T2

TEST: Perfekt feriekamera

Morten Gulden
11. mai 2009 - 11:15

Sand i finmotorikken til ditt nye kompaktkamera er dårlige nyheter for ferieminnene, for ikke å snakke om hva som kan skje hvis du mister det i parasolldrinken.

Bekymringsløst

For de fleste fotoapparater vil det bety at den magiske sorte røyken slipper ut, og kameraet går over til å ikke være kamera lenger.

Med DMC-FT1 lover Panasonic at du kan droppe de fleste bekymringene. Kameraet er vanntett ned til tre meter, og støtsikkert. Det skal faktisk tåle et fall på halvannen meter.

Hele kameraet er innkapslet i stål og herdet glass.

Det har dermed et objektiv som ikke stikker ut av chassiset, samt vanntette forseglinger til batteri og tilkoblinger.

Gode bilder

Men bak alt panseret skjuler det seg også et glimrende kamera. Objektivet går fra 28 mm vidvinkel til 128 mm tele, vidvinkelen er spesielt imponerende.

Oppløsning på bildene er hele 12.1 megapiksler. Zoomfaktor er beskjedne 4.6x – men optikken sitter som nevnt inne i selve kamerahuset.

Skjermen er 2,7 tommer og meget lyssterk – det går nesten an å få et godt inntrykk av bildene selv i sollys.

Smart automatikk

Det er allikevel automatikken som imponerer mest. DMC-FT1er utrustet med Panasonics ”Intelligent Auto” som i praksis leverer optimale bilder under de aller fleste forhold. det er vanskelig å levere bedre bilder enn iA-modus selv med fullt manuelle innstillinger nøye satt opp for anledningen.

Du kan likegodt kameraet over på full auto og bare knipse i vei.

Nøkkelen er ansiktsgjenkjenning, optisk bildestabilisering, kontinuerlig justering av blender og automatisk bytte mellom preprogrammerte innstillinger for portrett, makro, landskap og opptak i mørket.

Selve betjeningen av kameraet gjøres med noen få knapper - og gode skjermmenyer. Det er egentlig bare å droppe bruksanvisningen, kameraet er noenlunde selvforklarende i bruk.

Trynefaktor

Ansiktsgjenkjenningen iA-funksjonen presterer er faktisk meget god.

Ikke bare kjenner den igjen at det finnes ansikter i motivet, og justerer alle innstillinger for optimal gjengivelse av disse, den husker også ansikter fra bilde til bilde.

Når kameraet har sett samme ansikt en rekke ganger, ber det deg om å navngi personen.

Tar du et gruppebilde der vedkommende er med, vil kameraet til og med prioritere fokus og eksponering på ham eller henne fremfor de andre personene i bilderuten.

Video i HD

I tillegg leverer DMC-FT1video i HD. Riktignok er det snakk om 720p, ikke full 1080p, og filformatet er AVCHD Light, men resultatet av videofilming i gode lysforhold er upåklagelig.

iA-funksjonen, komplett med ansiktsgjenkjenning, er aktiv også under videoopptak - og kameraet gir full dynamisk fokusjustering mens du filmer.

Under mer tvilsomme lysforhold skrur kameraet automatisk på LED-lys når du filmer, som ikke er egnet for å fange opp noe på avstand, men i alle fall gir deg litt bedre nærbilder.

Masse ekstra

I tillegg presterer kameraet rundt ti bilder i sekundet, har innebygget funksjonalitet for å ta panoramabilder og kan levere overraskende god makrofunksjonalitet med 3x digital zoom når du filmer eller tar bilder i vidvinkel. Kameraet har HDMI for direkte tilkobling til flatskjerm.

Oppstartstiden for kameraet er akseptable 1,3 sekunder. Det presser over 300 bilder ut av et fulladet batteri og har Dolby-sertifisert audio som til og med gir god lyd når du filmer under vann.

Få feil

Det er lite å utsette på dette kameraet. Det verste er kanskje at det ikke har en standard USB-plugg, noe som kan irritere vanvittig når du har glemt den proprietære kabelen hjemme, og ikke har kortleser for hånden.

Ut over det leverer DMC-FT1 glimrende bilder og video under gode lysforhold - og gir akseptable resultater, størrelsen på optikk og bildesensor tatt i betraktning, når det er lite lys.

Godt valg

Skal du på ferie i sommer, er dette kameraet et glimrende valg, selv om prisen – DMC-FT1 går for 4 295 kroner i butikk – er ganske høy.

Du får tross alt et meget godt lommekamera med HD-video i tillegg. DMC-FT1 kommer også i fargene blå, oransje grønt og sølv, og det er jo nyttig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.