TESTER

Test: null

Test av Apple iPhone 4S

iPhone 4S er veldig god på veldig mye. Men er det verdt å oppgradere fra forgjengeren?

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. nov. 2011 - 17:16
Vis mer
Høydepunkter

Nydelig design, skarp skjerm, topp surfemobil, super til underholdning, bra kamera, iMessage

Ulemper

Skjermen burde vært større, det er trøbbel med batteriet, høy pris, proprietære løsninger

Veldig kort sagt

iPhone 4S er en av de beste telefonene du får kjøpt i dag. Den har mange smarte løsninger, sterk maskinare og en nydelig design. Samtidig får vi følelsen av å sitte med en oppgradert fjorårsmodell, spesielt siden skjermen er en del mindre enn på konkurrentenes toppmodeller. Har du iPhone 4 er det ingen veldig tungtveiende grunner til å oppgradere til iPhone 4S.

Gå rett til:Hele testenYtelsestesterKamerabilder og -videoHele spesifikasjonslisten

Konklusjon

Få telefoner skaper så mye engasjement som Apples iPhone. Og vi skal gå i gang med å si at også vi er engasjerte. Vi liker iPhone 4S veldig godt.

Telefonen er i seg selv vanskelig å skille fra fjorårets iPhone 4. Designen er så godt som prikk lik. Det er under skallet de store endringene har funnet sted.

Kraftigere maskinvare

iPhone 4S har fått samme systembrikke som iPad 2. Det betyr at den har en tokjerneprosessor og dermed har dobbelt så stor prosessorkapasitet som forgjengeren.

I tillegg har iPhone 4S blant annet fått bedre kamera. Den leveres også i en variant med 64 GB minne. Bluetooth kommer nå i versjon 4.0.

Det meste er som før

Mye er veldig likt som på iPhone 4 - på godt og vondt.

For å ta det gode først: Designen tåler glatt ett år til. Denne telefonen er rett og slett nydelig å se på og ta på. Skjermen er den samme sylskarpe som i iPhone 4. Den er fortsatt veldig brukervennlig.

Så til det negative: Skjermen er ikke mer enn 3,5 tommer stor. Etterhvert som konkurrentene har lagt seg på rundt 4,3 tommer føles denne skjermen rett og slett litt trang. Det er fortsatt proprietære løsninger for lading og overføring av filer- Det er fortsatt ingen støtte for minnekort. iPhone 4S er også en av de dyreste mobiltelefonen du får kjøpt.

Batteriproblemer

I tillegg har vi opplevd problemer med batterikapasiteten. Batteriet har tømt seg på så kort tid som fire timer, og flere av våre kolleger har opplevd at telefonen må lades flere ganger om dagen.

På den annen side har andre ikke opplevd dette problemet i det hele tatt, og melder om veldig god batterilevetid. 

Problemet er åpenbart isolert, men det er reelt. Apple har en oppdatering som skal løse dette på trappene, så de er tydeligvis kjent med det.

iOS 5

Utover maskinvaren er det mye annet her som er nytt, siden telefonen har fått siste versjon av iOS. 

iOS 5 gir deg et nytt varslingssystem, som samler alle varsler ett sted. Varslingssenteret finner du i en meny du trekker ned fra toppen av skjermen - akkurat som på Android. iOS 5 gir deg også skytjenesten iCloud. Denne samler bilder og andre filer i en nettjeneste. Du kan også spore telefonen din herfra.

Ellers er Twitter tett integrert i iOS 5, slik at du lett deler bilder, lenker og annet uten å måtte åpne Twitter-appen. Dette er bare noen få av nyhetene i iOS 5, men vi kan kort si at Apples operativsystem føles likt i bruk som før, men har blitt bedre på en rekke områder.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 5

Siri

Apple har også integrert stemmegjenkjenningsfunksjonen Siri. Denne lar deg snakke til telefonen på en naturlig måte, slik at du kan be den sette på vekkerklokka, sende en SMS, minne deg på noe og mye annet.

Siri kan også lete etter informasjon på internett for deg. Men den er kun tilgjengelig på engelsk, tysk og fransk, og den kan ikke vise kart eller finne steder i Norge.

Veldig bra kamera

Kameraet til iPhone 4S har blitt oppgradert til åtte megapiksler. Det har også høyere lysfølsomhet enn forgjengeren sitt.

Dette betyr at bildene blir bedre, spesielt i lav belysning. Men det kan fortsatt ikke erstatte et vanlig digitalkamera. Kameraet er noe av det vi liker aller best på iPhone 4S.

SE OGSÅ: Bilder og video tatt opp med iPhone 4S

Skal du oppgradere?

Spørsmålet er om nyhetene i iPhone 4S er verdt oppgradering fra iPhone 4. Vi syns ikke det. iPhone 4S fremstår som en ett år gammel telefon med noen naturlige oppdateringer.

Med unntak av prosessoren, kameraet og Siri-funksjonaliteten får du de samme funksjonene i iPhone 4S med iOS 5. Om du skal ha deg en ny iPhone er imidlertid 4S telefonen vi anbefaler.

Hvis du ikke har bestemt deg for at det er iPhone du skal ha, finnes det mange gode alternativer.

Samsung Galaxy S II har større og - i våre øyne - bedre skjerm. Telefonen er lettere og tynnere, og har et mer åpent operativsystem som byr på flere tilpasningsmuligheter. Den har massevis av prosessorkraft, akkurat som iPhone 4S.

Eventuelt kan du vurdere HTC Sensation, som også har sterk maskinvare. HTCs Sense-system gir deg en del tilsvarende funksjonalitet som du får i iCloud.

Vi kan nesten ikke la være å nevne at Samsung snart slipper sin Galaxy Nexus, som får en stor og skarp skjerm, sterk maskinvare og nyeste versjon av Android. Vi har riktignok ikke testet den, men om du er nysgjerrig kan det være verdt å sitte litt på gjerdet.

Ikke full pott

iPhone 4S når ikke helt opp til sekseren på vår skala. Grunnene er først og fremst at skjermen er litt liten, at prisen er stiv og at nyhetene ikke er store nok i forhold til forgjengeren. Det er også en del annet å pirke på.

Batteritrøbbelet er heller ikke positivt, men da dette trolig er en bug spiller det ikke inn på karakteren.

Så får vi understreke at femmeren vi gir er veldig sterk.

Alt i alt er iPhone 4S helt klart den beste versjonen av iPhone som er laget. Denne får en soleklar anbefaling fra oss.

LES HELE TESTEN AV iPHONE 4S PÅ DE NESTE SIDENE
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.