MOBIL

Test: null

Test av Dell Streak 7

Dell gjør mye riktig med Streak 7. Men den trenger noen forbedringer for å kunne konkurrere med Galaxy Tab og Apple iPad.

15. mars 2011 - 12:51
Vis mer

Dell kastet seg på nettbrettmarkedet med en «stor mobil» i form av modellen Streak 5, som var en stor mobil med Android og fem tommers skjerm.

Nå har Streak vokst to tommer, og som første redaksjon i Norge, har HjemmePC fått testet Dell Streak 7.

Fysisk er den like bred som Samsungs Galaxy Tab 7, men noen millimeter høyere (bredere i landskapsmodus).

Den har ingen fysiske knapper uten om volum og av/på-knappen. Tre touchknapper styrer det hele.

Holdt i landskapsmodus finner du kameraet på toppen, betjeningsknappene på høyre hånd og et godt avrundet grep som lar tomlene hvile ute at de forstyrrer skjermen.

I bruk fungerer dette svært god. Formen gjør også at det føles veldig naturlig gå bruke den i landskapsmodus.Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC.no

Android med pynt

Dell Streak 7 kommer med Android versjon 2.2, med litt Dell-pynt på toppen.

Pynten er Dell sitt brukergrensesnitt, Stages.

Stages består av flere aktive vinduer bestående av samlinger med apps, innhold eller funksjoner.

Stages byr også på en snedig menylinje for hurtignavigasjon.

En funksjon som fungerer utrolig bra.

Vi er ikke alltid like glade i slike aktive vinduer, siden de ofte ikke utnytter hele skjermen.

Til enkelte ting fungerer Stages imidlertid greit, som sist brukte programmer.

Uansett er det enkelt å fjerne Dell sine Stages-vinduer og organisere de syv skrivebordene etter eget ønske.

Det er nettopp dette som er det vakre med Android-operativsystemet.

God i bruk

I bruk fungerer Streak 7 godt. Den har god ergonomi og er lett å betjene når man har fått tilpasset sitt eget bruksmønster. Selv holdt i landskapsmodus fungerer den fint til å lese nettsider.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den kan ikke konkurrere mot iPad-ens store skjerm, men jevnt over er den rask til å laste nettsider og man kan rulle seg gjennom nettsider uten at det hakker og henger.

Et stort ankepunkt er skjermen.

Dell har gått for en oppløsning på 800 x 480 punkter. I forhold til Samsungs 1024 x 600 punkter på Galaxy Tab er forskjellen stor.

Oppløsningen er en ting, en større svakhet er at innsynsvinkelen er for dårlig. Ligger skjermen i landskapsmodus på et bord og man sitter normalt foran den, må man lene seg fremover for å få et godt nok bilde.

Når vinkelen mellom skjerm og øyne overstiger cirka 45 grader, så forsvinner farger og skjermen blir for mørk. Innsynsvinkelen fra sidene er imidlertid svært god.

Også iPad har en skjerm som er klart bedre enn hos Dell Streak. Som kjent har Apple beholdt skjermen fra iPad 1 på iPad 2 som kommer for salg i Norge 25. mars.Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC.no

Spiser HD

Dell Streak er utstyrt med nyeste prosessor fra Nvidia, den mange av de nye paddene blir utstyrt med, og den leverer varene. Den spiser HD-filene våre uten problemer og spiller av filmer på en overbevisende måte.

Vi synes også Streak 7 klarer seg godt lydmessig. Det er derfor synd at Streak 7 ikke har en HDMI-utgang for enkel tilkobling til TV. Her må det nok komme en dock-løsning.

Greit kamera

Streak 7 er utstyrt med kamera både foran og bak. Skype støtter ikke videosamtaler via Android ennå, men det skal komme. Isteden har de lagt ved en egen app som leverer videosamtale. Denne har vi ikke testet.

Kameraet på 5 megapiksler tar brukbare bilder, selv om vi uten problemer finner både støy, uskarpheter og utbrente områder når vi leter.

Men det gjør vi også med de fleste andre mobilkamera. Det er litt uvant å ta bilder med en 7 tommers søker, men det fungerer. Den tar også brukbar video med god oppløsning.Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC.no.

Ikke telefon

Vi ble litt overrasket over at Dell 7 ikke har innebygd funksjonalitet for telefoni. Vår modell var utstyrt med GSM-modul, men uten ringemuligheter – kun datatrafikk fungerte.

Flere nettsider har imidlertid rapportert om at det finnes en skjult telefontastatur i systemet, men at dette ikke fungerer. Mulig Streak 7 eiere får seg en positiv overraskelse i en senere oppdatering?

Dell Norge sier til HjemmePC at de først vil lansere en modell uten GSM-mulighet, kun trådløst nettverk. I USA har Dell lansert Streak 7 med 4G, som på godt norsk betyr at den er utstyrt for det kommende mobile superbredbåndet.

Batterilevetiden skuffer også.

Vi fikk Streak 7 så tett på deadline at vi ikke rakk å gjennomføre en batteritest, men vi opplevde batterilevetiden som utilstrekkelig.

Nettstedet Engadgets har testet batterilevetiden til 3 timer og 26 minutter. Det var riktignok med GSM-modulen aktivert. Uten blir batterilevetiden noen timer lengre.

Lovende start

Dell Streak 7 er en lovende start for neste generasjon nettbrett med Android. Mange nettsteder hevder Streak 7 skal bli oppgradert til Android 3.0, men dette har vi ikke fått bekreftet fra Dell.

I sum er vi godt fornøyd med Streak 7, men en litt for dårlig skjerm og batterilevetid trekker mye ned. Om Dell velger å lansere en modell med mulighet for mobilt bredbånd i Norge, bør du også sørge for at telefonfunksjonen er på plass.

Ryktebørsen skal også ha det til at en 10 tommers versjon, Dell Streak 10, er på vei. Det kan bli et spennende alternativ til iPad og Galaxy Tab.

Denne artikkelen er levert av HjemmePC.no.

Les også:

Slik er Samsung Galaxy Tab 10.1 »

Lyntest av 3D-tableten LG Optimus Pad »

Alt om iPad 2 »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.