T2

Test: TIVOLI ALBERGO+

Stilig monoradio med stereomulighet

TEST: Tivoli Albergo+

Stort display: Det store blå displayet kjennetegner Tivolis radioer. Albergo+ har to alarmer og gjør den godt egnet som klokkeradio.
Stort display: Det store blå displayet kjennetegner Tivolis radioer. Albergo+ har to alarmer og gjør den godt egnet som klokkeradio. Bilde: ORV

Tekniske data

 • Høyttaler: En tretomms driver i et bassrefleks kabinett
 • DAB/DAB+
 • FM
 • Bluetooth 2.1
 • Hodetelefonutgang
 • AUX-inngang
 • Utgang for valgfri stereohøyttaler
 • Vekt: 1,04 kilo
 • Fjernkontroll med fem forhåndsinnstilte stasjoner
 • Pris radio: 2 499 kroner (kommer i frem grunnfarger)
 • Stereo: 779 Albergo speaker
 • Kabinetter: 499 (Teak, valnøtt og sort i salg nå. skal blir 100 etterhvert)

Radionavnet Tivoli har en særdeles god klang i Norge. Få merker, med unntak av Tandberg og Radionette, har klart å opparbeide en slik gjenkjennelse.

Tivoli klarte med sin PAL-radio (Portable Audio Laboratory) og gjøre FM sexy og det ble solgt over 100.000 slike i Norge. Litt av en bragd med tanke på at vi hadde fått et radiosystem med god stereogjengivelse og likevel var det en monoradio som virkelig fikk fart på sakene.

Men det er historie. PAL-ene lever ennå, men slik det ser ut vil det bli stilt i FM-båndet om noen år. Da går det med FM som det har gått med AM, det vil si mellom- og langbølge, og vi må ha ny digital radioteknologi.

En av kandidatene Tivoli vil friste med er nye Albergo+. Det er en heldigital radio med FM på kjøpet. Først og fremst er Albergo+ en DAB/DAB+ radio, men den har også en Bluetooth-mottaker som kan spille strømmemusikk eller nettradio fra mobiler og nettbrett.

Les også: Slik får du DAB+ i bilen

Stereo

Tivoli har litt av æren for å ha gjort monolyd utbredt igjen med sin PAL-modell. Albergo+ er også en monoradio, men genialt nok kan den også utvides til stereo. Du kan nemlig få et kabinett i samme dimensjoner og med den samme høyttaleren som sitter i selve radioen.

Radioen har en innebygget stereoforsterker og det følger en lang stereokabel med ekstrakabinettet som forbinder de to når du kjøper ekstrahøyttaleren.

TEST: B&W 686 S2: En usedvanlig vellykket budsjetthøyttaler

Kan pimpes

Kabinettet til radioen er i plast. Pen plast, men likevel plast. Det er jo greit nok, men kanskje ikke det alle vil ha i stua. Derfor tilbyr Tivoli et trekabinett som kan trekkes over både radioen og den ekstra høyttaleren. Det fjerner effektivt plastutseende på alt utenom baksiden og vil gjøre høyttalerne mer møbleringsvennlige. Og det er ikke bare tre som kommer.

– Vi har et tett samarbeid med en fabrikk i Italia og vi vil produsere rundt hundre ulike dekorkabinetter. Alt fra edeltre til kamuflasjefarger, sa Tivoligrunnleggeren Tom deVesto, da han var i Norge for å introdusere radioen.

Slike «trekondomer» er en riktig smart løsning, selv om prisen på 499 kroner er en tanke høy. Dette er tross alt bare MDF-plater med finér eller annen dekor på.

Les også: Geir bygger noen av verdens beste høyttalere

Pent og rent design: Slaven drives fra hovedradioen og en lang kabel tillater god avstand mellom dem.
Pent og rent design: Slaven drives fra hovedradioen og en lang kabel tillater god avstand mellom dem. ORV

Godlyd

Albergo+ gjør godt fra seg på lydfronten. Selv om den har bare en høyttaler i kombinasjon med et bassreflekskabinett spiller den med en behagelig og god radiolyd.

Vi sammenliknet radioen med en av de mest populære DAB+ radioene i Norge, Pinell Go.

Albergo+ er hakket bedre på tale, som er viktig på en radio. Den har også en ganske fyldig bass. Det er nok et resultat av et vel balansert bassreflekskonstruksjon og viktig fordi denne radioen vil bli brukt av mange til musikkstrømming.

Pinellen kommer godt ut av lydtesten. Den har et stort spenn i lydområdet som kan stilles inn og er minst like god som Albergoen på musikk og er vesentlig billigere. Den har også et formidabelt batteri god for rundt 40 timer lytting og det er jo ypperlig for en radio.

Der Albergoen kommer til sin rett er selvfølgelig til lydstrømming. På tross av en enslig tretommers høyttaler kan radioen spille svært høyt. Forvrengningen setter ikke inn før nivået er ubehagelig høyt.

