MOBIL

Test: null

Skal du handle mobil i julegave?

Her er noen modeller du bør ha i siktet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. des. 2013 - 13:30

Vi skriver desember, og jula truer. Om noe mindre enn tre uker sitter spente barn og fedre og klemmer på de harde pakkene under treet. Har de flaks ligger det kanskje en splitter ny mobil i en av pakkene.

Kanskje ønsker du deg en ny mobil selv. Da bør du selvsagt sørge for å tipse den potensielle giveren om dette. Da kan det også være greit å gjøre litt forarbeid slik at du ikke ender opp med en gammel Windows Mobile-telefon fra forrige tiår som en selger så sitt snitt til å endelig få ut av varebeholdningen.

Så for å unngå at dette blir deg anbefaler vi at du gjør som følger: Skriv ut denne artikkelen. Finn en rød penn og sett en ring rundt kategorien som beskriver deg selv best, og overrekk arket til konemor/gubbelur/mor/far/barn. 

LES OGSÅ: Tre tips til deg som skal gi mobil i julegave

Listen kan selvsagt også brukes til å få noen gode tips til hva som er smart å kjøpe til andre i familien. Vi har kommet frem til noen aktielle brukerkategorier, og funnet frem til noen alternativer i forskjellige prisklasser. Felles for alle mobilene er at vi syns de er gode kjøp.

Du trenger for øvrig ikke å bla opp en bunke tusenlapper dersom du bare vil gi vekk en god telefon. Du får nemlig en rekke gode fjorårsmodeller til rundt 2000 kroner. 

LES MER: Dette får du om du går for billige smarttelefoner


Nokia Lumia 625 (t.v.) og Lumia 620 er to rimelige alternativer.

Til den som bare trenger en ny mobil

I denne kategorien finner vi svigermor, far, konemor eller andre som sitter der med en eldre smarttelefon som ikke brukes til stort annet enn å ringe, sende meldinger og ta ett og annet bilde med. De gangene vedkommende har uttrykt ønske om ny mobil har det først og fremst dreid seg om at den de har holder på å falle fra hverandre, at batteriet er dårlig, eller at den har andre grunnleggende problemer. Denne personen vet knapt hva en app er, og er egentlig ikke interessert i å sette seg inn i det heller.

Det er med andre ord ikke noe poeng i å bruke en masse penger, men mottakeren vil sette pris på en god skjerm, mulighet for å lese nettaviser og høre på musikk.

Disse mobilene egner seg for øvrig også godt til den som skal ha sin første smarttelefon. De kan dermed være gode valg for barna.

Nokia Lumia 625

Pris: Fra 1900 kroner

Nokia Lumia 625 er en Windows Phone-telefon. Det er mange fordeler med Windows Phone, og en av de største syns vi er at disse telefonene oppleves som veldig ukompliserte og greie å bruke. Nokia Lumia 625 har en stor skjerm på 4,7 tommer, så den egner seg bra til surfing og slikt. Nokias telefoner kommer dessuten med en rekke smarte apper, som gratis navigasjon med nedlastbare kart.

Skjermstørrelsen er kanskje også det største ankepunktet for mange, da det gjør at telefonen har en ganske voksen størrelse. Om den du skal kjøpe julegave til har en liten og nett telefon fra før av, kan det kanskje bli litt voldsomt med en telefon som er drøyt 13 cm lang og sju cm bred. Men det er jo en vanesak.

LES MER: Nokia lanserer Lumia 625 med stor skjerm

LG F5

Pris: Fra 1800 kroner

Om du ikke er kjent med Windows Phone, og du ser for deg at det blir du som må tilby teknisk brukerstøtte, kan kanskje en Android-telefon være bedre valg. I så måte er LG F5 et strålende alternativ.

Denne telefonen har en grei skjerm, maskinvare kraftig nok til de fleste oppgaver, og ikke minst støtte for 4G. Dette er en fin allrounder til en fin pris.

LES MER: Test av LG F5

Nokia Lumia 620

Pris: Fra 1000 kroner

Det er ikke nødvendig å tømme sparekontoen eller å opparbeide seg kredittkortgjeld om du ønsker å overraske noen med ny telefon til jul. Nokia Lumia 620 er et rimelig alternativ som i grove trekk gjør det samme som Lumia 625. Den har imidlertid en skjerm på 3,8 tommer, så den er mindre enn mange telefoner. Om mottakeren ikke har behov for en stor skjerm, og er vant til å bruke en telefon med skjerm på rundt 3,5 tommer er dette neppe et problem.

