TESTER

Test: null

Test av HTC Sensation XL

En god musikktelefon som er veldig stor og altfor dyr.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. nov. 2011 - 18:08
Vis mer
Høydepunkter

Stor skjerm med god lysstyrke og bildekvalitet. Telefonen føles solid. Lydutgangen har god lyd, og de medfølgende ørepluggene er gode.

Ulemper

Selv om skjermen er god har den litt lav oppløsning. Større og tyngre enn telefoner flest. Lite minne og ingen mulighet for minnekort trekker ned, og telefonen er veldig dyr.

Veldig kort sagt

HTC Sensation XL har mange sterke sider. Her får du en knakende god musikktelefon med gode øreplugger, du får en gigantisk skjerm og du får kjapp respons og et flott menysystem. Samtidig er den veldig dyr, og vi forstår ikke helt hva HTC har tenkt på da de droppet minnekortstøtte i en telefon som skal apellere til tunge multimediebrukere.

Gå rett tilHele testenYtelsestesterBilder og video tatt med kameraetSpesifikasjonslistenKonklusjon

HTC levner ingen tvil om at HTC Sensation XL er siktet inn på musikkelskerne der ute. Med Beats-logo, medfølgende Beats-øreplugger og egne lydprofiler programmert av - ja, du rettet riktig: Beats - skal denne friste deg som vil ha det lille ekstra av lydkvalitet.

Masse trøkk

Og vi har ikke tenkt å arrestere HTC på dette punktet - telefonen har bra lyd med massevis av trøkk, og de medfølgende ørepluggene er svært gode.

Dette gjelder spesielt om bassen er en viktig bærebjelke i musikksjangeren din. Om dette ikke er tilfelle er det mulig det blir litt for mye av det gode. Men da kan du alltids deaktivere Beats-profilen, lyden er fremdeles god.

Beats-profilen fungerer for øvrig ikke med andre musikkspillere som Wimp eller Spotify, men HTC har hintet om at dette kommer i en programvareoppdatering.

Svær skjerm

Skjermen er et annet trekkplaster for multimediebrukerne der ute. Med en størrelse på hele 4,7 tommer er dette blant det største du finner på mobilmarkedet i dag.

Skjermen egner seg som forventet veldig bra til film, da den har god kontrast og gode farger. Den har god respons når vi trykker på den.

Så langt, så bra - HTC er godt på vei i oppskriften på den perfekte multimedietelefonen, men her er det altså en hel del ting vi ikke blir helt kloke på.

Ulogiske begrensninger

Skjermoppløsningen er for eksempel lavere enn i de andre modellene i Sensation-familien, noe som ikke henger helt på greip med at skjermen også er den største. Det er for all del ikke noen krise med 800 x 480 pikslers oppløsning, men du merker til tider at bildet blir litt kornete - spesielt når du skal lese liten tekst i nettleseren. Mange ikoner blir også ganske overdimensjonerte på skjermen.

Den største svakheten er imidlertid minnekapasiteten. Joda, 16 GB høres mye ut, men når HTCs Sense-system og reserverte minneseksjoner har forsynt seg sitter du igjen med 8,89 GB til musikk og film. Heller ikke dette hadde svidd noe særlig i seg selv, hvis ikke HTC også hadde droppet støtte for minnekort.

To fakta fra verden: 8,89 GB er mye. 8,89 GB for tunge multimediebrukere er ikke mye.

Når det er sagt er vi klar over at begrensningene vil være uvesentlige for en del av målgruppen. Om du for eksempel kun skal bruke telefonen til musikk i MP3 eller andre komprimerte formater får du plass til en hel del tusen låter. Men da kan du kanskje like greit gå for søstermodellen Sensation XE, som har mindre skjerm, men som til gjengjeld har kraftigere maskinvare, høyere oppløsning, samme Beats-egenskaper og ikke minst støtte for minnekort. Den koster også mindre.

Mange sterke sider

Vi skal være nøye med å understreke at selv om vi hamrer en del på svakhetene her synes vi slett ikke Sensation XL er et dårlig produkt - tvert i mot. Den gjør en bra  jobb på de aller fleste områder, den oppleves som kjapp og brukervennlig, den har et bra kamera og den har god lydkvalitet i samtaler. Den store skjermen gir også en flott oversikt om du skal bruke den til typiske jobbting som e-post og kalender.

Vi snakker altså om et produkt som leverer varene i bøtter og spann, og vi hadde ikke nølt med å sende den opp på karakterskalaen dersom prisen hadde vært lavere enn de drøyt 5000 kronene du må ut med for et eksemplar.

For samtlige av konkurrentenes flaggskipsmodeller ligger en tusenlapp under dette.

Den suverene Samsung Galaxy S II koster omtrent tusen kroner mindre enn Sensation XL. Den har kraftigere maskinvare, bedre (men mindre) skjerm, mye minne og mulighet for minnekort. Lyden i musikkspilleren er også god.

iPhone 4S er også en mobil med god lyd i musikkspillern. Varianten med 16 GB minne koster det samme som Sensation XL. Skjermen er riktignok ganske mye mindre, men den er også veldig mye skarpere.

Sensation XL er i våre øyne en middels spesifisert telefon. Går du for en Sony Ericsson Xperia Arc S som har omtrent samme maskinvare får du et supert kamera, god musikkspiller, og ikke minst støtte for minnekort. Den koster dessuten 1600 kroner mindre enn Sensation XL. Da har du mer enn nok penger til overs til å kjøpe deg et sett gode øreplugger.

Det er altså vanskelig å finne noen veldig tungtveiende argumenter for å anbefale deg denne telefonen. Den er slett ikke dårlig, men den er altfor dyr.

Les hele testen over de neste sidene
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.