, video spilles uten hakking, og rulling i nettsider går fløyelsmykt.

Se alle spesifikasjonene til Nexus 7

Brettet har også en hendig utforming. Du holder det fint med én hånd, men du vil typisk være nødt til å bruke den andre når du trykker på skjermen. Siden brettet er relativt smalt glir det fint ned i en bukselomme.

Fremsiden er dekket av en glassplate, mens dekselet for øvrig er laget i plast. Det har en gummiaktig overfalte som gir god friksjon, slik at det ikke glir ut av hånda di.

Mye ramme

Vi skal likevel klage litt over utformingen. Det er nemlig mye ramme rundt skjermen, og da spesielt over og under. Det ser ikke spesielt bra ut, rett og slett. Det er selvsagt greit at du kan holde brettet vannrett uten å risikere å ta på skjermen, men dette er for mye av det gode.

Vi er heller ikke helt solgt på plasseringen til strøm- og volumtastene, som vi syns er litt knotete å nå når vi bruker brettet med én hånd. 

Og skulle du være fristet til å gå til innkjøp av Nexus 7 er det bare å glemme versjonen med 16 GB minne. Det blir for lite når det ikke er minnekortplass. 32 GB-utgaven er det fornuftige valget, og prisen er ikke veldig mye høyere.

Android i sin reneste form

De fleste nettbrettprodusenter er veldig glade i å lesse på med apper av ymse nytteverdi. Siden Nexus 7 kjører standard Android, er det ingen slike unødvendige, plasstyver her. Ei heller er det noen sminke i form av spesialtilpassede menysystemer. Alt er slik Google selv ser for seg at Android burde være.

Nexus 7 har en del nyttige funksjoner, og spesielt tenker vi på muligheten til å sette opp flere brukerkontoer. Det betyr og mor og far kan logge seg på med hver sin konto, mens lille Ole kan ha sin egen konto med tilgang til noen spill og ingen mulighet til å kjøpe noe. Smart.

Flere brukerkontoer betyr også at hver bruker er logget inn på tjenester som seg selv. Det er altså slutt på å måtte logge ut din bedre halvdel av Facebook og slikt.

Og siden dette er en Nexus-enhet kan du være sikker på at de neste Android-utgavene blir tilgjengelig kort tid etter lansering. I alle fall en stund fremover.

Brettet er ellers godt egnet til underholdning takket være den gode skjermen, god lyd i lydutgangen, og ikke minst fordi det er stereohøyttalere her. Med tanke på at det er så mye ramme rundt skjermen skulle vi gjerne sett at høyttalerene var plasser på fremsiden.

God batteritid

Brukstiden har vi ingenting å utsette på. Kapasiteten er 3950 mAh, som ifølge Google gir en brukstid på ni timer. I praktis går det flere dager mellom hver gang vi lader. Det forsvinner heller ikke så mye strøm i hvilemodus, så om brettet ikke har vært brukt på noen dager er det som regel fortsatt strøm igjen når du vil bruke det. 

Så skal det selvsagt nevnes at batteritiden vil avhenge av hvor mye du bruker brettet, og hva du bruker det til. Støtte for trådløs lading er for øvrig på plass.

Denne Nexus 7-utgaven kommer for øvrig med kamera på baksiden. Det tar bilder i fem megapiksler, og du kan ta video i full HD. Det fungerer greit, men ikke en funksjon vi legger stor vekt på når vi tester nettbrett.

Alternativer

Det er ikke noen direkte mangel på nettbrett til rundt 2000 kroner, men skal du ha noe av Nexus 7s kaliber er det faktisk ikke mye å velge mellom. Dette nettbrettet setter faktisk standarden i 7-8 tommer-kategorien. Likevel er det noen alternativer som kan være greie å ha i kikkerten.

Apple iPad Mini: Skjermen er ikke i nærheten av det Nexus 7 stiller med, men Apples iPad-enheter har mange fordeler. Økosystem er det ene, og apputvalg det andre. iPad Mini ser også bedre ut i våre øyne, men dette er selvsagt en smakssak. På den annen side må du ofre nesten alt som heter tilpasningsmuligheter. Om du først og fremst vil ha et lite brett er iPad Mini et greit valg. Koster rundt 2500 kroner i skrivende stund.
LES MER: Test av Apple iPad Mini (tu.no) 

Samsung Galaxy Tab 3 8.0: Samsungs nettbrett er populære, og det med god grunn. De har en rekke smarte funksjoner, og kommer med en god del mer programvare enn Nexus-brettet gjør. Åttetommerversjonen er faktisk ikke så himla mye større enn Nexus 7, og skjermen fyller fremsiden på en litt mer fornuftig måte. Men oppløsningen er mye lavere, og maskinvaren er lagt fra like sprek. Koster rundt 2300 kroner.
LES MER: Test av Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Samsung Galaxy Note 8.0: Om du vil ha flere muligheter med nettbrettet er Samsung Galaxy Note 8.0 et veldig spennende alternativ. Det konkurrerer ikke på skjermoppløsning, men kommer med Samsungs S Pen, som åpner for å bruke brettet til å notere og tegne på. Dette er svært nyttig for studenter og andre som ofte har behov for å skrive for hånd. Prisen er heller ikke så aller verst. I skrivende stund koster det rundt 2800 kroner.
LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 8.0

Googles nye Nexus 7 er enkelt og greit et veldig godt nettbrett. Foruten den svært gode skjermen er det ingen spesielt oppsiktsvekkende funksjoner her. Men om det viktigste for deg er at nettbrettet har en fornuftig størrelse, god batteritid og en attraktiv pris kan du nesten ikke trå feil om du går for Nexus 7.

I kategorien små nettbrett er dette det beste du får akkurat nå. Dette er en soleklar anbefaling fra vår side.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.