T2

TEST: Nye Apple TV

Full HD er på plass, men er det nok?

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
23. mars 2012 - 19:36

Apple TV (3. gen)

Produkttype: Mediesenterboks med full HD-støtte

Pris: 799 kroner

Vurdering

Pluss:

+ Ekstremt liten og nett, innebygget strømforsyning

+ God bildekvalitet, nesten uskillbart fra bluray i 1080P

+ Airplay er veldig praktisk

Minus:

- Fortsatt ikke TV-tilbud i Norge

- Litt begrenset fjernkontroll

- Ingen mulighet for lagring, kun streaming

 

Det var nok mange som hadde håpet på en helt annen type Apple TV da Apple-sjef Tim Cook bare for noen få uker siden presenterte den nye og oppdaterte mediesenterboksen fra Apple sammen med nye iPad.

Minioppgradering

iPad testet vi i går, og nå har vi også sett nærmere på den tredje generasjonen av Apple TV, som strengt tatt ikke er særlig forskjellig fra den forrige.

Maksimal oppløsning både på grensesnitt og innhold er økt fra 720P til 1080P, og det er stort sett det.

Ellers er det meste som før – grensesnittet har utenom oppløsningsøkningen også fått en overhaling som skal gjøre det mer intuitivt å navigere i, men denne er også tilgjengelig som en oppdatering til forrige generasjons Apple TV.

Det nye grensesnittet er pent, og gir deg bedre oversikt over det tilgjengelige innholdet ved hjelp av færre klikk på den lille fjernkontrollen.

Utvalget er også greit, så lenge det du er på jakt etter, er storfilmer fra Hollywood. Her finnes ingenting norsk, og også svært lite med norsk tale.

Med amerikansk konto er mulighetene langt større, ettersom du da har tilgang til de nyeste filmene kjappere, i tillegg til at du kan kjøpe episoder og sesonger av TV-serier før de kommer på TV i Norge.

Mer om det i denne saken: Apple TV: Må jeg ha amerikansk iTunes-konto?

1200003267.jpg

Solid 1080P

Bildekvaliteten på 1080P-materialet til Apple er etter vår mening svært god. Dette er den samme oppløsningen som du får levert fra bluray-plater, men der en bluray-plate har rundt 40 megabit å boltre seg på i sekundet, er kravet fra Apple bare at du har en internettlinje på 8 megabit.

Det betyr at videostrømmen nødvendigvis må være ganske heftig komprimert, men du skal likevel sammenlikne svært nøye for å se forskjell. Vi har sett litt av hvert av Apples 1080P-materiale, og merker svært liten forskjell på det og det samme fra bluray.  

Forskjellen som merkes tydeligst, er gjerne at raske panoreringer ser litt mindre «smooth» ut på Apple TV, men det bemerket vi også på forrige generasjon av boksen.

Områder i bildet med mange fine nyanser av sort mister også en del detaljer som følge av Apples komprimering, men utenom det har vi svært lite å utsette på det nye Apple TV-bildet.

Undertegnedes 20 mbit-linje hadde heller ingen problemer med å streame full HD-materiale omtrent uten ventetid, så vi vil tro du kommer greit unna også om du har det halve.

Les også: Slik får du gratis makro til iPhone

Dette er vårens heteste mobilnyhet

Vi tester svære flatskjermer 

Dårlig på undertekster

Lyden fremstår som fyldig og skarp både i surround og stereo, men vi har en liten høne å plukke med Apple når det gjelder undertekster.

Filmen «In time» lå for eksempel klassifisert under «Filmer med original tale og lokal undertekst», men boksen ville ikke gi oss norske undertekster uansett hvor hardt vi prøvde å skru på innstillingene.

Undertekstutvalget er også generelt ganske dårlig, så om du er avhengig av norsk tekst på filmene du ser, vil vi nok anbefale at du holder deg til DVD- og bluray-plater.

1200003266.jpg

Airplay

Mest nytte av Apple TV får du nok om du også har ett eller flere produkter med iOS, altså iPad, iPhone eller iPod touch, takket være Apples Airplay-teknologi.

Denne gjør at du kan spille av film og musikk og vise bilder trådløst gjennom Apple TV, og mange applikasjoner støtter også Airplay på egen hånd, slik at du for eksempel kan streame video og lyd fra BBCs nyhets-app direkte til TV-en.

Det fungerer stort sett upåklagelig, men full HD-video tar en del tid å streame, så du må gjerne være litt tålmodig før det dukker opp på skjermen.

Bilder og lyd dukker imidlertid opp i løpet av sekunder, og det gjelder stort sett også materiale streamet fra et iTunes-bibliotek på en PC eller server annet sted i huset.

Speiling

En morsom funksjon er også speiling av iPad- eller iPhone-skjermen (kun 4S) på TV-en via Apple TV.

Også dette fungerer bra, men har en viss forsinkelse i bildet. Vi forsøkte oss på spillet «Cut the rope» med speilet skjerm, og merket at iPad-en ble merkbart tregere når den måtte sende innholdet til to skjermer.

Merk også at du kun får brukt 1440x1080 av TV-en når du speiler fra iPad, da den har 4:3-format og ikke 16:9, som de fleste moderne flatskjermer har.

Les også: Slik får du 1000 gratis tv-kanaler

HP i strupen på Apples iMac

TEST: Macbook Air 13-tommer 

1200003268.jpg

Strømgjerrig

Apple TV er en energieffektiv liten sak, med et oppgitt maksforbruk på 6 watt.

Det gjør også at den ikke blir særlig varm, heller ikke etter langvarig bruk. Den ser helt identisk ut som den forrige utgaven, og det betyr at den knapt er større enn en hockeypuck.

Vi liker fortsatt at strømforsyningen er innebygd, og fjernkontrollen er fortsatt minimal og enkel.

Den er knotete når du skal taste inn tekst eller tall, men det problemet løses enkelt med Remote-app-en til iOS, som også kan brukes til navigering i grensesnittet om du foretrekker en heldigital løsning.

Konklusjon

Totalt sett er kanskje Apple TV fremfor alt et tilbehør til iPad, om du allerede eier en slik. Filmleietilbudet er helt OK, med helt greie priser og god bildekvalitet, men vi skulle gjerne også hatt TV-programmer og ikke minst Netflix også i Norge (uten at noen av delene nødvendigvis er Apples feil).

Apple TV er fortsatt et godt alternativ om du ønsker å betale for materialet du laster ned, den er fortsatt enkel og brukervennlig, men vi hadde kanskje forventet mer enn «bare» 1080P fra en oppgradering.

Positivt er det dog at prisen har blitt satt ned, riktignok bare med en femtilapp. 799 kroner er ikke spesielt dyrt for miniboksen, uansett om du vil bruke den til filmleie eller bare som iPad-tilbehør.

Men bør du oppgradere om du allerede har forrige generasjon? Tja. Om du bruker den som base for en skikkelig stor TV eller projektor, er kanskje 1080P grunn nok, men ellers vil vi påstå at du klarer deg helt fint med «HD light».

Les også: TEST: Playstation Vita

Herfra skal Facebook serve hele Europa

Nå kommer Google-TV

Opera åpner TV-butikk

Samsung går i OLED-strupen på LG 1200003269.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.