TESTER

Test: null

Test av Nokia N900

Nokia N900 er det mest nyskapende som har kommet fra Finland siden saunaen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. des. 2009 - 14:47
Vis mer
Høydepunkter

Enkel å bruke, mange muligheter, alt av teknologi, suveren til surfing.

Skuffelser

Dårlig batterilevetid, vanskelig å bruke med én hånd.

Veldig kort sagt

Nokia N900 er en svært avansert mobiltelefon som samtidig er svært enkel å bruke. Den har et nytt menysystem basert på Linux, og alle muligheter når det kommer til e-post og synkronisering, surfing, ekstra programvare, musikk, video og spill. Dessverre har N900 også ganske dårlig batterikapasitet, og du må bruke begge hender når du bruker den.

Konklusjon

Nokia har lenge satset tungt på Symbian og S60. Nokia N900 har imidlertid ingen av delene. Dette er en smarttelefon med Linux og Maemo 5. Dette er et helt nytt menysystem som ikke ligner på Symbian i det hele tatt.

Maemo er veldig enkelt å bruke, og du kan gjøre det meste med et par trykk på skjermen. Dette er virkelig et stort skritt i riktig retning for Nokia.

Det er enkelt å skifte mellom åpne programmer, og det er også enkelt å åpne hovedmenyen. Å ta i bruk Wi-fi og andre teknologier som super-3G, FM-sender eller GPS er gjort på noen få strakser.

N900 har et fullt tastatur som fungerer veldig bra. Dette har egne taster for æ, ø og å. Skjermen er sylskarp og egner seg svært bra til film, bilder, video, surfing og annet.

Nettleseren er som Firefox basert på Mozilla. Dette betyr i praksis at N900 har en nettleser som kan gjøre det samme som PC-nettleseren din – med noen unntak. Det er for eksempel vanskelig å se Flash-video mange andre steder enn Youtube. Det er også en realitet at mange nettsider er designet med PC-er med mus og tastatur i tankene, så alt er ikke er like praktisk å bruke på en liten skjerm.

Underholdningsfunksjonene er gode, og N900 har en god musikkspiller, videospiller, og nettradio. Det er også mulighet for FM-radio via et tilleggsprogram.

Maskinvaren i telefonen er imponerende. Rask prosessor og mye minne kombinert med en grafikkprosessor gjør at det er gode muligheter for spill med skikkelig god grafikk, og tunge programmer. At N900 i praksis er en liten Linux-PC gjør at det åpner seg voldsomme muligheter for programvareutviklere. Vi er spente på hvordan N900 utvikler seg når det kommer flere programmer til den.

Det er ellers god lydkvalitet under samtaler.

Det er imidlertid et par store ankepunkter. Batteriet har særdeles kort levetid ved aktiv bruk. Om du surfer en del må du regne med å lade to ganger om dagen.

Menysystemet kan bare brukes med telefonen i landskapsmodus. Dette gjør det vanskelig eller umulig å bruke N900 med en hånd. Det eneste unntaket er når du skal ringe. Da vises skjermbildet i stående modus.

Alt i alt er Nokia N900 likevel en rimelig enestående telefon og datamaskin. Du kan både leke og jobbe på denne telefonen, og vi tipper det vil komme mange nyttige og unyttige programmer til den takket være et helt åpent operativsystem.

N900 er imidlertid både stor, tung og dyr, så dette er ikke en telefon som passer for alle. Om du har lyst til å prøve noe helt nytt kan vi likevel anbefale N900.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.