TESTER

Test: null

Slik blir kamera og mobil bestevenner

Eye-Fi er et genialt minnekort som gjør fotografering på farten til en helt ny opplevelse.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. apr. 2012 - 13:41
Høydepunkter

Trådløs overføring og administrasjon av bilder fra kamera til mobil og brett.

Ulemper

Øker kameraets strømforbruk, og fyller kjapt opp en stakkars mobil.

Veldig kort sagt

Eye-Fi er tilbehøret du må ha dersom du vil se nærmere på bildene dine på farta, eller vil dele bilder uansett hvor du måtte befinne deg.Test av Eye-Fi X2

Om du driver med foto har du sikkert hørt om Eye-Fi. Dette er en produsent av minnekort som har bygget Wi-fi - altså trådløst nettverk - inn i kortene.

Tanken er at du kan overføre bilder fra et nær sagt hvilket som helst kamera til PC-en din eller andre enheter helt trådløst. Spør du oss er dette det perfekte tilbehøret, spesielt når vi følger lanseringer og stadig vekk må skru av kameraet, putte minnekortet i PC-en og laste opp bilde for bilde til Mobili, og så sette minnekortet tilbake i kameraet for å fortsette å ta bilder.

LES OGSÅ: Skaff deg et skikkelig minnekort til mobilen

Med Eye-Fi får vi bildene lastet automagisk over på PC-en mens vi tar bilder. Men bruksområdene stopper ikke der.

Sammen med et nettbrett eller en mobil kan fotograferingen få en helt ny dimensjon.

De viktigste bruksområdene er:

  • Bedre forhåndsvisning av bilder underveis
  • Automatisk overføring av bilder du tar med kameraet
  • Automatisk opplasting av bildene til en webtjeneste
  • Enklere deling av bilder når du er på farten

Slik fungerer det

Eye-Fi-kortet er et ganske så vanlig fullstørrelses SD-kort. Vårt eksemplar er "forrige utgave" som har 4 GB lagring i tillegg til Wi-fi. Det finnes en nyere variant som også har GPS innebygget slik at du automatisk kan geomerke bildene.

Wi-fi-delen har to funksjoner. Du kan enten koble kortet til et trådløst nettverk, eller du kan koble deg direkte til kortet i såkalt "Direct mode". 

Kobler du kortet til et nettverk kan PC-en, mobilen eller brettet ditt koble seg til kortet via den trådløse ruteren. Det er mulig å lagre inntil 32 nettverk som kortet kjenner igjen og kobler seg automatisk opp mot.

Direct mode aktiveres når kortet ikke finner noe kjent nettverk å koble seg til. Da setter det opp et eget nettverk du kan koble deg til med mobilen eller brettet ditt, slik at du kan hente ut bilder.

Alt dette må konfigureres via PC-en din. Det følger med en egen minnekortleser sammen med kortet. På selve kortet ligger det programvare som du konfigurerer nettverkstilkoblingene med.

PC-programvaren brukes også til å overføre bilder til PC-en.

Kortet er knyttet til en Eye-Fi-konto på internett, som administerer innstillingene til kortet. Du kan koble kortet til flere enheter, og hvilken kortet til enhver tid er koblet til administreres via denne kontoen. Dermed kan du på farten endre om kortet skal sende bilder til mobilen din eller PC-en din.

Appene

Vi syns selvsagt mobil- og brettappene er det som gjør løsningen aller mest interessant. Dette åpner ikke bare for å kopiere bildene over på telefonen eller brettet og se nærmere på dem. Det gjør det også mulig å dele bilder når du er på farten.

Det er flere måter å gjøre dette på, og alle sammen er rimelig enkle og greie.

Når du installerer appen må du pare kortet til telefonen eller brettet. Dette gjør du under innstillingsmenyen i appen. Når så dette er gjort er neste steg å koble enheten din til kortet.

