MOBIL

Test: null

Seks supre telefoner til super pris

En god smarttelefon trenger ikke koste en arm og et bein. Her er seks gode tips til deg som vil ha mye for lite.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. juli 2013 - 08:00

Kanskje ble det baksmell i stedet for penger igjen på skatten. Kanskje brukte du opp feriepengene før du fikk kjøpt den telefonen du tenkte på. Eller kanskje du enkelt og greit ikke er interessert i å legge 5-6000 kroner i en mobiltelefon.

Ingen fare. Du kan nemlig få en super telefon for så lite som 2000 kroner, og det uten abonnement. Ikke er de kjipt spesifiserte heller. Det du må ofre er skjerm med full HD-oppløsning, og i mange tilfeller 4G-støtte.

Ikke de største ofrene, spør du oss. En skjerm med "standard" HD-oppløsning, altså 1280 x 720 piksler eller der omkring, oppleves gjerne mer enn skarp nok uansett.

LES MER: Dette betyr skjermoppløsningen

4G-støtte gir deg raskere internettilgang, men realiteten er at 3G mange steder gir deg flerfoldige megabit per sekund, noe som holder til stort sett alle vanlige situasjoner. 4G-nettene til NetCom og Telenor er dessuten minimalt utbygd sammenlignet med 3G-dekningen, så har du en 4G-telefon vil du trolig få 3G-hastigheter de fleste steder uansett.

LES MER: Alt du trenger å vite om LTE 4G

Her er våre seks beste tips til deg som vil ha en god smarttelefon til en god pris akkurat nå.

Alle prisene er samlet inn via Prisjakt.no 30. juli 2013, og gjelder nettbutikker. Fraktpris er ikke regnet med. De fleste testene ble skrevet før vi gikk vekk fra terningkast som karakter i våre tester.Nokia Lumia 920 er en flott kameratelefon med Windows Phone 8. Foto: Marius S. Eltervåg.

Nokia Lumia 920

Nøkkelspesifikasjoner: Windows Phone 8, 4,5 tommer 720p, 8,7 MP, 4G+3G, 2 x 1,5 GHz, 1 GB RAM, 32 GB minne, ingen minnekort

Beste pris:
2222 kroner hos Elkjøp

NB: Telefonen har gått opp i pris siden vi skrev denne artikkelen. Beste pris er pr 05.08.2013 rett over 3000 kroner.

Da vi testet Nokia Lumia 920 i fjor høst mente vi den sto til toppkarakter. Det var det mange grunner til. Spesielt kameraet utmerker seg på denne telefonen. Det tar nemlig gode bilder i de fleste situasjoner. Denne telefonen har dessuten inkludert GPS-navigasjon med nedlastbare kart, uten at det koster ei skarve krone ekstra.

Den kjører det brukervennlige Windows Phone 8-operativsystemet. Det betyr at du får en noe annerledes brukeropplevelse enn på Android og iOS. Men det er en kjennsgjerning at utvalget apper og spill ikke er på nivå med konkurrentene. Lumia 920 er dessuten en relativt stor og tung telefon, med en vekt på 185 gram.

Men ikke la det stoppe deg dersom du vil ha en flott telefon med stort sett alt du behøver av teknologi. Den laveste prisen ligger nesten tusen kroner under normalen, så om du skal ha denne telefonen gjelder det å velge rett butikk.

LES TESTEN: Test av Nokia Lumia 920Samsung Galaxy SIII tåler tidens tann, og er fortsatt et godt kjøp. Foto: Marius S. Eltervåg.

Samsung Galaxy S3 LTE

Nøkkelspesifikasjoner: Android, 4,8 tommer 720p, 8 MP, 4G+3G, 4 x 1,4 GHz, 1 GB RAM, 16 GB minne, minnekortstøtte

Beste pris:
 2700 kroner hos Lefdal

Den trenger gjerne ikke nærmere presentasjon, Samsungs toppmodell fra i fjor. Du kjenner sikkert noen som har den, for i år har Galaxy S3 virkelig falt i pris. Da vi testet den i juni i fjor var prisen rundt 5000 kroner. Nå får du 4G-utgaven for nesten halve prisen.

Samsung har vært flinke til å oppdatere Galaxy S3, så den har mange av de samme funksjonene som du får på den nåværende toppmodellen. Skjermen er god, kameraet var et av de beste i fjor, og med tanke på at den har 4G og det meste av annen moderne teknologi er det ingen fare for at Galaxy S3 blir ubrukelig med det første.

Normalprisen på denne telefonen er 3100 kroner og oppover, så kjøper du den fra billigste butikk kan du spare flere hundrelapper. 

LES TESTEN: Test av Samsung Galaxy S3 (obs - versjonen vi testet hadde ikke 4G)Dette er den vanntette telefonen du ser etter dersom du vil ha mye for pengene. Foto: Marius Valle.

