TESTER

Test: null

TEST: God lyd uten en tråd

Jabra Revo Wireless er et lekkert trådløst hodesett som har god batteritid og flott lyd.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mai 2013 - 17:23

Spesifikasjoner

Størrelse: 17,9 x 16 x 7,3 cm, 240 gram
Teknologi: Bluetooth 3.0, NFC
Rekkevidde: 10 meter
Kontroller: Forrige/neste spor, play/pause, volum, samtalekontroller, Jabra app-tast, av/på/paring
Tilkobling: 
Bluetooth, 3,5 mm minijack, USB-lader
Batteri: 
Inntil 240 timer hviletid, 12 timer musikk, 12 timer tale
Funksjoner:
 Håndfri, lydjustering, pause/play, spor, multipunkt, NFC-paring
Pris: Fra 1700 kroner
Testet med: Samsung Galaxy S III, Sony Xperia Z, Apple iPhone 4S, PC

Kort oppsummert

Jabra Revo Wireless er godt bygget, har god lyd og mange smarte finesser. Men det koster ikke rent lite heller.

Test av Jabra Revo Wireless

Om du ønsker å kvitte deg med ledningen til musikkhodesettet ditt finnes det en rekke Bluetooth-baserte hodesett på markedet. Disse varierer i pris, fra noen hundrelapper, til flere tusenlapper. Et sted litt over midt på treet finner vi Jabra Revo Wireless.

Revo Wireless koster i skrivende stund fra 1700 kroner, og markedsføres som et trådløst hi-fi-hodesett. Dette er et forholdsvis stort bøylehodesett med to 40 millimeters høyttalere. 

Hodesettet har en rekke nyttige funksjoner, inkludert NFC for enkel paring av enheter med NFC-støtte. Du kan også koble til lydkilder uten Bluetooth via en 3,5 mm minijack-kabel som følger med. Det hele lades via USB, og Jabra lover inntil 12 timers spilletid fra fulladet batteri.

LES OGSÅ: Test av Nokia Purity HD headset by Monster

Design

Hodesettet har en bred bøyle som går over hodet, og med de forholdsvis store øreklokkene minner det mest av alt om et Beats-hodesett i utseende. 

Det første som slo oss da vi plukket Revo Wireless ut av esken var at det fremstår som solid og godt bygget. Selve bøylen er laget i plast, mens øreklokkene holdes på plass av hver sin metallbøyle. 

Ifølge Jabra skal det tåle fall fra to meters høyde, mens kablene som følger med skal tåle 15 kg belastning. Vi har ikke utsatt testeksemplaret for noe ekstremtest, men inntrykket vi sitter med er at det virker som solide saker.


Revo Wireless sitter godt på hodet, syns vi.

Bøylen er belagt med myk gummi, slik at den ligger behagelig mot hodet. Øreklokkene er fylt med såkalt "memory foam", som skal sikre at de både ligger behagelig mot øret og stenger mye lyd ute. Det fungerer bra, for vi syns ikke det er ubehagelig å bruke Revo Wireless over lange perioder.

Vi syns heller ikke vekten er i overkant, til tross for at det veier et kvart kilo. Men det vil uansett være smak og behag for den enkelte.

Dette er ikke et hodesett som fungerer spesielt bra til for eksempel jogging. Det faller ikke av, men det rører litt på seg.

Det kan også være greit å vite at du hører vindsus ganske godt i øreklokkene når det blåser ute.


Revo Wireless foldes enkelt sammen.

Kan foldes sammen

Hodesettet kan foldes sammen, slik at det ikke tar opp så stor plass under lagring og transport. Det følger med en oppbevaringspose i et plaststoff. Denne fremstår litt billig med tanke på prisen du betaler.

Med i esken følger også en USB-kabel for lading, og en 3,5 mm minijack-kabel med mikrofon og kontrolltast. Dermed kan du bruke settet som vanlig kablet håndfri om du vil. Kablene er strukket i oransje strømper, noe som ikke bare gjør dem sterke men også flotte å se på.


