MOBIL

Test: null

Nye iPhone 5S leser fingeravtrykk

Apple har lansert iPhone 5S og billige iPhone 5C. Du får iOS 7 om en uke.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. sep. 2013 - 20:45

Så var dagen kommet, og Apples Tim Cook kunne endelig presentere de nye iPhone-modellene og den ferdige utgaven av iOS 7.

På forhånd sa ryktene at vi kunne vente oss en iPhone 5S-oppgradering, og en ny variant kalt iPhone 5C. Vi har også hørt rykter om at Apple ville ta steget inn i smartklokkeverdenen med en "iWatch". Dette ble det ikke noe av, så det ser foreløpig ikke ut til at dette er en trend Apple ønsker å hive seg på.

Begynner å bli smått

Dermed ble resulatet en produktpresentasjon uten de store overraskelsene. Mens konkurrentene kjører på med større skjermer, høyere oppløsning og andre tekniske nyvinninger, holder Apple seg til sin stramme linje. Her skal det ikke tas for store steg av gangen.

For fire tommer, som Apple holder seg til, fremstår i dag som noe smått. Dette er mindre enn konkurrentenes såkalte "mini"-modeller HTC One Mini og Samsung Galaxy S4 Mini, med 4,3 tommer.

De store flaggskipene, som HTC One, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z, og til og med ZTEs relativt billige Nubia Z5, har skjermer på rundt fem tommer med skarpere oppløsning.

De største nyhetene denne runden er at det kommer en billig-iPhone, og at den nye toppmodellen har fingeravtrykksleser og 64 biters prosessor.iOS 7 kommer med en rekke nye funksjoner.

iOS 7

Apple melder at de neste måned kommer til å sende ut iOS-enhet nummer 700 millioner. Så da passer det seg med en ny utgave av operativsystemet.

18. september slippes den nye versjonen for nedlasting, slik at du som har en støttet iOS-enhet kan oppgradere. Dette blir helt gratis.

LES OGSÅ: iOS 7-funskjonene du ikke får

De fleste nye funksjonene har vi prøvd fra før av, da vi prøvekjørte beta-versjonen av iOS 7 i sommer. Blant nyhetene som ble annonsert i kveld var nye ringetoner og annet småtteri.

iWork blir gratis

Apples produktivitets- og kreativitetsløsninger i iWork blir fra nå av gratis. Det inkluderer alle de fem appene; iPhoto, iMovie, Pages, Numbers og Keynote.

Det forutsetter at du oppgraderer til iOS 7. Da vil du få mulighet til å laste ned appene under oppsettet.iPhone 5C kommer i flere farger.

To nye iPhone-modeller

Som ryktene sa, kommer det to nye iPhone-varianter. Dette er dermed første gang Apple lanserer to iPhone-modeller som skal leve side om side. Tidligere har de kun sluppet én ny telefon av gangen, og disse har alltid vært oppfølgere.

Først ut var iPhone 5C. Dette er en billigere iPhone-modell som kommer i flere farger. I praksis er den en iPhone 5 i ny utforming.

LES OGSÅ: Test av Apple iPhone 5

Den er laget i plast, og har dermed ikke det samme eksklusive materialvalget vi har blitt vant til fra Apple de siste årene.

De har imidlertid sørget for at den har deksel i ett stykke, og at plasten er en ekstra sterk polykarbonat-variant. Dette er samme byggemåte vi har blitt vant til å se fra blant andre Nokia de siste årene.

Skjermen er fire tommer, og har Apples "Retina"-oppløsning, altså 1136 x 640 piksler. Det er samme oppløsning som iPhone 5S har.

iPhone 5C er basert på Apples A6-systembrikke, som også brukes i dagens iPhone 5. Telefonen støtter LTE, og har nå støtte for flere frekvenser enn iPhone 5 hadde.

På baksiden er det et kamera med åtte megapiksler. Dette er baksidebelyst, har IR-filter og optikk bestående av fem linseelementer. Telefonen skal leveres med 16 og 32 GB minne, og som vanlig er det ikke støtte for minnekort. Den kommer i fargevariantene blå, hvit, rosa, gul og grønn.Gull er offisielt ikke lenger smakløst. Eller?

iPhone 5S

Utseendemessig er iPhone 5C prikk lik de bildene vi har sett i strømmen av lekkasjer den siste tiden. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at heller ikke iPhone 5S byr på noen store overraskelser. Ei heller at den kommer i svart, hvitt og gull.

Apple kaller den deres mest fremtidsrettede telefon noen gang. Under panseret er det nemlig noen interessante nye tekniske finesser.