Prisen er svært attraktiv, for her får du mye for en tusenlapp.

LES MER: Nokia lanserer Lumia 620


Fra venstre: Samsung Galaxy S4 Active, Sony Xperia Z1, Sony Xperia V.

Til den aktive

Om du skal kjøpe ny mobil til noen som stadig flyr på skauen, er ute og jogger i all slags vær, eller bare er spesielt uheldig med mobilene sine, finnes det en del telefoner som egner seg bra. En vanntett smarttelefon er som skapt for disse brukerne. 

Det er nemlig slik at ingen telefoner tåler å få vann på innsiden, og det skal overraskende lite til for at det skjer. Er mobilen vanntett har du en bekymring mindre. Tidligere var slike telefoner synonymt med svake spesifikasjoner. Slik er det definitivt ikke lenger.

Sony Xperia Z1

Pris: Ca 5400 kroner

Sony Xperia Z1 er en telefon som ser bra ut, er laget i glass og metall, og som på toppen av det hele tåler å bli dynket i vann. Dette er en topp spesifisert Android-telefon med et spesielt godt kamera. At det er en toppmodell reflekteres også i prisen. Dette er en av de dyreste Android-telefonen du får kjøpt.

Det er imidlertid vanskelig å trå feil dersom du skal kjøpe ny telefon til noen som er aktive, interessert i dingser og som liker å ta bilder med mobilen. Her får du full pakke. Skjermen er stor og skarp, prosessoren er blant de sterkeste på markedet, batteriet har god levetid, og telefonen byr på en flott brukeropplevelse.

LES MER: Test av Sony Xperia Z1

Samsung Galaxy S4 Active

Pris: Ca 4000 kroner

Populære Samsung Galaxy S4 kommer også i en vanntett utgave. Denne telefonen er stort sett lik den vanlige utgaven av telefonen, men tåler i tillegg en dukkert. Hovedforskjellene er at kameraet har lavere oppløsning,og at skjermen er en annen type enn på originalen. Utover dette er den vel så god.

Samsung Galaxy S4 Active har en fem tommers HD-skjerm som er ypperlig til surfing, spill, video og slike ting. Maskinvaren er av det spreke slaget, så dette er en telefon som tar de fleste oppgaver på strak arm. At den også er vanntett gjør at den mer enn gjerne er med på en joggetur eller en fjelltur i vinter.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4 Active

Sony Xperia V

Pris: Ca 2800 kroner

Sony har gjort det til vane å lage vanntette telefoner. Xperia V er en telefon som har vært på markedet et års tid, men den er fortsatt et høyaktuelt valg for den som trenger en god og vanntett mobil. Spesifikasjonsmessig måler den seg ikke med de to telefonene over, men så er prisen også ganske mye hyggeligere.

Xperia V har 4,4 tommers skjerm, tokjerneprosessor, kamera med 13 megapikslers oppløsning og støtter 4G. Telefonen egner seg dermed godt til de aller fleste oppgaver.

LES MER: Test av Sony Xperia VFra venstre: Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy Note 3, Nokia Lumia 1020, LG G2.

Til den som skal ha det beste

Om du har en mobilinteressert som har ytret ønske om en ny og bedre telefon, er sjansen stor for at vedkommende gjerne vil ha en toppmodell. Det er gjerne greit å fiske litt etter hva slags telefon det er snakk om. Det er ikke sikkert at du treffer med en flott ny Windows-telefon dersom det er en iPhone eller Galaxy Note vedkommende har ønsket seg.

Det kan også være greit å vite at toppmodeller koster mest. Hvis du ikke er hundre prosent sikker på at telefonen vil falle i smak, bør du dobbeltsjekke at det er mulighet for å bytte.

Om du står litt mer fritt, er det mye å velge mellom. Her er et knippe toppmodeller du neppe vil trå feil med.

Det skal for øvrig også nevnes at Sony Xperia Z1, som du finner i kategorien over, like gjerne kunne vært plassert i denne kategorien. Dette er nemlig en av de aller beste Android-telefonene på markedet.

Apple iPhone 5S

Pris: Ca 5800 kroner

Skal du kjøpe ny mobil til noen som har ytret et ønske om ny iPhone er det sannsynligvis denne som står øverst på ønskelisten. Dette er Apples nyeste toppmodell, med fire tommers skjerm, et bra kamera, sprek maskinvare og integrert fingeravtrykkleser er den en av de beste telefonene på markedet akkurat nå.

