MOBIL

Test: null

Test av Netcom MiniRuter

Skal du på ferie i Norge i sommer, så skal du ha med deg Netcom MiniRuter.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. juni 2010 - 14:23
Høydepunkter

Gjør det latterlig enkelt å koble alt fra PC til PSP til internett, helt uten installasjon av programvare eller drivere.

Skuffelser

Lader ikke når den er aktiv.

Veldig kort sagt

Dersom du skal på ferie i Norge i sommer, og vil ha mulighet til å gi deg selv og resten av familien tilgang til internett på en enkel måte bør du ta en titt på MiniRuter fra Netcom. Dette er rett og slett en Wi-fi-ruter som gir deg tilgang til internett via Super-3G. Det er svært enkelt å bruke og fungerer nesten like bra som vanlig bredbånd i praksis.

Test av Netcom MiniRuter

Der sitter du, godt plantet bak rattet på vei mot Dyreparken i Kristiansand. Du har kjørt 35 mil, og ungene er krakilske i baksetet. Det er rett før du mister besinnelsen. 

– Hadde jeg bare sørget for at de hadde noe å drive med bak der, tenker du.

Om du var litt lurere hadde du gått til anskaffelse av Netcom Mobilt Bredbånd med "Huawei E5832 Mobil Bredbånds router" (ikke vår orddeling), også kalt MiniRuter. Dette produktet har vært på markedet en stund, men er høyaktuelt nå før fellesferien.

Ideen er enkel: Dette er mobilt bredbånd i en dings som har trådløst nett. Du kan dermed være på nett med inntil fire PC-er av gangen. Du trenger ingen driver-CD eller programvare. Skru på ruteren, og du er i gang. Dermed kan du forsyne mann/kone og barn/ungdommer med hver sin laptop og nyte kjøreturen i fred.

Andre scenarioer er selvsagt også aktuelle, og vi har testet Netcoms ruter som primær internettilkobling i Mobili-redaksjonen i tre dager.

Oversikt

For å koble deg til internett benytter ruteren 3G-nettet, eller eventuelt 2G-nettet om 3G ikke er tilgjengelig. Dette gir nedlastingshastigheter på inntil 7,2 Mbps.

Ruteren leveres i en eske sammen med seg selv, lader og en kabel. I tillegg finner du bruksanvisning i esken. Mer er det ikke, og det er enkelt å komme i gang. Bare sett i SIM-kortet, skru på ruteren, koble deg til ruteren med en PC og logg inn på ruteren for å skrive inn PIN-koden din. 

Alt er enkelt forklart i bruksanvisningen, og du trenger ikke å være datakyndig for å komme i gang. Så lenge du klarer å koble PC-en din til et trådløst nettverk har du den kunnskapen som trengs.

Funksjoner

Ruteren går på batteri, så du kan bruke den uten strøm tilkoblet. Dette er praktisk om du trenger den noen timer i bilen. Batteriet skal vare et sted mellom tre og fem timer. Når du bruker batteriet går ruteren i strømsparingsmodus. Det vil si at det trådløse nettet ikke rekker mer enn omtrent 20 meter. 

Om du har lader tilkoblet fungerer ruteren som en vanlig trådløs ruter, og har lengre rekkevidde. Det skal bemerkes at ruteren faktisk ikke lader batteriet om den er aktiv. Det er kun når den er av at batteriet lades. 

I tillegg til å fungere som trådløs ruter kan du også bruke enheten som USB-modem på PC-en din. Dette gjør du enkelt og greit ved å koble den medfølgende USB-kabelen mellom ruteren og PC-en. Du kan samtidig ha PC-er, mobiler eller hva det skal være koblet til via Wi-fi, slik at det maksimale antallet kan være fem brukere. For å bruke den som USB-modem må du installere programvare. Denne ligger på enheten, og installeres automatisk.

På fremsiden av ruteren er det indikatorlamper som viser status på batteri, nettverkstilkobling og annet. Ruteren har også en Micro-SD-kortleser. Denne får du tilgang til via USB-kabelen. 

I praksis

Vi har testet ruteren som primær internettilkobling i Mobili-redaksjonen i tre dager. Da vi tok det i bruk hadde vi ikke all verden av forventninger til løsningen, siden mobilt bredbånd ofte kan oppleves som litt tregt.

Men etter å ha brukt det med to PC-er tilkoblet har vi egentlig ikke annet enn godord. Løsningen fungerer svært bra, og vi har bare unntaksvis hatt problemer med hastigheten. Det oppleves rett og slett som å sitte på en vanlig bredbåndslinje.

Det skal da også sies at vi har testet dette sentralt i Bergen, og at mobilt bredbånd er følsomt for mange brukere samtidig. Dersom du har mange naboer som også er aktive på mobilt bredbånd kan du oppleve at hastigheten ikke er veldig god.

Vi nevner også at selv om ruteren er operatørlåst fungerer det å bruke SIM-kort fra Chess, og trolig også andre operatører i Netcom-nettet.

Konklusjon

Alt i alt er Netcoms ruter svært enkel å ta i bruk, og gir deg en stabil internettilkobling. Vi liker at den kan kjøre på batteri slik at du lett kan ta med deg og dele internettilkoblingen.

Dette er rett og slett et genialt produkt å ha med seg på norgesferien, enten du skal på biltur, hyttetur eller på båttur. Spesielt det at du bare trenger ett bredbåndsabonnement for å få hele familien eller vennegjengen på nett er smart.

Det eneste vi egentlig har å plukke på er at du ikke kan lade batteriet samtidig som ruteren er aktiv. At du må skru den av for å lade kan i noen situasjoner være upraktisk.

Du kan få Huawei E5 uten abonnement for rundt 1500 kroner. Kjøper du den gjennom Netcom med fri bruk og binder deg for ett år får du den med på kjøpet for en krone. 

Vi kan lett anbefale Netcom MiniRuter.

PS: Det finnes andre produkter på markedet som tilbyr samme funksjonalitet. Blant annet har Ice.net en tilsvarende løsning med trådløs ruter. Denne finner du mer informasjon om på Ice.net sine nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.