MOBILDESK

Test: TEST: BLACK & DECKER AUTOSENSE, ASD18KB

Ny drill kan «tenke» for deg

Test: Black & Decker ASD18KB.

Full pakke: Intelligent drill med to batterier, lader og en del bor og bits er det man trenger i heimen eller på hytta.
Full pakke: Intelligent drill med to batterier, lader og en del bor og bits er det man trenger i heimen eller på hytta. Bilde: ORV
10. jan. 2015 - 19:14

Black&Decker Autosence, ASD18KB

Spenning: 18 V

Batterikapasitet 1.5 Ah

Medfølgende batterier: 2

Chuckstørrelse 10 mm

Maks. kapasitet i tre 25 mm

Maks. kapasitet i metall 10 mm

Hastighet ubelastet: 0 - 800 rpm

Effekt batterilader: 1 ampere

Vekt: 1,67 kilo

En batteridrill er noe de færreste klarer seg uten i dag. Enten man skal bore hull, skru opp gipsplater eller sette sammen et kjøkken, er en slik uovertruffen. Men hva skal man velge?

Produsentene har et vell av produkter i alle prisklasser og størrelser. Det er forskjell på vekt, hastighet, batterispenning, dreiemoment, antall gir og mye annet. Her kriges det på mye og ikke minst innovasjon.

Les også: Denne klypa gir mobilen helt nye muligheter

Innovasjon

Black & Deckers siste drill, ASD18KB, har en form for skruintelligens selskapet har kalt Autosense. Vi har testet det og kan fastslå at dette er faktisk ganske så smart.

På toppen av drillen er det et panel som i tillegg til å vise batteritilstanden, viser en skrue og et bor. Når du trykker på boreknappen gir du drillen beskjed om at her er det bare å kjøre på med fullt dreiemoment. Det er ingen grunn til å begrense momentet når man borer, uansett diameter på boret.

Når du skrur derimot, kan det være lurt å kunne begrense momentet i visse situasjoner. Når skruefunksjonen på drillen er koblet inn, virker momentautomatikken. Maskinen forstår at en skrue er en sånn passe lang sak med et hode. Skruer varierer mye imidlertid mye i størrelse og avhengig av diameteren på skruen, vil kravet til dreiemomentet variere kraftig. Det er ikke bare å dra på med fullt moment uansett diameter.

Her kommer rosinen i denne drillpølsa inn i bildet. Selv om dreiemomentbehovet øker etter som skruen går inn i treverket eller det materialet man skrur i, så fortsetter den med full kraft. Når det så er bare hodet på skruen som skal inn, øker dreiemomentbehovet brått og da stopper maskinen. Men ikke helt. Med små intervaller dreier den videre i kvarte omdreininger. Det gjør at det er svært enkelt å sørge for at skruene ikke går for langt inn i materialet.

Les også: Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste

Klar til å skru: Når du trykker på skrueikonet sørger Black&Deckers Autosence at skruen skus inn med fullt turtall helt til hodet treffer materialet. Da stoppen den raske rotasjonen, men fortsetter i små rykk på en kvart omdreining. Det gjør at du ikke trenger å være engstelig for å skru den for langt inn.
Klar til å skru: Når du trykker på skrueikonet sørger Black&Deckers Autosence at skruen skus inn med fullt turtall helt til hodet treffer materialet. Da stoppen den raske rotasjonen, men fortsetter i små rykk på en kvart omdreining. Det gjør at du ikke trenger å være engstelig for å skru den for langt inn.

Penere og bedre

Skrur du i treverk er det som regel ikke så farlig om skruen havner litt for langt inn. Samtidig blir ikke resultatet pent og proft. Når du setter opp gipsplater derimot, gjelder det å ikke skru for langt. Hvis skruen går for langt inn, mister hodet festet i den ytre pappen og da er det ikke mye feste igjen.

I tillegg blir det en utfordring å sparkle det pent. Sparkel synker inn når den tørker og dypere hull krever flere omganger.

Den nye maskinen fra Black & Decker har stort sett det vi ønsker oss av en moderne drill. Med et dreiemoment opptil 28 Nm er den sterk nok til å klare de vanlige brasene. Den kan bore ti mm i stål og 25 mm i tre, men vi savner litt mer turtall. Den har et maksimalt ubelastet turtall på 800 o/min. To gir hadde vært å foretrekke, selv om det hadde økt prisen.

Vi liker også at maskinen har en bitholder i foten. Bits har en tenedens til å bli borte, men en reserve hjelper godt på situasjonen.

Les også: Dette batteriet kan øke levetiden på verktøy med 20 prosent

Grepsvennlig

Det flate batteriet i foten av håndtaket og grepet i gummi gjør at maskinen har god balanse og ligger godt og behagelig i hånden. Som vi kan forvente av en moderne drill har den LED-lys om belyser arbeidsområdet

Maskinen har 18 volt driftsspenning og batteriet er på 1,5 Ah. Det er mindre enn det mange dyrere proffmaskiner har.

Black & Decker Autosense er ikke spesielt dyr. 1499 kroner koster den, men da får du den levert i koffert og med to batterier og en lader på 1 ampere. Det betyr at den lader et av batteriene som er på 1,5 Ah på 90 minutter. Det er sånn midt i mellom hurtig og saktelading. Men nok for de fleste som skal jobbe mye, slik at det lader det ene mens du bruker det andre.

Selv om Black&Decker er alene om å kunne tilby en drill med Autosense, har både Bosch og Ryobi gode alternativer som kan skilte med to gir i stedet.

Les også:

Smart støvsuger med utskiftbart batteri

Et godt, batteridrevet arbeidslys

Slik er den røffe utgaven av Galaxy S5  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.