At det er en iPhone betyr også at det er et uslåelig utvalg av apper og spill tilgjengelig. Apple er den eneste av de store mobilprodusentene som satser på å lage gode og små telefoner. Ikke så rart da, at iPhone 5S er den beste lille telefonen du får kjøpt. Men det koster. Dette er nemlig den dyreste «vanlige» smarttelefonen på markedet.

LES MER: Test av Apple iPhone 5S

Nokia Lumia 1020

Pris: Fra 4700 kroner

Det er mange telefoner med bra kamera, men bare en kan ha det beste. Og det er i skrivende stund Nokia Lumia 1020 som kan smykke seg med den tittelen. Med et kamera på 41 megapiksler har den nesten absurd høy oppløsning. Det er mange grunner til at Nokia har gått amok med megapiksler, men de viktigste er at bildene skal bli bedre, og at du skal kunne zoome langt inn uten å tape bildekvalitet.

Lumia 1020 kjører Windows Phone 8, har en HD-skjerm på 4,5 tommer, sprek maskinvare, og det som trengs av teknologi. Her får du også Nokias mange smarte apper, som GPS-navigasjon med nedlastbare kart. 

LES MER: Test av Nokia Lumia 1020

Samsung Galaxy Note 3

Pris: Fra 5200 kroner

Samsungs Note-serie av smarttelefoner er kjent for to ting: De har digre skjermer og kan brukes med penn. Den nyeste modellen i serien er Note 3, og foruten skjerm på hele 5,7 tommer og pennen som lar deg tegne og skrive for hånd, er den også en fabelaktig smarttelefon. Den er som skapt for å se video på, den store skjermen er helt super til surfing, og telefonen har en relativt fornuftig størrelsen tross den digre skjermen.

Maskinvaren under panseret er sprek, batteritiden er svært god, og telefonen er generelt en fryd å bruke. Skal du kjøpe denne i julegave til noen bør du imidlertid forsikre deg om at dette er noe som kan være aktuelt for mottakeren. Mange vil tross alt oppleve den som for stor.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 3

LG G2

Pris: Fra 4000 kroner

LG G2 er en uvanlig billig toppmodell. Nå tenker du kanskje at 4000 kroner ikke er lite penger for en telefon, og det har du selvsagt rett i. Men tilsvarende spesifiserte telefoner koster gjerne en tusenlapp mer. Når LG G2 har større skjerm enn de fleste, like sprek maskinvare, et godt kamera og byr på en fin brukeropplevelse er den i grunnen et av de beste kjøpene du kan gjøre akkurat nå.

Denne Android-telefonen har en skjerm på 5,2 tommer, som dekker mesteparten av fremsiden. Alle tastene er plassert på baksiden av telefonen, noe som kan være litt uvant i begynnelsen. Men etter litt bruk fungerer dette greit. Det er verdt å merke seg at LG G2 ikke er nevneverdig større enn Samsung Galaxy S4, til tross for at skjermen er større.

LES MER: Test av LG G2


Samsung GT-E1150 og Nokia 100.

Til den som ikke har vært snill i år...

...eller til den som enkelt og greit bare trenger en telefon, og gir rolig blaffen i surfing, kamera, streaming og slike ting. Vi snakker her om de som bare trenger å ringe og sende SMS. 

Disse er enkle å kjøpe ny mobil til, og du slipper virkelig billig unna. Vi har testet to telefoner som er som skapt for denne brukergruppen.

Nokia 100

Pris: Fra 149 kroner

En telefon du kan ringe med. Verken mer eller mindre. Eller - det er ikke helt sant. Selv om den ikke har kamera, ikke kan surfe på nettet, og ikke kan motta bildemeldinger, kan du høre på radio, og telefonen har lommelykt innebygget.

Nokia 100 kan kjøpes til svært hyggelige 150 kroner i de billigste nettbutikkene. Den fungerer ypperlig til å ringe med, og den har veldig god batteritid.

Samsung GT-E1150

Pris: Fra 99 kroner

Om du virkelig vil skvise mest mulig ut av kronene er Samsung GT-E1150 også interessant. Den duger til å ringe og tekste med, og lite annet. Men den har god gammeldags klapptelefondesign, og er en hel del mindre enn Nokia 100.

LES MER OM BEGGE: Test av mobiler til rett over hundrelappen

LES OGSÅ:
Test av oppgradert Samsung Galaxy S4
Slik er Samsungs smartklokke Galaxy Gear
Dette kameraet fester du til mobilen

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.