MOBIL

Test: null

Slik blir Jolla-mobilen

Klar for en ny mobilprodusent fra Finland? Her er deres første mobil og egne operativsystem.

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. okt. 2013 - 11:50

Etter at Nokia la ned satsingen sin på operativsystemet MeeGo til fordel for Windows Phone, var det førstnevnte som skulle bli det neste store etter Symbian. Når det ikke ble noe av, valgt en gruppe Nokia-utbrytere å ta med seg MeeGo og starte sitt eget lille mobilselskap kalt Jolla.

Det ble etterhvert kjent at resultatet av programvarefiklingen skulle bli operativsystemet Sailfish OS. Foreløpig er ingenting sluppet på markedet, men så har Jolla ikke holdt på lenger enn siden i 2011. 

LES OGSÅ: Test av MeeGo-telefonen Nokia N9

Det begynner å nærme seg produktlansering, og med dette Jollas første telefon. Produsenten har nå publisert spesifikasjonslisten til telefonen.

Middels utstyrt

Det er her snakk om en 4,5 tommers 540 x 960 pikslers skjerm dekket med Gorilla Glass, og støtte for sekspunkters flerberøring. Under panseret sitter en Qualcomm Snapdragon-brikke med tokjernet 1,4 GHz prosessor. Arbeidsminnet er 1 GB, mens lagringsminnet er 16 GB. Det er også støtte for MicroSD-minnekort.

På bakside sitter et 8 MP kamera med LED-lys. Frontkameraet har 2 MP. Ellers er det også Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS/GLONASS, USB og NFC. Altså er det ingenting spesielt oppsiktsvekkende med spesifikasjonslisten her.

Men det er interessant at Jolla har utstyrt telefonen med I2C-tilkobling. Dette er kort sagt en datatilkobling som lar deg koble til forskjellig utstyr. Siden den fysiske kontakten sitter på innsiden av telefonen, kan du bytte ut bakdekselet med andre som har forskjellige funksjoner, for eksempel tastatur. Sånn sett kan det tenkes at du kan kjøpe tilbehør som utvider telefonens muligheter.

Telefonen er for øvrig ikke spesielt liten, med målene 131 x 68 x 9,9 mm, og en vekt på 141 gram.

Sailfish OS

Det aller mest interessante er uansett operativsystemet. Sailfish OS har ekte multitasking, som vil si at apper kan kjøre i bakgrunnen som på PC-en din. Som alltid vil det være et spørsmål om tilgjengelige apper når man lanserer et nytt operativsystem. Dette har Jolla løst ved å gjøre Sailfish OS kompatibelt med Android-apper.

I videoen under får du en liten demonstrasjon av systemet på Jolla-telefonen.

LES OGSÅ: Slik blir Sailfish OS

Telefonen kan forhåndsbestilles for 100 euro i Finland, og vil koste totalt 399 euro (3240 kroner) når den leveres. Når den eventuelt blir tilgjengelig i Norge er uvisst.

Du kan lese mer om telefonen på Jollas nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.