Direct mode: Så lenge du har aktivert Direct mode på PC-en kan du enkelt koble telefonen din til dette. Pass på at kortet sitter i kameraet, at kameraet er på og ikke er i nærheten av et kjent nettverk. Du søker opp kortet ved å søke etter trådløse nettverk på enheten din. Passorden finner du i PC-programmet, eller under innstillingene til kortet i mobil-appen.

Nettverksmodus: Vi har funnet ut at vi foretrekker å bruke nettverksmodus også med mobilen. Dette fordi det ikke er mulig å laste opp bilder så lenge du er koblet til kameraet med Direct mode. Det aller enkleste er da å aktivere trådløst aksesspunkt på mobilen, og legge dette nettverket til i Eye-Fi-kortet. Da vil kortet automatisk koble seg til dette nettverket så lenge det er aktivt.

LES OGSÅ: Slik deler du internett med mobilen

Deling

Det er mange måter å dele bildene du tar med kameraet ditt. I utgangspunktet kan du bruke appen til å hente bildene over på telefonen, og dele de du vil med de tjeneste du har konfigurert for deling fra telefonen din, eller via bildedelingsapper du har installert.

Hvilke tjenester kortet skal sende bildene til administrerer du via PC-programvaren.

Det er også mulig å dele bilder til for eksempel Facebook direkte fra kameraet. Dette gjøres ganske enkelt og greit ved at du fra kameraet velger å låse bildet. Neste gang minnekortet laster over bilder til mobilen, brettet eller PC-en, skjønner programvaren at dette skal lastes rett opp til Facebook.

Da kan det uansett være lurt å ha et abonnement som gir deg mest mulig databruk, for bilder tatt med et skikkelig kamera er ofte mye større enn mobilkamerabilder.

Kan føles litt rotete

Vi har brukt Eye-Fi sammen med Android-mobil, PC og iPad. Vi syns det alt i alt fungerer veldig bra rent teknisk sett. Men vi klarer på samme tid ikke å unngå å føle oss forvirret.

Vi ender nemlig opp med bildene spredt på forskjellige enheter. Joda - du kan alltids i ettertid overføre alle bildene til PC-en din. Og du kan dessuten laste opp alt sammen til Eye-Fis nettjeneste Eye-Fi View hvor de lagres i full størrelse i 7 dager.

Men vi skulle altså gjerne sett at PC-programvaren kunne fungere mer som en sentral hub hvor alle bilder fra alle enheter helt automatisk ble samlet i ett oversiktlig bibliotek. Spesielt at de du laster opp til Eye-Fi View ble lastet automatisk ned til PC-en.

Det finnes heldigvis en grei løsning. Så snart du har installert Eye-Fi-appen på mobilen din vil den dukke opp som en enhet i Eye-Fi-programvaren på PC-en. Herfra kan du velge å automatisk laste inn nye bilder fra mobilen til programmet. Dette krever at du starter opp appen på mobilen eller brettet først, og at du er koblet til samme nettverk som PC-en.

Det er ellers ikke til å unngå at kameraet vil bruke mer strøm, og at du vil tappe telefonens batteri raskere dersom du stadig er tilkoblet minnekortet over Wi-fi.

Konklusjon

Eye-Fi er langt i fra noen nyhet, bare så det er sagt. Men vi har likefullt forelsket oss i mulighetene vi har med dette tilbehøret.

Om du som oss er glad i å ha med kameraet på tur, og i tillegg er glad i å dele bilder i sosiale medier er Eye-Fi et must. Du kan med en gang laste opp bildet av den perfekte solnedgangen selv om du er milevis fra nærmeste PC.

Det er også veldig mye enklere å avgjøre om bildene blir bra eller ei med mobil- eller nettbrett-appene. 

Det vi liker aller best er prisen. For den enkleste varianten (4 GB+Wi-Fi) som vi har kjøpt må du ut med 400 kroner.

Merk deg for øvrig at Sandisk har tatt over Eye-Fi, og at minnekortene nå selges under navnet Sandisk Eye-Fi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.