TEST: Focal Spirit Classic: Fantastiske hodetelefoner til akustisk musikk

Radiokongen selv: Tivoligründer Tom deVesto var nylig i Norge for å snakke om Albergo+ og hvordan den kommer i ulike grunnfarger og kan styles opp ytreliger emed hundre ulike kabinetter.
Radiokongen selv: Tivoligründer Tom deVesto var nylig i Norge for å snakke om Albergo+ og hvordan den kommer i ulike grunnfarger og kan styles opp ytreliger emed hundre ulike kabinetter. ORV

Koster

Men selv om lyden er god for en radio å være er det et godt stykke opp til hva man kan få med litt mer påkostede høyttalere. Når man legger på prisen av ekstrahøyttaleren for å få stereo og kanskje et par trekabinetter koster et Albergo+ anlegg vesentlig mer enn mange minianlegg. Mange av disse er billigere og kan tilby både DAB- og strømming over Bluetooth og ikke minst adskillig mer avanserte høyttalere med betydelig mer trøkk.

Men det er jo ikke mange som vil ha slike lenger. Markedet for minianlegg er tørket opp. Kanskje CD-spilleren oser utdatert.

Kunne vært bedre

Tivoli er kjent for god design. Derfor savner vi en litt stiligere fjernkontroll. Den gjør jo jobben på en utmerket måte, men ordet plastjuggel faller lett på tunga.

Når det er sagt: Fjernkontrollen er særdeles viktig.

Det er ikke mange kontroller på selve radioen og med så mange stasjoner det er på DAB/DAB+, har det aldri vært mer behov for å kunne forhåndsinnstille. På fjernkontrollen finner du fem slike knapper.

TEST: KEF E305: Høyttaler-eggene er tilbake, og bedre enn noensinne

Plast: Fjernkontrollen gjør jobben, men kunne vært flere hakk stiligere.
Plast: Fjernkontrollen gjør jobben, men kunne vært flere hakk stiligere. ORV

Radioapp

Digital radio er ikke lenger bare DAB/DAB+ og strømming er ikke bare Wimp og Spotify.

Tivoli har utviklet sin egen radioapp, Tivoli Audio, for å gjøre det enkelt å lytte til nettradio.

– Vi har valgt å gjøre radio enkelt for folk. Derfor er mobilen og Bluetooth svært viktig i vår strategi fremover. Folk bruker mobilen til både til nettradio i tillegg til musikkstrømming. Men i stedet for å tilby alle radiostasjoer i verden har vi valgt ut ti radiostasjoner i ti kategorier. Vår er faring er at når vi velger ut de beste fra titusener av radiostasjoner så liker folk det, sier deVesto.

Du trenger ikke et Tivoliprodukt for å lytte til Tivoli Audio. Alle kan laste ned appen og høre på de utvalgte stasjonene til deVesto og co.

TEST: Bergmann Magne: Den vakreste platespilleren på denne siden av Beogram 4000

Klokkeradio

Albergoen i følge deVesto tatt frem for å være den perfekte hotellradio. Derfor er den utstyrt med to alarmer slik at den kan gjøre tjeneste som vekkerklokke eller klokkeradio. Klokka vises tydelig i det blå og hvite displayet som også rullerer informasjon om radioprogrammer og musikken man spiller.

På toppen av radioen finner vi på-knappen som også gjør tjenester som volumhjul og "vekk meg igjen om ti minutter"-knapp for alarmene.

Siden det er en klokkeradio som skal stå på mørke rom er det mulig å senke skjermlyset eller skru det helt av.

Les også: Kommer endelig de perfekte ørepluggene for løping?

Dyrt og billig: Både Tivoli Albergo+ og Pinell Go kan by på god lyd. Pinellen er med opptil 40 timer batterilevetid en ypperlig radio for de som flytter på seg. Albergoen har til gjengjeld Bluetooth og gjør tjeneste som strømmeradio. Med en ekstra stereoslave blir lydopplevelsen mye bedre.
Dyrt og billig: Både Tivoli Albergo+ og Pinell Go kan by på god lyd. Pinellen er med opptil 40 timer batterilevetid en ypperlig radio for de som flytter på seg. Albergoen har til gjengjeld Bluetooth og gjør tjeneste som strømmeradio. Med en ekstra stereoslave blir lydopplevelsen mye bedre. ORV

Hva er alternativene?

Det finnes en masse DAB-radioer på markedet. Prisen har falt dramatisk etter hvert som flere land går over til DAB. De billigste har vi sett til under 300 kroner.

Men selv om slike kan gjengi radio er lyden ussel og det er ikke Bluetooth. Da må du lenger opp på prisskalaen. Pinellen er et ypperlig alternativ om du bare skal ha radio. Den har omtrent den samme lydkvaliteten og går også på batteri. Men den kan ikke brukes til strømmelyd.

De som er på utkikk etter et stueanlegg kommer billig ut med et minianlegg som i de fleste tilfeller låter bedre til en lavere pris. Men akk så umoderne de er blitt.

Skal anlegget bare brukes hjemme er Sonos et alternativ. Her er det også mulig å koble inn en høyttaler til og få stereo. Men Sonos er en ren strømmeløsning. Det er ikke en radio, men det er av mindre betydning i dag hvor alle stasjonene ligger på nettet likevel. Er man først inne på strømmesporet er også Samsung Multiroom et alternativ.

 

Mobil

Selv om Albergo+ ikke har innebygget batteri har den noe som for mange er minst like bra. Strømforsyningen er på 12 volt, Det samme som på et bilbatteri. Det betyr at den passer rett inn i campingvogner, i båter og på hytter med solstrøm.

Les også:

Samsung utfordrer Sonos på trådløs lyd

Slik fungerer komprimering av musikk

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen  

Les mer om: