T2

Test: SONY XPERIA TABLET Z

Sonys nye nettbrett er en vinner

TEST: Sony Xperia Tablet Z.

25. juni 2013 - 09:00
Vis mer

Fjærlett, og elegant. Det var det første som slo oss da vi første gang kjente på Sonys nye nettbrett Xperia Tablet Z.

Du verden for en forandring. Den første generasjonen nettbrett fra Sony var mildt sagt noe skrap. Den neste var noe bedre, men fremdeles langt bak konkurrentene. Ingen grunn til å kjøpe.

Tablet Z, derimot, har hoppet bukk over konkurrentene og er etter vår mening det beste nettbrettet på markedet nå. Den fremste grunnen til det er vekten.

Markedslederen iPad veier 662 gram uten at noen klager. Tablet Z veier bare 495 gram, på tross av en litt større skjerm. Det er også over 100 gram lettere enn Samsungs 10,1-tommer. Grammene teller på slike brett, fordi man holder dem hendene, og det er nok en årsak til at Apple har hatt så stor suksess med sin 312 gram iPad Mini. Men da krymper skjermen også til 7,9 tommer og oppløsningen synker til 1024 ganger 768 punkter.

Xperia Z har til sammenlikning en svært høyoppløst skjerm på 1920 ganger 1200 punkter. Litt mindre enn iPads retinaskjerm som har 2048 ganger 1536 punkter, men mer enn nok for et normaløye - med god margin.

Skjermen er for øvrig svært god med en ypperlig fargegjengivelse og minst like lyssterk som iPad-en. Sony kan dette med å drive skjermer fra TV- og videosiden, og det et tydelig at selskapet har revet skottene mellom de ulike avdelingene. Det de har kalt Bravia-teknologien som er utviklet for å få mest mulig ut av TV-en gjør en svært god jobb. God på videoformater er Z-en også. Vi har ikke kommet over videofiler den ikke kan spille av.

Test av Samsung series 7 ultra NP 740U: Ultrabooken med «alt»?

Tynn

Tablet Z er ikke bare lett. Den er tynn også. Med nesten anorektiske 6,9 mm er den faktisk en mm tynnere enn telefonnavnebroren Xperia Z som har stått modell for designerne. Og den er tynn den også.

Vekten og tykkelsen, om man kan bruke det begrepet som i dette tilfellet burde hete tynnelsen, gjør nettbrettet veldig behagelig å håndtere.

Nettbrettet har en blank svart skjerm og en sort gummiaktig rygg omkranset av en syltynn plastramme som stikker ørlite utenfor både foran og bak. Det er knapt merkbart, men nok til at det tar av for et fall mot et hardt golv om ellers kunne knuse skjermen selv om Sony varter også med gorillaglass II.

Test av HP Elitepad: Windows-hybrid for proffene

Vanntett

Den andre egenskapen som gjør at Tablet Z skiller seg ut fra den store flokk, er at den er vanntett.

Teoretisk holder det det tett i en halvtime på en meters dyp - uten at vi har testet det. Det er vel kanskje ikke noe som forekommer så ofte med et nettbrett. Mobiler er nok mer utsatt når eieren faller i vannet eller mister telefonen fra båten eller brygga.

Derimot kan det være greit at brettet ikke drukner om du har glemte det ute på terrassen og det kommer en skur. Eller om du vil vaske det rent med Zalo og skylle det etterpå.

Vi har testet det i vasken og konstatert at brettet overlevde alle forsøk på drukning. Det vi ikke kunne var å surfe. Vannet kortslutter den kapasitive avlesningen av fingeren, så det er ikke mulig å rulle i bildene. Men det har vel bare akademisk interesse.

Test av Mac Mini: En fenomenal skrivebords-maskin

Kjapp

Tablet Z er utstyrt med en firekjerne Qualcomm Snapdragon S4-prosessor som tikker av garde på 1,5 GHz og som sammen med en Adreno 320 grafikkprosessor gjør nettbrettet svært raskt.

Det hjelper også å ha 2 GB RAM for å kjøre mange apper samtidig.

Det innebygde lagringsminnet er på 16 GB. Og det er brutto og ikke netto kapasitet. Som alltid spiser operativsystem og apper en del av dette og da blir det lite for de som vil lagre bilder, musikk og video, eller synke dropbox og slike lagre.

Da er det fint at Sony har utstyrt brettet med microSD-spor som gjør at man kan putte inn 64 GB ekstra for en billig penge.

Test av Microsoft Surface RT: Microsoft-brettet sparker godt fra seg

Grei batterilevetid

Man skulle tro at vekten ville gått ut over batterilevetiden, men vi opplever at brettet varer fra seks til over ni timer avhengig av oppgaver på en lading, og det er ikke verst.

Men så lenge som en iPad av siste utgave varer det ikke. Her har Apple puttet inn et 42 Wh batteri for å holde den adskillig tørstere skjermen i live lenge nok, men det har også kostet vekt. Tablet Z klarer seg med et 25 Wh batteri, eller det samme som tidligere iPad-modeller.

I tillegg har Sony utstyrt brettet med sin Stamina programvare som faktisk gjør en forskjell. Den skrur av alt man ikke trenger for å gjøre jobben og får brettet til å klare seg med svært lite strøm i hvilemodus. Brukes det lite varer en lading i dager og uker.

Test av iPad Mini: Slik er lomme-iPaden

Fjernkontroll

Sony er ikke alene om å putte inn en IR-lampe i nettbrettet, men det er praktisk av og til og kunne bruke det som en universal fjernkontroll.

De har en svært omfattende liste med TV-er, Blu-ray-spillere, dekodere og veldig mye annet som kan styres. Selv om utvalget av merker er stort, fant vi verken Get eller Altibox, mens Canal Digital og Viasat var på plass.

Men det er ikke noe stort problem. Sony har lagt inn en manuell modus som gjør det særdeles enkelt å programmere den gamle fjernkontrollen over til nettbrettet.

Og akkurat som Logitech har spesialisert seg på har de gjort det mulig å programmere makroer. Det vil si et du kan få alle apparatene til å skru seg av og på med ett trykk.

Test av Asus N56D: En sjelden AMD-opplevelse

Innovativt grensesnitt

Samsung har noe å strekke seg etter når det gjelder å lage grensesnitt, men med Tablet Z har de klar det.

Fra startskjermen kan man trekke en kamera-, eller musikk-knapp til siden og gå rett til appene. Effektivt. De har også kommet opp med et par knapper i bunnen av startlinjen som er snarveier til mye brukte funksjoner slik om fjernkontrollen.

Nettbrett har normalt ikke vært tilgodesett med spesielt heftige kamera. Tablet Z kommer heller ikke opp mot lillebrors telefon, men et 8 megapiksel kamera bak er riktig på et nettbrett. Spesielt når Sony har drysset på med masse bra programvare.

Et på 2 foran er også i øvre sjikt og slår iPad-ens henholdsvis 5 og 1,2. Litt synd at et LED-blitsen er utelatt. Det ville gitt bedre innendørsbilder om kvelden.

Test av Lenovo Ideapad Yoga 13: Smart svinge-PC

Siste blåtann

Egentlig skjønner vi ikke hvorfor alle nye mobiler og nettbrett ikke har siste versjon av Bluetooth, det vil si versjon 4. Den fella har ikke Sony gått i, og med BT 4.0 kan brettet snakke med dingser som er utstyrt med såkalt Bluetooth Ultra Low Power. Og slike blir det mange av i form av ulike sensorer og målere som trenger å gå uker og måneder, for ikke å si år på et lite batteri.

Vi konstaterer også at NFC er på plass. Det er bra.

Bra er det også at Sony har valgt å bruke en vanlig Micro USB-port i stedet for spesialkontakt som de fleste andre bruker. På samme måte som i en mobiltelefon brukes den samme posten også til å lade brettet.

4G

Tablet Z kommer som de fleste andre i to versjoner: En billigere med bare WiFi og en dyrere med mobilt bredbånd i tillegg. De fleste nettbrett brukes nok mest med WiFi-forbindelse, men mobilnettet er heller ikke å forakte når man er utendørs.

I dag betyr det at et moderne nettbrett skal ha 4g, i tillegg til 2G og 3G. I Tablet Z slipper man å bekymre seg for å få en mindreverdig 4G-løsning. Dette støtter alle de aktuelle frekvensene i Europa, det vil si 800 MHz og 1,8 og 2,6 GHz.

Test av Philips Hue: Her kommer det smarte lyset

Stereo

Med et så lett og vanntett nettbrett skulle man tro at Sony hadde kompromisset på noe, men nei. Her er det til og med stereolyd og ganske grei sådan også. Overaskende siden disse høyttalermembranene må tåle å kunne senkes ned i vann.

Tablet Z er utstyrt med FM-radio og siden lyden er såpass god og høy kan det gjøre jobben som en reiseradio om det trengs.

Det er nesten rart at Sony skulle komme inn og erobre tronen etter så mange bom på nettbrettsiden, men dette er etter vår mening det beste brettet på markedet for tiden. Det banker både Apple og Samsung.

Førstnevnte må gi tapt på grunn av vekten, mens Samsungs Note 10,1 ikke kan matche Sonys høyoppløste skjerm og lave vekt. Ingen av dem tåler vann heller, men Apple kan skilte med superlojale kunder som neppe bytter og Samsung har sin penn som gjør at man kan skrive på skjermen.

Det Sony burde gjøre nå er å komme med en åttetommer for å følge opp suksessen. Både Apple og Sony har vist at mange kunder foretrekker slike småtasser.

Det er ikke så mye negativt å si om Xperia Tablet Z, annet enn at det koster. Det koster 4000 uten mobilt bredbånd og 5000 for 4G-modellen. Det er tusenlappen mer en Samsung og det er dyrere enn iPad. Men så får du mer for langt mindre vekt.

TEST: Fem virkelig store PC-er

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.