TESTER

Test: null

Test av Nokia E72

Nokia E72 flikker litt på E71. Men dette er en verdig oppfølger som gjør nesten alt rett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. des. 2009 - 15:10
Høydepunkter

Bra tastatur, god på e-post og kalender, godt bygget, god til underholdning.

Skuffelser

Går ikke å kopiere tekst fra meldinger i e-postklienten.

Veldig kort sagt

E72 er en forholdsvis liten telefon med et fullt tastaur som fungerer bra tross størrelsen. Telefonen er svært god når det kommer til jobbfunksjoner, selv om vi savner en skikkelig forbindelse mellom kalenderen og e-postklienten. Når du er ferdig på jobb kommer du til å sette pris på en god musikkspiller og gode surfemuligheter. En telefon som har alt og som er en vellykket oppfølger til E71.

Konklusjon

Vi skal innrømme at en av våre store Nokia-favoritter gjennom tidene er Nokia E71. Denne hadde et bra tastatur og var en kompromissløs jobbtelefon. Å lage en oppfølger til en slik telefon er vanskelig, for du kan gjøre mange feil. De kunne endret så mye at E72 ikke hadde vært gjenkjennelig, eller de kunne gjort så lite at det ikke hadde vært noen vits i å oppgradere.

Nokia har gått akkurat passe langt. Og godt er det.

Det gode fulltastaturet er beholdt, men du får når egne taster for å, ø og å. Før var det ikke egen for "å". Det har kommer praktiske snarveier til blant annet Bluetooth på tastaturet.

Skjermformatet er likt, altså er dette en bred skjerm. Menysystemet er det samme, og det er enkelt å bruke og lett å finne frem i. Kalender og telefonbok er som før, lett å bruke og oversiktlig. En forskjell er at du nå kan søke i firmakatalogen over Exchange rett i telefonlisten.

En stor endring er e-postklienten. Denne er i og for seg ikke ny, da den er basert på Nokia Messaging-løsningen. Nå støtter den imidlertid Exchange, og gjør jobbing med e-post via Exchange til en mye enklere affære på Nokia-telefoner. Du har enkel tilgang til mapper på tjeneren, og det er lett å jobbe med meldingene, som å flagge dem, videresende, legge til blindkopi og annet.

Vi liker imidlertid ikke at det fortsatt ikke er noen enkel bro mellom e-postfunksjonen og kalenderen. Får du en e-post med innhold du må huske kan du ikke flytte denne til kalenderen. At du heller ikke kan kopiere ut tekst fra meldingene gjør det ikke enklere.

Utover dette er det meste som før - bare bedre. Du får oppgradert kamera, dette tar bilder i 5 megapiksler og video i 640 x 480 piksler. Du får 3,5 mm minijack-utgang slik at du kan plugge vanlig hodesett rett i telefonen. Internminnet er oppgradert til 250 MB tilgjengelig, noe som gir deg plass til mange programmer og annet. Minnekortet som følger med er på 4 GB, og det holder til en god del musikk og bilder.

E72 egner seg faktisk veldig bra som underholdningstelefon i tillegg til jobbtelefon.

Du kan også bruke GPS-en til å navigere med, og den innebygde nettleseren fungerer bra til surfing. Opera Mobile 10 beta gjør E72 til en enda bedre surfetelefon, men dette må du installere i tillegg.

Vi liker at telefonen har metall i utformingen, og at den føles godt bygget. Det er ingen ulempe at den er spekket med teknologi. Ei heller at den har god batterilevetid.

Alt i alt er det ikke mye negativt å trekke frem. Noen vil nok, som oss, reagere på at det ikke kan kopieres tekst fra e-poster, eller at du ikke kan flytte e-post til en kalenderoppføring. Men for det store flertallet vil nok dette være en bagatell.

Skal du ha en skikkelig proff jobbtelefon som funker med Exchange og Lotus, og du ikke trenger en trykkskjermtelefon? Da bør du ta en nærmere titt på E72.

Vi skal ikke glemme at E72 er ganske billig også. I skivende stund må du ut med rundt 3600 kroner. Det er ikke mye penger for en så komplett pakke som dette.

Les hele testen på de neste sidene »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.