TESTER

Test: null

Test av Nokia Play 360

En liten høyttaler med 360 graders lyd, subwoofer og NFC - som også er pen å se på.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. nov. 2011 - 17:59
Vis mer
Høydepunkter

Tøff design, god lyd, smart utnyttelse av NFC.

Ulemper

Monolyd, forholdsvis høy pris om du vil ha stereo.

Veldig kort sagt

Nokia MD-50W Play 360 er en Bluetooth-høyttaler som unektelig ser veldig stilig ut. Den har god lyd og lang batterilevetid. Hvis du vil ha stereolyd trenger du imidlertid to stykker, og da blir prisen naturlig nok dobbelt så høy.

Test av Nokia Play 360

Nokia lanserte for en stund siden høyttaleren MD-50W Play 360. Dette er en høyttaler som du kan koble mobilen, PC-en eller annet til via Bluetooth. Dette er kanskje ikke noe voldsomt unikt i seg selv, da det finnes en rekke slike produkter på markedet.

Det som gjør Play 360 spesiell er hovedsaklig to ting:

  • Den har "360 graders lyd"

Med 360 graders lyd mener Nokia at den spiller i alle retninger. Tanken er at lyden skal fylle rommet, slik at du hører den like godt uansett hvor du sitter i forhold til høyttaleren.

  • Den har NFC

NFC betyr "Near Field Communication". Dette er en teknologi som lar enheter med dette kommunisere med hverandre over veldig korte avstander, typisk mindre enn et par centimeter. Har du en Nokia-mobil med NFC skal det holde å berøre den ved NFC-merket til høyttaleren for å koble dem sammen. Fordelen er at du da slipper å knote med paring og PIN-koder.

LES OGSÅ: Dette er NFC

Spesiell design

Play 360 ser veldig fancy ut. Vi trodde umiddelbart at det var høyttalere montert rundt sidene av enheten, men det viser seg at disse sitter på toppen. Det er også en subwoofer innebygget, slik at du skal få litt bass.

På fremsiden sitter en Bluetooth-tast, og volumtaster for å stille lydstyrken opp eller ned. På baksiden finner du tast for å skru av og på, en Micro-USB-tilkobling for lader, og tilkobling til 3,5 mm minijack dersom du vil spille musikk fra noe som ikke har Bluetooth.

Play 360 er ellers batteridrevet, og du finner batteriet bak en luke på undersiden av enheten. Den benytter et av Nokias batterier, så om du har behov for det kan du ta med deg flere. Nokia lover imidlertid 20 timers spilletid per opplading, så det spørs om det er behov for dette.

Flere høyttalere

Siden Play 360 har den utformingen den har, har den nødvendigvis også monolyd. Det kan fort bli en litt kjedelig lydopplevese. Men om du har to Play 360 er det mulig å ganske enkelt koble disse sammen, slik at du da får stereohøyttalere. 

De kobles sammen trådløst, slik at du kan plassere dem helt fritt i forhold til hverandre. Ganske lurt, egentlig.

Enkelt med NFC

Noe av det mest fancy her er måten NFC er tatt i bruk. Dersom du har en støttet telefon med NFC-brikke innebygget kan du enkelt og greit bare berøre toppen av Play 360 med telefonen, så kobles telefonen og høyttaleren sammen. Sveiper du telefonen over en gang til kobles den fra.

Enklere blir det ikke. Ingen fikling med paring, aktivering av Bluetooth, inntasting av PIN-kode eller noe slikt. Så lenge høyttaleren er koblet til lader trenger du ikke engang å skru den på først. Når du berører den med en telefon skrur den seg automatisk på og kobler seg til. Smart!

Vi har også testet den med telefoner uten NFC over Bluetooth, og konstaterer at Play 360 av en eller annen grunn ikke er så glad i iPhone 4S. Ved flere anledninger skrudde enheten seg av da vi koblet til iPhone. Det har senere fungert bra, så nøyaktig hva som er grunnen er vi ikke sikre på. Men andre telefoner har vi ikke hatt problemer med.

Om du har paret flere enheter med Play 360 er det ellers veldig enkelt å skifte mellom dem. Et kort trykk på Bluetooth-tasten endrer avspillingshenhet.

Vi har ellers testet Play 360 med vanlig kabeltilkobling.

I bruk

Tanken bak Nokia Play 360 er at lyden skal fylle rommet. Og vi syns den gjør en ganske god jobb.

Den har klar lyd, og siden det er en liten subwoofer innebygget oppleves lyden også som rimelig fyldig. Nokia mener at dette er en flott høyttaler til fester, noe vi til en viss grad kan være enige i. Den kan nemlig spille ganske høyt.

Men det må i tilfelle være en fest hvor det ikke finnes noe annet lydanlegg, for selv om den spiller rimelig høyt er det ikke høyt nok til å overdøve en livlig gjeng med utestemme klokka halv to på natta. 

Dessuten har lyden en tendens til å bli noe skurrete på høyeste lydstyrke, spesielt om det er musikk med mye bass. Og som vi alle vet er det slett ikke uvanlig å spille for fulle mugger etter midnatt.

Lyden oppleves videre ikke så fyldig når vi sitter omtrent tre meter fra den, som når vi har den ved siden av oss på skrivebordet. Naturlig nok, siden basshøyttaleren ikke er spesielt stor.

Når så dette er sagt syns vi Play 360 gjør en fabelaktig jobb som høyttaler på skrivebordet. Lyden er rett og slett veldig god til å komme fra en så liten dings som dette.

Om du sitter på hjemmekontor, er ofte ute og reiser og vil ha musikk på hotellrommet eller ikke sitter i et åpent kontorlandskap fungerer Play 360 veldig bra.

Dyrt

Så skal vi si at Play 360 ikke er noen billig løsning. Den koster i skrivende stund fra 900 kroner i nettbutikkene. Det er kanskje ikke så avskrekkende i seg selv, men om du vil ha stereolyd trenger du to stykker. 

1800 kroner for stereohøyttalere til hjemmekontoret er ikke noen liten sum. 

Til sammenligning koster den lignende løsningen Altec Lansing InMotion Air 1300 kroner, har stereolyd og i våre ører bedre lyd enn Nokia Play 360. Dermed spørs det om Play 360 egentlig er det smarteste kjøpet.Vi syns Nokia Play 360 er en kul løsning.

Konklusjon

Tross noen innvendinger liker vi Nokia Play 360 veldig godt. Den spiller høyt, har god lyd og utnytter NFC på en smart måte. At spilletiden er oppgitt til 20 timer er også positivt.

De største problemene vi har med løsningen er prisen og det faktum at du trenger to stykker for å få stereolyd.

Om du ikke ser prisen som et problem anbefaler vi gjerne Play 360, men da skal vi også understreke at vi kun har testet én enhet, og ikke to koblet sammen. Vi kan derfor ikke si så mye om hvordan det fungerer i praksis.

Hvis du vil ha mer for pengene anbefaler vi Altec Lansing InMotion Air, som har lavere pris, stereohøyttalere og Bluetooth. Du kan i prinsippet gjøre det samme med den som med Play 360, men den har altså ikke NFC. Den har heller ikke like lang spilletid på batteri: 7 timer. Batteriet er heller ikke oppladbart her, og selve enheten er mye større.

LES OGSÅ: Test av Altec Lansing InMotion Air

Alt i alt er Nokia Play 360 et kult tilbehør for det som vil ha en kompakt, liten trådløs høyttaler som spiller klart. Denne kan være en kjekk sak å ha med seg på tur, eller i parken til sommeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.