64 biters arkitektur

Ytelsen skal være kraftig forbedret denne gangen, takket være deres nye systembrikke Apple A7. Denne er basert på 64 biters prosessorarkitektur, noe som så langt er unikt for Apple. Kortversjonen av hva dette betyr er i praksis er at den er raskere. Apple hevder den er dobbelt så rask som iPhone 5-prosessoren, og 56 ganger raskere enn på den første iPhone-modellen.

For å utnytte 64 biters arkitektur må operativsystemet også være skrevet for dette. iOS 7 er derfor nå 64 biters. iPhone 5S støtter også kraftigere grafikk enn tidligere, så du kan forvente spill med bedre grafikk i tiden som kommer.

Bevegelsesprosessor

iPhone 5S kommer også med en ny brikke kalt M7. Denne inneholder alle bevegelsessensorene i telefonen, og kan beregne telefonens bevegelser konstant. Dette åpner for en rekke nye apper, for eksempel for trening. M7 åpner for eksempel for at du kan bruke telefonen som skritteller.

Nike har laget en app som utnytter den nye brikken. Denne skal kunne holde et øye med hvor mye du beveger deg i løpet av dagen.Kameraet er oppgradert.

Kamera

iPhone 5S kommer med et åtte megapikslers kamera som har større bildesensor. Den er 15 prosent større enn på forgjengeren, og har et fem elementers objektiv med en blender på f/2,2. Kort sagt er hver piksel på sensoren større, noe som sørger for at den fanger opp mer lys.

Dette er en utvikling vi har sett hos flere produsenter en stund nå, blant annet med HTC One, som har færre megapiksler og større sensor.

Kameraet har også en ny funksjon som velger ut det skarpeste bildet når du tar seriefoto. Du kan nå ta seriefoto ved å holde fingeren over utløserikonet, slik du kan på mange andre toppmodeller i dag.

Fotolyset har fått navnet True Tone, og tanken er at du skal få et mer naturlig lys når du bruker dette, slik at for eksempel hudfarger skal gjengis mer realistisk.

Panoramafunksjonen er forbedret. Kameraet justerer eksponeringen underveis når du tar bilde, slik at du slipper at bildet blir utbrent eller svært undereksponert mens du panorerer.

Kameraet har for øvrig også fått bildestabilisator, slik trenden blant mobilprodusentene er nå om dagen.

iPhone 5S støtter også høyhastighetsvideo i 720p-oppløsning med inntil 120 bilder i sekundet. Det betyr i praksis at du kan ta opp "sakte kino" med telefonen. Du kan i ettertid redigere videoen slik at bare deler av den vises i sakte kino.Hjem-tasten er nå en fingeravtrykksleser.

Fingeravtrykkleser erstatter passord

Ryktene sa på forhånd at Apple ville integrere en fingeravtrykksleser i iPhone 5S. Det viser seg at denne funksjonen kalles Touch ID, og er en ny måte å identifisere deg på.

Sensoren er integrert i hjem-tasten på telefonen, og skal være spesielt nøyaktig. Du trenger ikke å trykke på tasten for at den skal lese fingeravtrykket ditt. Den nye ringen rundt tasten oppdager om du har fingeren din der.

Hjemtasten er på sett og vis et kamera, og er utformet i safirglass slik at du ikke skal ripe den opp så lett.

Du vil kunne bruke fingeravtrykk til blant annet å låse opp telefonen og identifisere deg på iTunes. Det betyr altså at det endelig kan bli slutt på å trykke inn passord med tall og store og små bokstaver når du skal handle.

For den som måtte føle seg ukomfortabel med å overlevere fingeravtrykket sitt til Apple, kan det være greit å vite at dette ikke lagres andre steder enn på selve telefonen. Selv om du tar sikkerhetskopi av den til iCloud, vil ikke fingeravtrykket kopieres.

Batteritid

Apple hevder telefonen skal klare 10 timer tale på 3G-nettet, og har 250 timers hviletid. Om du surfer i 4G-nettet holder den opp mot 10 timer, og du skal kunne spille musikk i 40 timer.

Utover dette er det ingen store omveltninger på iPhone 5S.

Den kommer med den samme fire tommer store skjermen. Den skal leveres med 16, 32 og 64 GB minne.

Både iPhone 5S og 5C kommer i salg 20. september i de største markedene. De skal være i salg de fleste steder innen desember. Vi har foreløpig ikke hørt noe om når den dukker opp i Norge eller hva prisen blir.

iPhone 4 forsvinner

Som før barberer de vekk den eldste utgaven av iPhone. Det betyr at iPhone 4 nå er ute av døren, og at den billigste varianten blir iPhone 4S. Denne skal kun leveres i en utgave med 8 GB minne.

LES MER: Test av Apple iPhone 4S

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.