De fleste kontrollene sitter på høyre øreklokke. Her med den medfølgende USB-kabelen tilkoblet.

Kontroller og tilkobling

Inni hver øreklokke står det hvilken side de skal sitte på, slik at det er lett å se at du setter det på riktig vei. Ventre øreklokke har tilkolbing for minijack, mens høyre har tilkobling for Micro-USB-lader.

Revo Wireless har kontroller på øreklokkene. På venstre øreklokke er det en egen tast for å starte Jabras musikk-app på telefonen din, dersom du har installert den (mer om den senere). NFC-brikken sitter også på venstre side, slik at du bare kan berøre øreklokken med mobilen din for å koble den til.

Resten sitter på høyre øreklokke. Her finner du en funksjonsbryter for å skru av, på og å sette settet i paringsmodus dersom du ikke bruker NFC. Utsiden av øreklokken består av et berøringsfølsomt felt. Du trekker fingeren i en sirkulære bevegelse for å skru lyden opp eller ned, og tapper to ganger foran for å skifte til neste spor, og to ganger bak for å skifte til forrige. For å pause eller starte musikken trykker du på en tast i miden. Denne fungerer også som svartast når telefonen ringer.

Kobler du til en lydkabel deaktiveres alle kontrollene, og Bluetooth skrus av. Da styrer du lyden fra lydkilden, og bruker eventuelt tasten på ledningen som følger med til å pause musikken og svare på samtaler.


Lydkabelen kobles til venstre øreklokke dersom du vil bruke kabel.

Snakke litt med deg

Hodesettet har for øvrig en del taleveiledning. Når det settes i paringsmodus forteller det i generelle termer hvordan du skal gå frem for å koble mobilen din til det. Når en telefon kobles til forteller stemmen at en enhet er koblet til. 

Du kan pare til sammen åtte enheter, og to kan være tilkoblet samtidig. I så fall forteller settet at to enheter er koblet til. Det kan også fortelle at batteriet har lav spenning, og annen nyttig info.

Revo Wireless har for øvrig automatisk oppkobling. Det vil si at en paret telefon vil koble seg til hodesettet av seg selv dersom du har Bluetooth aktivert på telefonen når du skrur på hodesettet.

Vi liker at Jabra har gjort det enkelt å koble til enheter, og at det er lett å bruke. Det er lett å sette seg inn i hvordan det fungerer, og med taleveledning unngår du forvirring dersom en annen telefon er koblet til.

LES OGSÅ: Test av trådløs høyttaler med trådløs lading


Sidene er markert inni øreklokkene.

Lyden

Det viktigste er til syvende og sist lyden. Vi er litt overrasket over at Revo Wireless ikke har støtte for den nyeste Bluetooth 4.0-standarden og Apt X-kodek som brukes i en del nytt utstyr. Det er ikke noe vi strengt tatt forventer, men det ville sørget for støtte for tapsfri overføring av lyden. Det er ikke dermed sagt at det er dårlig lyd i Revo Wireless, da Bluetooth A2DP-profilen støtter overføring av lyd med høy bithastighet i utgangspunktet.

I denne prisklassen hadde vi ikke sagt nei til aktiv støyfjerning, men man kan altså ikke få alt her i verden.

Faktisk er vi rett og slett fornøyde med lyden. De to store 40 millimeterelementene har spesielt mye å by på i bassregisteret. Det gjør dem svært godt egnet til "moderne" musikk. Lydkvaliteten er jevnt over veldig god, men vi syns bassen kan bli litt overveldende til enkelte typer musikk, som rock. På den annen side syns vi det fungerer strålende til elektronisk musikk og hip hop. 

Om du syns det er for mye bass blir løsningen å justere litt på equalizeren til musikkspileren din. Vi for vår del foretrekker å la lyden være urørt, og lever godt med det i det daglige.

Lyden er for øvrig mer enn høy nok. Her kan du spille på deg øresus om du ønsker det.

