MOBIL

Test: null

Ny rapport: 4 av 5 bruker Android

Googles mobile operativsystem går sin seiersgang i mobilverdenen, men noen hos Microsoft spretter kanskje også en champis.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. nov. 2013 - 15:23

De fleste produsentene av smarttelefoner kan glede seg over en fortsatt kraftig økning i verdensmarkedet.

Analyseselskapet Gartner har sett på utviklingen og ser at de produsentene som har satset på Googles Android har størst grunn til å glede seg.

Operativsystemet øker fra 76,6 prosent av markedet til hele 81,9 prosent av markedet om totalt i 3. kvartal var på utrolige 250 millioner enheter.

Les også: – Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

Øker mest i prosent

Men det er nok en viss glede i Microsoftleiren også. Ingen plattform øker så mye i prosent selv om det er fra et lavt nivå. En økning fra 2,3 til 3,6 prosent er mer enn noen andre.

Les også: Netflix og HBO kan sprenge nettkapasiteten

Til ukuranslageret

Taperne er de «ukurante» operativsystemet som synker raskt. Samsungs «hjemmesnekrede» operativsystem Bada fanger ikke mye interesse og synker fra 2,6 til 0,3 prosent.

Men på tross av at Samsung senket milliarder inn i Bada for om mulig å skaffe seg full kontroll selv, slik som Apple har med iOS, er det neppe mye tårer i Seoul.

De holder markedsandelen på 32,1 prosent og det betyr en økning i salget fra 55 til 80 millioner smarttelefoner.

At Symbian nå synger på siste verset er neppe noen overraskelse. De faller enda mer enn Bada fra samme nivå i fjor på 2,6 til i år med 0,2 prosent av markedet. Noe av forklaringen her er at Nokia har begynt å pushe billige smarttelefoner med Windows i stedet for slitne Symbian.

Les også: Nå kan du lade mobilen med en kaffekopp

Fallende kjemper

Den største taperen er likevel BlackBerry som har satset beinhardt på nye modeller og en ny versjon av operativsystemet som tidligere «rulet» i forretningsmarkedet. Et fall fra 5,2 til 1,8 prosent av markedet er dramatisk og reflekteres i aksjekursen som ikke akkurat er i vinnerkategorien.

Kanskje også Apple har en liten grunn til bekymring.

Selv om salget øket fra nesten 25 til over 30 millioner enheter så er det et fall på 2,2 prosent i markedsandel fra 14,3 til 12,1 prosent.

Det er mulig iPhone 5C likevel burde vært en billigmodell som kunne utvidet plattformen nedover, men det ville seg altså ikke slik.

Les også:  Nytt liv for fasttelefonen

Operativsystemer på mobil: Det er ingen tvil om hvilket operativsystem som vinner i smarttelefonverden. Android har over 80 prosent av markedet og ser ut til å vokse videre. Noen små har blitt bittesmå og selv iOS synker litt. Foto: orv


Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.