TESTER

Test: null

Test av Doro Handleeasy 410gsm

Doro Handleeasy 410gsm er telefonen for deg som trenger store taster og høy lyd.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. nov. 2009 - 16:52
Vis mer
Høydepunkter

Store og gode taster, høy lyd under samtaler, enkel å bruke, nødtast, høreslynge.

Skuffelser

Burde vært vanskeligere å skru av telefonen, FM-radio ikke mulig å bruke over høyttaler.

Veldig kort sagt

Doro 410gsm er en svært god telefon for personer med spesielle behov, enten det er behov for store taster, høy kontrast og store bokstaver på skjermen, eller høy lyd. Doro har ikke gjort noen store feil med denne telefonen, så vi har heller ikke så mye negativt å sette fingeren på. For målgruppen er dette nær sagt en perfekt telefon.

Test av Doro HandleEasy 410gsm

Svenske Doro er kanskje mest kjent som leverandør av trådløse telefoner her hjemme. Men de har de siste årene slått seg opp som mobilprodusent som lager telefoner rettet mot nisjegrupper.

Doro Phoneeasy 410gsm er en slik telefon. Den kalles gjerne en ”eldretelefon”, men egner seg bra for flere grupper. Små barn, funksjonshemmede, hørselshemmede og synshemmede kan ha glede av en telefon som dette.

Store taster

410gsm er en klapptelefon med virkelig store taster. Disse er godt adskilte slik at det er enkelt å treffe riktig tast. Utover nummertaster er det to funksjonstaster til bruk i menyen, en piltast og taster for å svare og avvise samtaler. Det er altså ikke så mye å forholde seg til her.

Nødsamtaler

På utsiden av telefonen sitter det volumtaster og en nødsamtaletast. Nødtasten kan programmeres til å ringe opp ett eller flere numre når den trykkes inn. Dette er en praktisk måte å komme i kontakt med for eksempel foreldre eller hjemmehjelp på.

Dersom du legger inn flere numre i listen vil telefonen automatisk gå igjennom listen til den får svar. I så måte er det viktig å deaktivere mobilsvar på numrene som skal ringes opp. Dersom samtalen går til mobilsvar vil nemlig telefonen anse nødanropet som besvart.

Når knappen holdes inne vil en høy sirenelyd gå av. Deretter venter telefonen noen sekunder før den ringer opp numrene i listen. Dette er greit, siden brukeren da blir varslet og kan avbryte nødanropet dersom han eller hun skulle trykke inn knappen ved et uhell.

Skarp skjerm med stor skrift

410gsm har en forholdsvis liten skjerm, men den er skarp og har stor skrift og store ikoner. Det er lett å lese denne skjermen.

Menysystemet er rimelig enkelt lagt opp. De viktigste funksjonene, telefonbok og meldinger, er først i listen. Du finner også vekkerklokke, kalender, kalkulator, FM-radio og spill i menyen.

Fjern menyfunksjoner

I innstillingsmenyen kan du sette opp begrensninger til en del av telefonens funksjoner. Dersom du for eksempel vil blokkere mulighet for å sette telefonen til stille modus går det an å gjøre dette.  Du kan også fjerne tilgang til meldinger, alarm, kalender, FM-radio, kalkulator og spill.

Det burde kanskje også være mulighet til å fjerne mulighet for å sku av telefonen, da av-tasten er den samme som legge på-tasten.

Bluetooth og høreslynge

410gsm har støtte for Bluetooth. Det betyr først og fremst at du kan koble til et trådløst Bluetooth-håndfrisett. En viktig funksjon i denne telefonen er støtte for høreslynge. 410gsm er kompatibel med høreslyngeklassifisering T4/M4.

Høy lyd

I tillegg har telefonen høy lyd under samtaler. 410gsm har da også høy lyd. Vi målte den til rundt 100 decibel på et par millimeters avstand fra høyttaleren. Dette kan være ubehagelig høyt for noen, og en nødvendighet for andre.

Det følger med et håndfrisett i esken. Dette har høy lyd og er forsåvidt behagelig å ha i ørene. Disse må være koblet til for å bruke radioen. Det er ikke mulig å høre radio over høyttaleren på telefonen.

Når telefonen ringer kan den settes til å ringe svært høyt. Vi målte den til ca 80 decibel på en meters avstand. I praksis betyr dette at du hører at telefonen ringer om du er i et annet rom.

Har MMS

Det er ellers lett å skrive meldinger på telefonen, forutsatt at du kjenner til hvordan du får frem de forskjellige tegnene ved å trykke på nummertastene. Du kan også motta MMS-meldinger. Det gjør det altså aktuelt å sende MMS av barnebarnet til bestemor.

Telefonen er ellers rimelig stor og god å holde i. Den har gummiert overflate, noe som gjør at den ikke glir så lett ut av hendene.

Konklusjon

Doro Phoneeasy 410gsm er et godt valg for deg som er på utkikk etter en telefon som er enkel å bruke, enten det er til deg selv eller andre som har spesielle behov.

Vi liker at det er store, gode taster, og en skjerm med god kontrast. 410gsm egner seg derfor godt for den som har litt dårlig syn. At den fungerer med høreslynge gjør den høyaktuell for hørselshemmede, og høy lyd i høyttaleren gjør at den med litt dårlig hørsel har mindre problemer med å høre hva som sies under samtaler.

For yngre brukere er dette kanskje en telefon som er i enkleste laget. Skal tiåringen ha sin første telefon vil vi kanskje heller anbefale en Samsung C3060 som har støtte for å installere spill, en nettleser og kamera. Den er også billigere enn 410gsm.

Doro har likevel ikke noen avskrekkende pris på 410gsm, som i skrivende stund koster rundt 1200 kroner uten abonnement. Alt i alt vil vi altså si at 410gsm er en svært god telefon for målgruppen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.