Sony Xperia V

Nøkkelspesifikasjoner: Android, 4,3 tommer 720p, 13 MP, 4G+3G, 2 x 1,5 GHz, 1 GB RAM, 8 GB minne, minnekortstøtte

Beste pris:
 2700 kroner hos NetOnNet, Lefdal, Siba

Vanntette telefoner er i vinden om dagen. Sonys toppmodell Xperia Z er vanntett, og Samsung Galaxy S4 Active likeså. Men disse koster opp mot 4500 kroner. Hvis du vil ha en vanntett og sprek sak uten å tømme kontoen er Xperia V derfor det fornuftige valget. I skrivende stund går den for 2700 kroner i flere nettbutikker.

Denne telefonen har sprek prosessor, 4G-støtte, og en fin skjerm. Kameraet er også blant de bedre. Og så kan du ta den med på badetur og filme under vann, selvsagt.

Den er kanskje ikke best utstyrt på batterifronten, men så er den heller ikke alene om å måtte lades hver kveld. Det er vel egentlig normalen i dag. Den største ulempen syns vi er at Xperia V har lite innebygget minne. Et minnekort løser dette problemet elegant, så det kan være lurt å kjøpe samtidig. Men da må du gjerne ut med en hundrelapp ekstra. 

LES TESTEN: Test av Sony Xperia VHTC 8X egner seg blant annet bra til å ta bilder av katter med. Foto: Marius S. Eltervåg.

HTC 8X

Nøkkelspesifikasjoner: Windows Phone 8, 4,5 tommer 720p, 8 MP, 3G, 2 x 1,5 GHz, 1 GB RAM, 32 GB minne, ingen minnekort

Beste pris:
 2300 kroner hos Komplett, MPX, NetOnNet

HTC 8X, eller Windows Phone 8X by HTC som den egentlig heter, var en av de aller første Windows Phone 8-telefonene som ble lansert. Den er på mange måter lik Nokia Lumia 920, men har verken 4G eller et kamera av samme kaliber.

Dog er telefonen like sprek, og er kanskje det beste valget dersom du syns Lumia 920 blir i største og tyngste laget. Tykkelsen her er en centimeter, og vekten 130 gram. 

Vi likte spesielt skjermen, og den gode byggekvaliteten. At telefonen er enkel og morsom å bruke er også store pluss, syns vi. Men den har litt lite minne, og ingen mulighet for minnekort. Det kan være verdt å ha i bakhodet om du har en stor musikksamling eller planer om å ta mye video i full HD-oppløsning.

Prisen er det ingenting å si på. Den går for 2300 kroner i flere nettbutikker. En pen reduksjon av den opprinnelige prisen på 4300 kroner.

LES TESTEN: Test av Windows Phone 8X by HTCDa finværet sto på som verst i fjor vår, falt vi pladask for LG Optimus 4X HD. Med en pris på 2000 kroner er den fortsatt attraktiv. Foto: Marius Valle.

LG Optimus 4X HD

Nøkkelspesifikasjoner: Android, 4,7 tommer 720p, 8 MP, 3G, 4 x 1,5 GHz, 1 GB RAM, 16 GB minne, minnekortstøtte

Beste pris:
 2000 kroner hos Lefdal, NetOnNet

I fjor vår skulle alle produsentene lansere telefoner med firekjerneprosessor. Den første som nådde butikkhyllene var LG Optimus 4X HD. Mye har skjedd siden den gang, og selv om Optimus 4X HD ikke er blant de aller sprekeste av toppmodellene som ble lansert i fjor, får du uansett masse kraft her.

Spesielt om du tar prisen med i betraktningen. I 2000-kronersklassen får du enkelt og greit ikke noen telefon med like mye futt som dette. Denne våren har LG dessuten oppdatert den til Android 4.1.

Her får du en stor, skarp og lyssterk skjerm. Kameraet er ikke dårlig, men heller ikke blant de beste. Da denne var ny kostet den 4600 kroner. En respektabel reduksjon, med andre ord.

LES TESTEN: Test av LG Optimus 4X HDDen var sent ute, men med en pris på 2000 kroner er Huawei D1 Quad slett ikke noe dårlig kjøp. Foto: Marius Valle.

Huawei Ascend D1 Quad

Nøkkelspesifikasjoner: Android, 4,5 tommer 720p, 8 MP, 3G, 4 x 1,4 GHz, 1 GB RAM, 8 GB minne, minnekortstøtte

Beste pris:
 2000 kroner hos Lefdal

Huawei lanserte sitt flaggskip D1 Quad under fanen "verdens kraftigste telefon" i fjor vår. Så gikk det et svangerskap, og først i januar dukket den opp. Da var den utdatert sammenlignet med de fleste andre nye telefoner. Det betyr ikke at dette er en dårlig telefon, men den er et klassisk eksempel på at du må levere varene om du vil ha oppmerksomhet i mobilverdenen.

Men selv om den kom sent, er den slett ikke dårlig. Her får du en ganske kraftig firekjerneprosessor, en skarp skjerm og ikke minst snill pris. Som LG Optimus 4X HD koster den 2000 kroner.

Telefonen er en ganske komplett pakke, men den har bare 8 GB minne, og mangler både 4G og NFC-støtte. Men til denne prisen er vi villige til å tilgi mye.

LES TESTEN: Test av Huawei Ascend D1 Quad U9150

Fant du ikke noe som fristet? Her kan du lese alle våre tester.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.