T2

TEST: Sony VAIO S

Om du trenger bedre ytelse enn hva ultrabook-ene gir, kan dette være lettvekteren for deg.

Stein Jarle Olsen
5. mars 2012 - 18:01
Vis mer

Etter stort sett å ha testet supertynne ultrabook-maskiner i det siste, føles det unektelig litt som et skritt tilbake å igjen skulle se på en “vanlig” bærbar PC.

Skjønt, Sony VAIO S er både relativt smal og lett til å være såpass kraftig utstyrt som den faktisk er.

Konfigurerbar

Her finner vi nemlig en heftig Intel Core i7-prosessor, hele 8 GB RAM, en SSD-disk på 128 GB og en kombinasjon av Intel HD 3000- og AMD Radeon 6630M-grafikk.

Testutgaven vår er riktignok blant de heftigere VAIO-utgavene, og den har også integrert bluray-drev, men du står relativt fritt til å konfigurere din egen variant etter budsjett og ønsker.

Slik testutgaven vår er konfigurert, havner vi på en pris på rundt 17.000 kroner, men hvis du halverer RAM-mengden, fjerner bluray-drevet, går ned til Core i5-prosessor og velger roterende harddisk i stedet for SSD, er vi allerede et godt stykke under 8000 kroner (riktignok med HD 6470M-grafikk, som er en god del svakere).

Lett

VAIO S er bygget i lettvektsmaterialet magnesium, noe som gjør at den veier inn på bare 1,65 kilo, altså bare 300 gram mer enn en Macbook Air.

Kvalitetsfølelsen er imidlertid ikke utpreget god, da særlig skjermlokket er svært føyelig. Resten av maskinen virker dog greit avstivet.

Designmessig virker det som om VAIO S har overtatt for Sonys luksusvariant VAIO Z, som nå har blitt ultrabook.

TEST: En drøm av en laptop

 Grei skjerm

Skjermen er matt, noe vi liker, men mangler litt på maks lysstyrke – særlig etter å ha testet Asus UX31, som har en skjerm så lys at den kan blende nærmest hvem det skal være.

Oppløsningen på basismodellen er også bare 1366x768 – men du kan betale ekstra for å få 1600x900. Innsynsvinklene er gode og fargene relativt levende, slik det fremstår for oss.

Godt tastatur

Tastaturet er en fornøyelse, med et perfekt klikk i tastene for hvert trykk. Det er riktignok fellesnordisk, men det anser vi for en bagatell å regne.

Vi kunne også tenkt oss dedikerte medietaster, særlig ettersom det fint hadde vært plass til det, og mangelen på baklys synes vi er prekær på en maskin i denne prisklassen.

Pekeplata er i seg selv relativt god, med fin friksjon og helt grei multitouchrespons.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Musetastene er imidlertid veldig flate, og gir oss ikke helt den responsen vi ønsker. Her har Sony litt å gå på.

TEST: Samsung Series 7

TEST: Macbook Pro 15 "

1200002318.jpg

Bra ytelse

Ytelsesmessig ser vi at Sony-en hevder seg godt, selv om SSD-disken de bruker ikke er av de raskeste.

Nevnte Asus UX31 scoret for eksempel hele 41700 i PCMark Vantages harddisktest, mens VAIO S-disken får 23932.

Vi ser det også i Windows Experience Index, med 6,9 på VAIO S mot 7,9 på UX31 i harddiskscore.

Duger til spill

Likevel er ytelsen til de aller fleste områder eminent. VAIO S har en egen maskinvareknott som brukes til å bytte mellom den integrerte Intel-grafikken og det dedikerte Radeon-kortet, henholdsvis Stamina- og Speed-modus.

VAIO S duger også relativt godt til spill, og Radeon 6630M-kortet byr faktisk på ganske god ytelse.

I Skyrim synes vi bildefrekvensen ved 1366x768 er akseptabel helt opp til innstillinger på High, der det integrerte kortet kun duger på laveste nivå.

Civilization 5 har Radeon-kortet og resten av maskinvaren ingen problemer med, selv med alt av grafisk snadder aktivert.

