MOBIL

Test: null

Samsung tatt for «doping» av Galaxy S4

Har skjult kode som øker ytelsen om du forsøker å måle den.

Marius ValleMarius ValleJournalist
31. juli 2013 - 06:00

Foto: Armin Kübelbeck, Creative Commons 3.0

Når du lanserer en ny toppmodell er en av de viktige faktorene hvor kraftig maskinvare du har om bord. Samsung Galaxy S4 er en slik toppmodell, som har en av de kraftigste systembrikkene på markedet.

Den gjør det dermed godt i ytelsestester, noe som selvsagt er viktig når Samsungs markedsavdeling skal selge budskap om at dette er en kraftig plugg av en telefon. Helst skal den være den raskeste du får kjøpt.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy S4

Bedre resultater kan jukses frem

Den enkle måten å oppnå dette på er åpenbart å installere heftig maskinvare i telefonen. Men det er også mulig å flikke litt i programvaren på telefonen, slik at den får bedre resultat i ytelsestestene. Litt som å dope den, med andre ord.

Og det er akkurat dette Samsung har blitt tatt på fersken i å gjøre. Det hele begynte i en diskusjon i forumet til Beyond3D.com, hvor Samsung ble beskyld for å kjøre opp hastigheten på grafikkprosessoren når ytelsestester blir foretatt. Skribentene i teknologinettstedet Anandtech tok deretter tak i problemstillingen, og undersøkte saken.

Grafikkprosessoren pumpes

Det finnes flere varianter av Galaxy S4, og i utgangspunktet er det den internasjonale versjonen med 4+4-kjernet Exynos-systembrikke det gjelder. Denne har grafikkprosessoren PowerVR SGX544MP3, som kan kjøre på inntil 533 MHz.

Telefonen kjører imidlertid aldri grafikkprosessoren på mer enn 480 MHz. Med mindre du kjører en av de populære ytelsestestene, som AnTuTu og Quadrant. Da kjenner en app på telefonen, kalt TwDVFSApp.apk, igjen ytelsestesten.

I praksis sørger den for å skru hastigheten opp til 532 MHz. Altså vil resultatene du får i slike ytelsestester være bedre enn du vil kunne oppnå under normal bruk.

I koden viser det seg at Samsung selv kaller dette «boost mode». I tillegg til å øke hastigheten på grafikkprosessoren, har Samsung sørget for at kun de kraftigste prosessorkjernene tas i bruk i disse ytelsestestene. 

I en av grafikktestene som er inkludert i modusen gir økningen i hastighet en ytelsesøkning på 13,9 prosent.

Også på «norgesversjonen»?

Anandtech har også avdekket at en tilsvarende kode finnes på Galaxy S4-utgaven som selges i Norge, GT-I9505. Her har de sørget for at prosessoren aldri jobber på lavere hastighet enn 1,9 GHz når de aktuelle ytelsestestene kjører.

En vesentlig forskjell er imidlertid at alle apper kan tvinge prosessoren til å kjøre på maks hastighet, så dette er noe for eksempel en spillutvikler kan gjøre seg for å sørge for best mulig ytelse. Det er ikke mulig for utviklere å tvinge grafikkprosessoren til å kjøre på 532 MHz på samme måte.

LES OGSÅ: Test av den vanntette Galaxy S4 Active

Ikke godt skjult

Praksisen var for øvrig enkel å avdekke, da Samsung lar hvem som helst undersøke hvor raskt grafikkprosessoren jobber med en enkel kommando via Androids utviklerverktøy. Det er dermed ikke utenkelig at det ikke var ment at dette skulle være en hemmelighet.

Samsung har heller ikke publisert noe offisiell informasjon om hvor raskt grafikkprosessoren på telefonen faktisk jobber, så man kan ikke si at de er tatt i løgn.

Men det er åpenbart at de ønsker at telefonen skal gjøre det så bra som mulig i ytelsestester, og har satt av utviklerressurser for å sørge for dette. Noen vil kanskje kalle det skittent spill.

Det er dog ikke klart om andre mobilprodusenter har samme praksis som Samsung. Det skulle ikke forundre oss, da gode testresultater er viktige for alle sammen.

Kilde: Anandtech.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.