T2

Test: OPGAL THERM-APP TERMOKAMERA TIL MOBILEN

Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera

TEST: Opgal Therm-App.

4. apr. 2015 - 08:21

Opgal Therm-app

  • Vekt: 138 gram
  • Størrelse: 55 x 65 x 40mm
  • Kraftforbruk: Mindre enn 0,5 watt
  • Måleområde: -10°C to +50°C
  • Oppløsning: 0,07 grader Celsius
  • Detektor: 8,7 Målinger per sekund
  • IR-målespekter: 750 til 1400 nanometer
  • Fargene som gjengis kan varieres

Termokamera til mobilen - eller omvendt? Med en pris på 12.500 kroner, pluss moms, er det ikke mobilen som er billigst.

Likevel er OPGAL Therm-app en billig variant av sorten som gjerne starter på flere titusener.

Ekstrautstyr

Therm-app er altså ekstrautstyr til mobilen.

Ifølge importøren Nortronicom AS er dette et «termokamera i klasse med de dyrere variantene» de også selger.

Men her er det ingen bildelagring, prosessering, strømforsyning, eller skjerm. Det tar mobilen seg av.

Og så blir det hele selvfølgelig mye mindre.

Les også: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Android

Therm-app fungerer bare med Android-telefoner, men har du en slik, med appen på plass, kan det ikke bli enklere. Kameraet kommer med to klemmer som skrus fast i telefonen.

De to forbindes med en liten USB-kabel og vips kan telefonen se ørsmå termiske forskjeller. Det er ikke rare oppløsningen på kameraet, men termofotografi er noe annet enn å fange detaljene i et øye.

384 x 288 piksler er mer enn godt nok til å vise temperaturforskjellene som blir gjengitt i regnbuens farger.

Blått er naturligvis kaldt og rødt varmt. Men du kan også se temperaturen gjengitt i en gråtoneskala. Da ser du den eksakte overflatetemperaturen helt ned i oppløsningsgrensen, som er på 0,07 grader.

Kameraet viser også den eksakte temperaturen i et punkt du sikter på.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Delene: Therm-app består av kameraet med to klemmer som skrurseg fast i telefonen. Et pistolgrep, og en kabel som kobler kameraet til telefonen. Og så trengs det enn app selvfølgelig.
Delene: Therm-app består av kameraet med to klemmer som skrur seg fast i telefonen. Et pistolgrep, og en kabel som kobler kameraet til telefonen. Og så trengs det enn app selvfølgelig. orv

Hvor lekker varmen?

Vi testet Therm-app og kunne se overflatetemperaturen gjengitt i regnbuens farger, selv om det ikke var store forskjeller. Hadde vi gjort det i streng kulde ville vi nok avslørt mer om varmelekkasjene.

Men det er likevel lett å se forskjeller på ned i en grad eller mindre, og å lese av den eksakte temperaturen. Likevel er ikke dette noe en vanlig forbruker kjøper for å analysere boligen.

Det koster for mye, men det er et ypperlig redskap for profesjonelle.

Les også: Norsk 360-video fikk 800.000 visninger på Youtube - se klippet

Her er varmekabelen: Skal det bores i et gulv med varmekabel kan et termokamera betale seg i løpet av sekunder
Stort bruksområdeHer er varmekabelen: Skal det bores i et gulv med varmekabel kan et termokamera betale seg i løpet av sekunder Nortronicom

Stort bruksområde

Det er heller ikke bare innen byggfag man kan ha nytte av et termokamera. Ifølge produsentens hjemmeside er dette tingen for vakter og politi som vil se om noen sniker seg rundt i mørket.

Og ikke minst jegere som kan avsløre om det står en vel kamuflert, men litt for varm for sitt eget beste, elg borti skogen.

Kameraet kan oppdage mennesker og dyr på 500 meters hold og kjøretøyer med motoren i gang 1,5 km unna.

Et slikt kamera kan også være greit å ha for folk som driver med elektronikk. Hva som utvikler varme på et printkort kan enkelt besvares, og så kan man zoome inn på de minste komponentene for å få detaljene.

Produsenten har laget et åpent programmeringsgrensesnitt til kameraet slik at det er mulig å skrive andre apper til det for de som skulle brenne for termo.

TEST: HTC Re actionkamera: Alltid klart til dyst, ekstrem vidvinkel og tvers igjennom morsomt

Billigversjon

Kameraet finnes også i en vesentlig billigere versjon til under 5000 kroner, men da har sensoren en oppløsning på bare 60 ganger 60 piksler.

En klar konkurrent til billigløsningen er Flir One, som vi tidligere har omtalt. Denne fungerer på både Android og iOS, og koster 349 dollar - rundt 2800 kroner med dagens kurs.

Oppløsningen på dette er 80 x 60 pixler, altså litt høyere enn billigvarianten til Therm-app. Samtidig omtales bildekvaliteten som skarp og fin, da den kombinerer bildestrømmen fra IR-kameraet med telefonens eget kamera.

Billigere blir det igjen med Seek Thermal. Dette ekstrautstyret koster skarve 199 dollar og har en oppløsning på 206 x 156 pixler. Riktignok oppleves bildekvaliteten som langt lavere, da man kun ser IR-bildestrømmen, ifølge Pcmag.

Les også:

Denne telefonen har dobbelt kamera

Nytt Nikon-kamera lar deg zoome tett på månen

Denne mobilen har optisk zoom på innsiden  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.