Sony VAIO S (Speed)

Samsung Series 7 15"

Macbook Pro 15"

Asus UX31

PCMark 7

3456

2423

2297

3179

PCMark Vantage

13527

6399

7706

9739

Geekbench

6227

6423

9177

4760

Alle disse programmene måler generell systemytelse. PCMark-programmene belønner normalt sett en kjappere SSD-disk mer enn hva Geekbench gjør. Høyere tall er alltid bedre.Ambivalent

Vi både irriterer og gleder oss over programpakka Sony har lagt ved maskinen.

Photoshop og Premiere Elements er kjærkomne, mens mengden advarsler og popups fra virusprogrammet McAfee bør være nok til å gjøre hvem som helst grønne av frustrasjon.

Ett ord: Avinstallér!

Holder lenge

VAIO S er også relativt utholdende, særlig i Stamina-modus.

Vi målte snaut seks timer med produktivitet i Powermark, og det er ett av de bedre resultatene vi har fått i det siste.

I Speed-modus ble dette redusert til 3 timer og 20 minutter.

Sony VAIO S (Stamina)

Samsung Series 7 15"

Macbook Pro 15"

Asus UX31

Powermark productivity, 50 % lys

5:58

Ikke kjørt

Ikke kjørt

Ikke kjørt

1080P-video, 60 % lys

4:32 (9:34 m/slicebatteri)

6:01

6:19

4:08

Uvirksom, 20 % lys

8:34

9:12

Ikke kjørt

6:46

Powermark simulerer tekstbehandling og nettsurfing, mens Battery Eater kjører maskinvaren alt hva remmer og tøy kan holde. Strømstyringsplanen er satt til "Balansert".

Ekstrabatteri

Sony selger også et såkalt “slice”-batteri du kan montere under maskinen, og som skal doble batterilevetiden.

Dette kan settes på mens maskinen er på, og du trenger derfor ikke skru av maskinen om hovedbatteriet skulle begynte å gå tomt.

Ekstrabatteriet koster en drøy tusenlapp, og legger til rundt 500 gram på vekta.

At det dobler batterilevetiden er også riktig, ifølge våre målinger, og det er praktisk at slice-batteriet kan lades uten å være koblet til PC-en.

TEST: Macbook Air 13-tommer

TEST: Acer Aspire S3

TEST: Toshiba Z830

Holder seg kjølig

Varmemessig er VAIO S en meget god opplevelse, men det skyldes delvis også en noe overaktiv vifte.

Både i Stamina- og Speed-modus synes vi vifta snurrer både unødvendig fort og ofte – men som nevnt med det resultat at maskinen stort sett holder seg veldig kjølig.

Støynivået er ikke ekstremt, det bare er ikke helt så lavt som vi gjerne ønsker. Støyen er også av den høyfrekvente typen, slik at Sony-en på det verste kan høres litt ut som en støvsuger.

Plenty med porter

Tilkoblingsmessig er VAIO S helt greit utstyrt. Vi finner tre USB-porter, hvorav én er av 3.0-hastighet, HDMI, VGA, minnekortleser, hodetelefon- og ethernet-port.

Det burde vært plass også til eSATA, så vi noterer et bittelite minus for det.

1200002321.jpg

Konklusjon

Det er noe vanskelig å vurdere en maskin som er konfigurerbar nærmest ned til hver minste detalj, men da kan du i alle fall utstyre den med det akkurat du trenger.

Det vi i det minste kan si, er at den er relativt lett, kommer med et godt tastatur, har god kontroll på varmen og god batterilevetid.

Vi er ikke så fornøyd med støynivået, synes pekeplata er middels og må selvfølgelig også bemerke at den koster noe mer enn hva likt spesifiserte konkurrenter gjør. Har du ikke behov for grafikkytelsen, kan en ultrabook være et bedre valg, og det finnes en rekke maskiner med like eller bedre spesifikasjoner til en lavere pris, men da må du sannsynligvis noe opp i vekt.

Vi synes VAIO S er et godt kompromiss mellom mobilitet og ytelse, og det ekstra slice-batteriet er ekstremt praktisk de gangene du trenger litt ekstra juice i sekken.

TEST: Playstation Vita

Her er Samsungs nye luksus-PC

TEST: Asus UX31

1200002147.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.