T2

TEST: Prima plugger til pene priser

Du kan få ganske vellydende øreplugger for bare noen ytterst få hundrelapper. Men du må velge riktig.

Bilde: Håkon Jacobsen
Stein Jarle Olsen
15. des. 2011 - 10:21

Det sjokkerer oss nærmest at så mange velger å bruke de relativt fæle ørepluggene som følger med mediespillere og mobiltelefoner i dag (host, Apple, host) når det finnes mange gode alternativer som ikke koster stort mer enn en kinotur og en pose smågodt.

Du skal nemlig ikke mange hundrelappene opp før det både låter og føles mye bedre

Kanalplugger

Her tar vi for oss seks sett plugger av typen som plasseres helt eller delvis i ørekanalen din.

Denne konstruksjonen stiller langt lavere krav til elementene for å produsere heftig bass, og sperrer i tillegg ute lyd fra omgivelsene, slik at du ikke trenger å spille like høyt for å overdøve annen støy.

Bare husk på å bruke den tiden du trenger på å velge riktige øreputer. Det kan utgjøre den store forskjellen både i lyd og komfort.

PS: Om du har litt mer å bruke på øreplugger, kan kanskje denne testen være mer interessant. Eller disse.TU20111207UltimateEars_terning43712_14_51 1112071117.jpg

Ultimate Ears 300 – Feinschmeckerne

Logitech-underbruket Ultimate Ears gjorde sitt offisielle inntog i Norge bare tidligere i år, men gjorde det med en haug med modeller både i budsjett-, mellom og toppklassen.

Modellen 300 er nummer tre fra bunnen, men deler de dyrere modellenes analytiske kvaliteter. Disse serverer nemlig et svært nøytralt og velbalansert lydbilde, med god oppløsning og kontroll i toppen.

Morofaktoren er imidlertid noe lav – de er nok litt lette i bassen for mange, og engasjerer følgelig ikke mer enn til lett gynging med rockefoten.

Det krever også litt jobb å få dem til å sitte godt i ørene, til tross for at de er utstyrt med avstivet bøyle som skal festes rundt øret og det følger med en liten haug med gummiputer.

Ultimate Ears 300 passer best for dem som verdsetter oppløsning og detaljer mer enn heftig bass, men for dem må de sies å være et kupp.

De koster cirka 280 kroner på nett, og kan også fås med iPhone-kontroll til cirka en hundrings mer.

TEST: Ultimate Ears 700

+ Meget velbalansert og nøyaktig

- Mangler litt trøkk

Cirka 280 kronerTU20111207AKG_terning43912_14_51 1112071117.jpg

AKG K328 – Høy morofaktor

Våre tidligere erfaringer med østerrikske AKG har vært at de har levert tøff design kombinert med nøytral og velbalansert lyd, og det gjelder for så vidt også her.

K328 skiller seg ut i mengden av svarte og kjedelige øreplugger, og leverer basstrykk så det holder.

De går imidlertid ikke helt så dypt som vi hadde ønsket, og mangler i tillegg litt kontroll øverst i registeret, noe som gjør at kvinnestemmer lett høres litt skingrende ut.

Lydbildet er bredt og luftig, mens mellomtonen med fordel kunne vært litt mer fyldig, etter vår mening. Vokal låter litt flatt og uten finesse, og den halvåpne konstruksjonen lekker litt lyd til omgivelsene.

K328 sitter imidlertid godt i øret, og har en behagelig iPhone-kontroller til en lav pris. Alt i alt en ganske god deal, men vi savner litt dynamikk.

+ Heftig bass

- Smal mellomtone

Cirka 379 kronerTU20111207Philips_terning44112_14_51 1112071117.jpg

Philips O’Neill The Specked – Ikke akkurat ingeniørkunst

Disse Philips-pluggene låter egentlig overraskende bra til at de koster under 200 kroner. De har tung bass og grei mellomtone, kombinert med kult utseende og god komfort.

Det som er så synd med dem er bare at den tøykledde ledningen er en fullstendig katastrofe.

Ved enhver antydning til bevegelse setter den i gang en voldsom mikrofonstativeffekt, og du hører hvert gniss gjennom musikken. Ikke bra, og et stort skår i gleden.

