TESTER

Test: null

Slakt for Android-PC

Toshiba AC100 er en av de første PC-ene som bruker operativsystemet Android. Vår test viser at løsningen kan bli veldig bra, men ennå er konseptet for mangelfullt.

24. sep. 2010 - 16:01
Vis mer
Høydepunkter

Kompakt, liten og lett, rask oppstart, fin til nettsurfing, raskt til e-postlesing.

Skuffelser

Få programmer tilgjengelig, tastaturproblemer, ustabil, ikke SIM-modul, støtter ikke Flash.

Veldig kort sagt

Uten tilgang til Android Market er utvalget programmer lite. At Toshibas egne løsning fungerer dårlig gjør det ikke bedre. AC100 støtter ikke Flash, så du får ikke en surfeopplevelse som på vanlige PC-er. Maskinen låste seg også under test. Med Android Market, Flash og bedre støtte for mus og tastatur hadde dette vært et knallkjøp.

Test av Toshiba AC100

Toshiba AC100 er den første, eller i det minste en av de første, Android-baserte PC-ene på markedet. 

Android er som kjent et operativsystem beregnet for mobiler og tablet-/pad-enheter, som for eksempel HTC Desire og Samsung Galaxy Tab

Vi hadde store forventninger til å teste Toshiba AC100. 

Les også: Lyntest av Samsung Galaxy Tab »

Rett og slett fordi vi antok at et brukervennlig og raskt operativsystem med lang batterilevetid ville passe bra i et mini-PC format. 

Troen på at konseptet mini-PC med Android kan fungerer svært bra har vi fortsatt i behold etter å ha testet Toshiba AC100, men først må noen store hull i konseptet tettes igjen.

Solid 

Byggekvaliteten på Toshiba AC100 er i det store og hele bra. 

Kabinettet er laget i plast med en ru, slangemønstret overflate. 

PC-en er utrolig lett (870 gram) og kompakt. 

Størrelsen gir noen begrensninger med tanke på antall porter. Men USB, Mini-USB og HDMI holder lenge til det bruken en slik PC er beregnet for. 

Museflaten er stor og god med knapper som er tydelige i bruk. 

Mangler innhold 

Den aller største svakheten med Toshiba AC100 er mangelen på en fungerende «AppStore». 

For på en Android-PC brukes apps eller småprogrammer istedenfor «vanlige» programmer. Toshiba har inkludert variant av en AppStore – Camangi Market – på AC100. 

Ikke bare fungerer appsbutikken dårlig. Utvalget av apps er også elendig. 

Vi sleit med å finne noen programmer vi kunne bruke til noe fornuftig. Vi hadde også jevnlig problemer med å logge oss inn på Camangi Market. 

Vi forsøkte også å laste ned noen Android-programmer utenom Toshiba sitt marked, som for eksempel Wimp. 

Noen ganger fikk vi installert programmene, men på for eksempel Wimp fungerte ikke musestyringen og det hele ble en selsom opplevelse. 

Når det er sagt følger det med noen OK programmer med PC-en, som Evernote, Documents to Go, Opera Mobil og et e-postprogram.

Mobil med taster 

Det andre store problemet vi erfarte med Toshiba AC100 var å bruke tastatur på et system som er ment primært for fingerstyring. 

For eksempel fungerte det ikke å bruke tab-tasten for å flytte markøren fra felt til felt – slik du gjør på en vanlig bærbar PC. 

På Toshiba AC100 må du bruke piltastene. Enter-knappen fungerer heller ikke alltid som du forventer på en bærbar PC. 

Vi opplevde også at det dukket opp en del meldinger som gir mening på en fingerstyrt mobil, men som er plagsomme på en bærbar PC. 

Et eksempel på dette er dialogboksen for kopiering og utklipping av tekst som dukker opp til stadighet. 

Mangler Flash 

Den siste store mangelen er at Android 2.1, som bruker på Toshiba AC100, ikke støtter Flash. Det betyr at du kan glemme å bruke populære videosider som YouTube og Vimeo. 

Filhåndtering med et mobilt operativsystem er heller ikke alltid like brukervennlig. 

Bra konsept 

Når vi er ferdige med det negative, skal vi trekke fram en del positive elementer.

PC- har lynrask oppstartstid. Nærmest lik null. Når du åpner lokket er PC-en klar til bruk. Her er det ikke noe ventetid. Akkurat som på mobilen.

Den har også en del hurtigtaster, som hjem, meny, tilbake og knapper for medieavspilling. Og ja, den spiller faktisk av film i full HD. Her kommer HDMI-porten til sin rett. 

Som på en vanlig Android-mobil har også Toshiba AC100 mulighet for flere startskjermer. 

Det gjør det lett å lage flere oppsett som passer for jobb, fritid, reise og i bilen. Her er det bare fantasien og mangelen på et fungerende marked som setter begrensningen. Superlang batterilevetid 

Den store fordelen med Android på en PC er lang batterilevetid. Nå er ikke Toshiba AC100 utstyrt med den beste skjermen og den kan ikke fingerstyres, men den byr på superlang driftstid. 

De oppgitte åtte timene stemmer godt overens med vår test. Du rekker også å se både en og to filmer når du er på tur. 

Med normal bruk trenger du trolig ikke lade PC-en hver dag.

Standby-tiden er oppgitt til 7 dager!Apples iPad blir nesten stor i forhold til Toshiba AC100. (Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC.no)

Konklusjon

Vi har ikke mistet troen på Android-OS på bærbare PC-er etter å ha prøvd AC100. Vi tror likevel det må på plass en PC/tastatur-versjon av operativsystemet for å ta hensyn til at man i større grad bruker et fysisk tastatur fremfor fingrene som på et skjermtastatur. 

En Android-dings uten tilgang på Android Market er også en stor hemsko. Her må Google og resten av Android-gjengen få opp farten. 

Både for å lage et bedre Market med en betalingsløsning – og for å støtte nye enheter som nettopp Toshiba AC100. 

Dessverre for Toshiba opplevde vi et par ganger at PC-en låste seg og at det kun var å ta ut og sette inn batteriet som løste problemet. 

I sum gjør minusene på Toshiba AC100 at vi kun gir den en 2-er. 

Vi tror likevel veien opp til en toppkarakter kan være kort. 

Android 2.2 (støtter Flash) og tilgang til Android Market ville løst mye. I tillegg er prisen på nesten 3.000 kroner så høy at mange nok bør velge en vanlig mini-PC med Windows isteden.

Testen er levert av HjemmePC.no

Mer hos HjemmePC.no:

Disse 4 PC-ene bygger du selv

Test: Kamera med kraftig zoom og HD-video

20 tips til en mer støysvak PC

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.