TESTER

Test: null

Test av Nokia 2730 Classic

Nokia 2730 Classic er VELDIG mye telefon for veldig lite penger.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. jan. 2010 - 15:47
Vis mer
Høydepunkter

 Mange funksjoner til en lav pris, utgang for 3,5 mm minijack, minnekortstøtte

Skuffelser

Dårlige taster, dårlig kamera, kort taletid

Veldig kort sagt

Om du vil bruke mindre enn tusen kroner på telefon og ikke vil ofre alt av funksjoner bør du sjekke ut Nokia 2730 Classic. Denne telefonen er ikke uten sine svakheter, men den koster til gjengjeld bare 800 kroner. Det er ikke mye for en musikktelefon som kan brukes til chatting, e-post og lett surfing.

Test av Nokia 2730 Classic

Nokia har satset mye på billigtelefoner, og det er nettopp dette markedet som gjør produsenten til verdens største. De telefonene Nokia selger mest av er funksjonsfattige og lite spennende for oss som forventer mer enn samtaler og tekstmeldinger av telefoner.

Nokia 2730 Classic er i så måte en telefon vi møtte med disse fordommene høyt hevet. Det var med et gjesp undertegnede satte i SIM-kortet og skrudde på telefonen. "Dette kommer til å bli kjedelig" var tanken som gikk igjennom hodet.

Med en pris på rundt 800 kroner, en liten skjerm, støtte for vanlig 3G (ikke super-3G) og et to megapiksels kamera er det ikke mye som oser av moro. 2730 Classic er ganske liten, men den er også laget i plast. Nokia har gjort forsøk på å skjule dette ved å forkromme plastlisten rundt telefonen og legge en plastplate som minner om utseendet til aluminium på tastene.

Joda, billigtelefoner er kjedelige. De har ikke trykkskjerm, de har ikke Wi-fi, de har ikke skikkelig nettleser og de har ikke skikkelige underholdningsfunksjoner.

Overraskende

Men Nokia 2730 Classic overrasker oss. Og ikke så rent lite heller.

Denne telefonen har faktisk utgang for 3,5 mm minijack, og den har minnekortstøtte. Det betyr at du kan bruke den som musikkspiller. Faktisk er det rimelig god lyd i telefonen også, og musikkspilleren er enkel å bruke. Nokia har lagt ved et minnekort på 1 GB i esken. Micro-USB-tilkobling gjør at du kan overføre musikk fra PC-en veldig enkelt.

Nokia 2730 Classic har også innebygget FM-radio.

Du kan surfe på nettet med telefonen, og Nokia har heldigvis gått for den norske nettleseren Opera Mini. Dette gjør at sidene komprimeres og tilpasses mobilskjermen før de lastes inn. Det sparer deg for tid og penger.

Det er enkelt å sette opp e-post på telefonen, og det er egne veivisere for webmailtjenester som Hotmail og Gmail. Du kan lagre en kopi av kontaktlisten din på Nokias Ovi-tjeneste. Noen Exchange-støtte finnes, ikke overraskende, ikke. Men du kan synkronisere telefonen din mot Sync ML-tjenester, som for eksempel Telenors og Netcoms backuptjenester.

MSN på mobilen

Nokia 2730 Classic har også innebygget chatteklient som lar deg koble deg til Windows Live Messenger (MSN Messenger). Denne fungerer rimelig bra, og varsler deg med lyd og vibrasjon når du får en melding. Den kan legges i bakgrunnen slik at du alltid er tilkoblet.

Telefonen har ikke GPS, men kart- og navigasjonsprogrammet Maps er forhåndsinstallert. Du kan bruke 2730 Classic til navigasjon dersom du kobler til en Bluetooth-GPS. Dette er noe du kan ha i bilen, og er ekstrautstyr som ikke koster mange hundrelappene.

Bluetooth-støtten kan for øvrig brukes til håndfri, musikk og overføring av filer så vel som å bruke mobilen som modem sammen med PC-en din.

God lyd

2730 Classic har også god lyd under samtaler. Vi syns lyden er klar og ganske høy, men ikke veldig høy. Har du svak hørsel bør du kanskje vurdere en annen telefon. Det er ellers i god Nokia-ånd enkelt å skrive meldinger på telefonen. Batteriet har lang hviletid, men taletiden er knapt fire timer. Vi hadde forventet lenger taletid av en så enkel telefon som dette.

Du får også en rekke nyttefunksjoner, som kalender, vekkerklokke, kalkulator og mulighet for å installere flere Java-programmer om du har behov for dette.

Dårlig kamera, taster og skjerm

Kameraet tar, skal vi være helt ærlige, ganske dårlige bilder. Det er nesten som om noen har smurt et tynt lag vaselin foran linsen, for bildene blir uklare, spesielt i kantene og mot sidene. Videoopptakene er heller ikke noe å snakke om.

Vi er heller ikke begeistret for tastene. De er små, harde og egner seg rett og slett ikke for store mannenever. Vi anbefaler deg altså å teste dette ut i butikken før du eventuelt kjøper dersom du har "håndverkernever".

Skjermen er skarp og klar, men ikke akkurat stor. Den måler to tommer. Det er dårlig innsynsvinkel på skjermen, så om du holder den litt skeivt kan det være vanskelig å se hva som faktisk står på skjermen.

     

Klikk for større bilder

Konklusjon

Til tross for svakhetene - som for all del ikke er ubetydelige - er Nokia 2730 Classic alt i alt en god telefon prisen tatt i betraktning. De 800 kronene du må punge ut er ikke mye i forhold til funksjonsnivået du får igjen.

Denne telefonen kan gjøre det meste som også dyrere telefoner kan. Det som gjør prisen lav er billigere maskinvare, dårligere skjerm og noen færre funksjoner enn du finner på telefoner en prisklasse lenger opp.

Men bare det at den har kamera, kan gå på internett, har Bluetooth, musikkspiller, utgang for vanlige hodesett, minnekort og USB er mer enn nok for mange. Legger vi til god e-poststøtte, chatting og et generelt lettbrukt menysystem er dette full blink for en hel del mobilkjøpere der ute.

Da kanskje spesielt førstegangskjøpere eller de som ikke har behov for eller lyst på en dyr og fancy telefon. For disse er den perfekt. Er du en som bare trenger en ny telefon som kan litt av hvert til lav pris bør du seriøst vurdere denne telefonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.