TESTER

Test: null

Test av Blackberry Pearl 9105

En liten og pen businesspartner.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. aug. 2010 - 17:38
Vis mer
Høydepunkter

 En telefon for deg som er avhengig av e-post på farten, og som setter batterilevetid og talekvalitet høyt.

Skuffelser

Ikke en god surfetelefon. Prisen er høy, og fulltastatur er fortsatt veien å gå for deg som skriver mye på telefonen.

Veldig kort sagt

Blackberry 9105 er ikke for hvem som helst. Her binder du deg opp mot Blackberry-systemet, men så får du også til gjengjeld en uovertruffen jobbtelefon som også kan brukes til underholdning. Vi er imponerte over batterilevetiden og talekvaliteten. Er du avhengig av å surfe side opp og ned på nettet bør du imidlertid styre unna.

Konklusjon

Selv om RIM og Blackberry-aktørene på markedet gjerne ønsker det, så er og blir Blackberry-telefoner for spesielt interesserte. Ikke at det er noe direkte sært med Blackberry, men det er andre verdier som står i fokus. 

Det går i e-post, produktivitet, sikkerhet, konfigurerbarhet, batteritid og talekvalitet. Det er underholdningsmuligheter her også, men det er litt for åpenbart at det ikke er dette RIM bruker mesteparten av tiden sin på.

Nå er Blackberry Pearl 9105 klar for det norske markedet. Dette er en telefon som tross sin beskjedne størrelse har arvet alt DNA-et fra sine forgjengere. 

9105 er liten og hendig, har en blank overflate og et vanlig nummertastatur. Den er laget i plast, så det gjelder å passe på så den ikke blir ripet opp. Telefonen har en avrundet bakside som gjør at den ligger godt i hånda.

Dette er en telefon med gode basisfunksjoner, så den har både god batterilevetid og bra talekvalitet. Menysystemet er ikke direkte vanskelig å bruke, men for en Blackberry-jomfru vil det kanskje føles litt overveldende i begynnelsen. Når du har blitt fortrolig med menysystemet går det imidlertid svært raskt å utføre de aller fleste oppgaver.

I stedet for vanlige piltaster har 9105 en styreflate ikke ulik den du har på den bærbare PC-en din. Den er følsom for små bevegelser og er presis. Vi syns dette er en god måte å navigere på telefonen.

Du kan konfigurere nær sagt alle funksjoner i telefonen slik du vil. Og for bedrifter med spesielle behov er det mulig å fjerne tilgang til enkeltfunksjoner, som minnekort eller kamera.

E-post er noe telefonen er ypperlig til, og vi liker spesielt godt at alle nye e-poster, Facebook-varsler, MSN-samtaler og annet samles i en felles innboks. Dette gjør at du lett får oversikt over hva som skjer. Du kan også se alle kontoene dine hver for seg, så det blir ikke kaos.

Å skrive på telefonen går greit, selv om det er mer tungvint å skrive lange tekster på et nummertastatur. Men 9105 har en svært rik ordbok med de aller fleste ord på plass. 

Generelt er det smertefritt å jobbe med e-post på 9105, og vi kan si det samme om kalenderen.

9105 er altså et ypperlig verktøy på jobben. På fritiden er vi imidlertid ikke så sikre.

Musikkspilleren fungerer bra, og det er god lyd når du bruker et skikkelig hodesett. Men lydutgangen sitter på siden av telefonen slik at lydpluggen er litt i veien når vi har telefonen i lomma. Det er også smal støtte for videoformater, og telefonen har ikke FM-radio. Vi er heller ikke imponert over nettleseren, som har problemer med å laste inn mange nettsider.

Men greit nok - du kjøper ikke en Blackberry-telefon dersom underholdning er et av primærbehovene dine. 

9105 deler noen egenskaper med sine søsken som gjør at den ikke er aktuell for alle. Det første er prisen. Skal du ha 9105 uten abonnement koster den fra 3200 kroner (pris hos Ludo), men å kjøpe den uten en Blackberry-tjeneste er uansett ikke aktuelt. Det bringer oss til neste problem, som er at du er nødt til å abonnere på en Blackberry-tjeneste. 

Er det Blackberry du skal ha er dette selvsagt ikke noe problem. Men for privatkunder og småbedrifter er dette en terskel som kanskje er vanskelig å stige over. Men om du går for Blackberry Pearl 9105 skal du vite at du får en pakke bestående av en uovertruffen e-posttjeneste og en telefon som er god på alt det som er viktig i en jobbtelefon: Produktivitet, tilpasning, sikkerhet og basisfunksjoner.

Dersom du bare jobber sporadisk med e-post på telefonen din er telefoner som Nokia E72 eller en Android-telefon som HTC Desire bedre valg.

Les hele testen av Blackberry Pearl 9105 på de neste sidene »

Takk til Trigcom for lån av Blackberry Pearl 9105.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.