The Specked er også litt for lyse i lydkarakteren etter vår smak, slik at kvinnestemmer og en del instrumenter lett skingrer i ørene.

+ Helt grei lyd til lav pris

- Håpløs ledning

Ca. 199 kroner

TEST: Bowers & Wilkins C5

TEST: Asus NC1

TEST: Bose MIE2i

TU20111207ajays_terning43612_14_51 1112071117.jpg

Jays a-Jays Three – Kyniske svensker

Svenske Jays har stort sett fått gode kritikker for sine budsjettplugger. Three er den nest dyreste i a-Jays-serien, men har fortsatt en pris under 500 kroner. Lyden er til dels svært kald og kynisk, med tydelig fokus på de øvre delene av registeret.

Vokal er både veloppløst og med nerve, men det hele låter litt flatt og uinspirert, og vi savner noe dynamikk og varme.

Bassgjengivelsen er forsiktig, og vi synes de låter litt vel skjærende helt i toppen.

Med disse er det fullstendig essensielt at du bruker tid på å velge riktige gummiputer – uten perfekt tilpassing forsvinner bassen helt og diskanten blir enda mer skjærende enn nødvendig.

Den flate, flokefrie ledningen er praktisk, men litt for tung. Den har også en viss mikrofonstativeffekt, noe som er irriterende.

Innpakningen og det medfølgende utstyret gir en viss luksusfølelse, med flyadapter, splitter og et tøft, men noe upraktisk bæreetui i hardplast.

+ Sylskarp diskant

- Minimalt med bass

Ca. 495 kronerTU20111207Sennheiser_terning43812_14_51 1112071117.jpg

Sennheiser CX300-II Precision – Best på det meste

CX300-II Precision ble lansert allerede i 2009, men er fortsatt det Sennheiser har å by på i denne prisklassen.

De bærer også med seg en viss forventning: Sist vi testet budsjettplugger ga vi nemlig storebror 400-II en finfin sekser.

Og 300-II skuffer ikke. De byr på den beste balansen av alle pluggene i testen.

Vokaler fremstår svært troverdige, med både fylde og brukbar oppløsning, og såfremt du får dem til å sitte riktig i ørene har de også mye bass å by på. Det låter naturligvis ikke like bra som på øreplugger til fire ganger prisen, men i denne prisklassen er dette nok noe av det aller beste du får.

Øreputene er dessuten myke og gode, og det følger med en liten skinnveske til å oppbevare pluggene i.

Ledningen er tynn, men den asymmetriske formen gjør at den ikke drar pluggen ut av øret unødvendig.

De låter i det hele tatt mye dyrere enn de faktisk er, og til rundt 300 kroner på nett er dette for et røverkjøp å regne.

+ God kombinasjon av spretten bass og klar diskant

- Ikke noe særlig i denne prisklassen

Ca. 319 kroner

TEST: Sennheiser HD218

TEST: Noise cancelling-hodetelefoner

TU20111207Sony_terning44012_14_51 1112071117.jpg

Sony MDR-EX57LP – Plugger med turboen på

Sonys bidrag til testen vil nok appellere til mange. De har et veldig digitalt, nærmest “loudness”-preg over seg, med tung, brummende bass og en veldig syntetisk signatur på mellomtonen.

Bassen gir også et visst slør over toppen, og det hele mangler en god del krisphet og oppløsning.

Sony-pluggene mangler også litt kontroll, og skjærer i ørene på de høyeste tonene. De sitter imidlertid godt på plass, og lydkarakteren er nok midt i blinken for dem som ikke har så store krav til korrekt gjengivelse.

Ledningen gir ingen merkbar mikrofonstativeffekt, og Sony-pluggene lekker lite.

Om lette plugger med mye bass er det viktigste, kan disse være et brukbart valg. Spesielt raffinerte er de dog ikke.

+ Heftig trøkk

- Mangler en god del oppløsning

Ca. 219 kroner

TEST: Øreplugger for enhver smak

TEST: Bose Around Ear 2

TEST: Bose QuietComfort 15

TEST: Electrocompaniet PD-1

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.