MOBIL

Test: null

Prototype av selvbyggermobilen snart klar

«Gjør-det-selv»-mobilen lever, men ingen vet når Motorola leverer.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. des. 2013 - 10:29

Motorola overrasket mange da de nylig annonserte at de jobber med en telefon du selv kan bgge med de delene du måtte ønske. Prosjektet kalles «Project Ara», og består kort fortalt av et «skjelett» som du monterer de delene du ønsker på. Det gjør at du kan oppgradere skjermen, minnet, prosessoren og andre deler av telefonen etterhvert.

LES MER: Motorola Ara er telefonen du kan bygge selv

Det er dog ikke så enkelt som bare å få det lansert. Det er nemlig en rekke utfordringer som må løses, men Motorola jobber aktivt med saken.

YouTuber Marques Brownlee hadde nylig en Google Hangout med Motorola-sjef Dennis Woodside, hvor de blant annet diskuterte Ara-prosjektet. Her kom det frem at prototypen til Ara snart er klar. Det betyr ikke at telefonen er noe du kan begynne å se etter i butikkene med det første.

Må utvikle egen protokoll

Det største problemet er at de forskjellige delene i en mobiltelefon ikke er laget for å «snakke» med prosessoren uavhengig. Til dette trengs nye grensesnitt og protokoller. Slikt utvikles ikke over natta, og det gir en idé om hvor langt unna en eventuell salgsstart Ara er.

Veien videre blir dermed å utvikle en åpen plattform, slik at maskivareprodusenter kan bygge komponenter til Ara-telefoner. Det vil i tilfelle gjøre det mulig for forskjellige selskaper å utvikle deler til Ara på egen hånd. Får Motorola ikke dette til er alternativet i så fall å produsere alle delene til Ara selv.

Fremtiden til modulprosjektet er foreløpig uviss. Det er slett ikke sikkert at det blir noe av i det hele tatt, men det virker i alle fall som om de jobber aktivt med det.

Woodside sier i intervjuet at han ser for seg at telefonen kan selges via Motorolas «Moto Maker»-tjeneste. Denne nettjenesten lar i dag amerikanske Moto X-kunder tilpasse telefonens design før de kjøper den.

Men når du eventuelt får kjøpt en modultelefon vet neppe selv Motorola.

LES OGSÅ: Fem ting vi elsker med Android, iOS og Windows

Du kan se intervjuet med Woodside på YouTube.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.