MOBIL

Test: null

Tekster du bak rattet?

Denne dokumentaren er en tankevekker.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. aug. 2013 - 11:36

Vi tipper mange som leser denne artikkelen har både lest og sendt tekstmeldinger bak rattet.

En undersøkelse NetCom har gjennomført blant sine kunder i sommmer antyder at 1 av 5 bruker mobiltelefonen mens de kjører bil. 22 prosent oppga spesifikt at tekster mens de kjører.

Dette er noe vi alle vet er både livsfarlig og ulovlig. Uoppmerksomhet tar liv i trafikken. Men vi mennesker er skrudd sammen slik at vi tenker "det skjer ikke meg". Men hva om det gjorde det?

Så langt kjører du

Om du ser på mobiltelefonen i ett eneste sekund, beveger bilen seg et godt stykke uten at du er oppmerksom på hva som skjer på veien foran deg.

Ett sekund tilsvarer:

  • 8,33 meter i 30 km/t
  • 13,89 meter i 50 kmt/t
  • 16,67 meter i 60 km/t
  • 19,44 meter i 70 km/t
  • 22,22 meter i 80 km/t
  • 25 meter i 90 km/t
  • 27,78 meter i 100 km/t

Selv når du kjører så sent som i 30 km/t beveger bilen seg altså et godt stykke på ett eneste sekund. Er du ikke oppmerksom kan du lett gå glipp av noe du må stanse for. Kanskje spesielt i 30-sonen. Det tar som regel en god del mer enn ett sekund å skrive en melding. 

Sånn sett ligger teksting og fikling med mobilen mens man kjører der oppe med ruskjøring. Du kjører bilen, men er ikke tilstede.

I USA er "rattmeldinger" årsak til mer enn 100 000 bilulykker i året. Det har vært lansert mange kampanjer som har som mål å redusere dette. I forbindelse med en ny slik kampanje kalt "It can wait", har den tyske filmskaperen Werner Herzog laget en kort dokumentarfilm om temaet.

Om du av og til tekster eller fikler med mobilen mens du kjører er verdt å ta en titt på. Den portretterer mennesker som har vært involvert i ulykker som skyldes teksting bak rattet.

Se "From One Second To The Next" under.

PS: Kampanjen har også en interessant rattmeldingssimulator, hvor du bruker din egen mobil til å skrive meldinger mens du kjører en bil.

Kilde: Itcanwait.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.