Alt i alt er vi godt fornøyde, og det tipper vi også mange med oss vil være. Audiofile vil muligens være uenige med oss, spesielt siden Bluetooth har begrenset bithastighet, og i manges ører ikke kan måle seg med en god gammeldags kabel. Men om du har et stereoanlegg til 150 000 kroner hjemme i stua er du antakelig også villig til å bla opp flere tusenlapper for et hodesett.


En egen app brukes hvis du bil ha Dolby-forbedring av lyden.

Dolby-app

Det følger med en egen musikkapp, kalt Jabra Sound. Denne benytter lydprosesseringsteknologi fra Dolby. Meningen er å forbedre lyden før den sendes til hodesettet. 

I praksis er dette en egen musikkspiller som henter sporene fra musikkbiblioteket på telefonen din. Du kan skru av og på Dolby-prosesseringen, legge til surround-effekt på lyden og aktivere forskjellige equalizerinnstillinger.

Vi hører at lyden blir noe klarere, men vi oppfatter det også som at det legges til ekko. I våre ører høres det veldig sminket ut, men det handler mest om smak og behag. 

Uansett er det slik at du ikke kan bruke denne equalizerfunksjonen på strømmetjenester som Spotify og Wimp. Vi vil tro det er flere enn oss som utelukkende bruker slike tjenester til musikk, så vi føler ikke at det gir oss så mye ekstra. 

Appen er gratis, men må aktiveres med en kode som følger med hodesettet.


Oppbevaringspose for hodesettet.

Håndfri

Revo Wireless har to innebygde mikrofoner på høyre øreklokke. Disse peker i hver sin retning, og en signalprosessor fjerner støy fra omgivelsene og eventuelle ekko. 

Lyden i vår ende er god, mens de vi har snakket med beskriver at de kan høre at vi snakker i håndfri, og at det av og til kan høres ut som vi er "langt unna". Dette er ikke et ukjent fenomen på håndfrier, og du får bedre løsninger. De omfatter gjerne en mikrofon på en bom som plasseres nærme munnen. 

Da foretrekker vi heller grei lyd. Behovet for trådløs håndfri er uansett neppe hovedgrunnen til å kjøpe et hodesett som dette. Det fungerer uansett fint.

LES OGSÅ: Test av seriøs håndfri med super taletid

Batteri

Jabra hevder at hodesettet skal klare 12 timer avspilling på en lading. Vi har ikke målt nøyaktig, men vårt inntrykk er at det i alle fall varer til noe sånt som ti timer musikk. Vi har altså ingen grunn til å tvile på produsentens estimater. 

Siden hodesettet lades med en vanlig Micro-USB-lader er det uansett lett å lade litt her og der, for eksempel når du sitter på kontoret eller når du kommer hjem. Bruker du det foran PC-en er det bare å koble en USB-kabel i PC-en for å lade mens du hører musikk.

LES OGSÅ: Test av Libratone Zipp - trådløs godlyd til iPhone

Konklusjon

Med en pris på minst 1700 kroner er Jabra Revo Wireless langt fra det billigste du får tak i. Men spør du oss er det absolutt verdt pengene. 

Her får du nemlig god lyd og lang batteritid pakket inn i et hodesett som ser bra ut og er solid. Det har mange funksjoner, uten at det oppleves som komplisert eller tungvint å bruke. 

Om vi skal klage på noe er det at settet ikke har Bluetooth 4.0 med Apt-X-støtte, at vinden høres ganske godt når det blåser, og at oppbevaringsposen virker billig med tanke på prisen. Men dette er småplukk.

Noen vil nok syns at det er litt tungt, eller at lyden burde vært hakket bedre. Men vi er i det store og hele svært fornøyde. 

Men det er altså ikke billig. Om du vil bruke mindre penger kan for eksempel Audas BTH-033 være verdt en titt. Den koster 800 kroner, men måler seg verken på lydkvalitet, byggekvalitet eller funksjonsnivå.

Jabra Revo Wireless er alt i alt et hodesett vi anbefaler.

LES OGSÅ: Test av hodetelefoner i øvre prisklasse (tu.no)


Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.