MOBIL

Test: null

Nokia planla Android-telefon

Egen arbeidsgruppe jobbet med Android som plan b.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. sep. 2013 - 07:27

Nokia og Microsoft hadde en avtale om bruk av Windows Phone frem til 2014, og Nokia har tidligere uttalt at de ikke hadde noen "plan b" dersom det gikk trått.

Men det er selvsagt åpenbart at Nokia ikke puttet alle eggene i samme kurv. Nå viser det seg at å ta i bruk Android var en høyst reell mulighet.

Android på Lumia

En egen arbeidsgruppe hos Nokia jobbet med Android, og hadde ifølge New York Times operativsystemet oppe og gå på Lumia-telefonene lenge før Nokia-oppkjøpet var en realitet. Deres anonyme kilder bekrefter at Microsoft var kjent med prosjektet.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi installerte Android på Nokia N9

Ifølge kilder kjent med saken var det ingen problem for Nokias ingeniører å få Android til å kjøre på telefonene. Windows-telefoner og Android-telefoner kjører tross alt på samme maskinvare.

Mange har tatt til ordet for at Android ville være et bedre valg for Nokia enn Windows Phone. Det er ikke vanskelig å argumentere for at det kanskje ville vært smartere.

I februar 2011 ble det kjent at Microsoft og Nokia hadde kommet til enighet om å bruke Windows Phone som plattform. Dette kom som et resultat av at Nokia ikke ville klare å stable sin neste plattform MeeGo på beina raskt nok. 

Markedsandelen forsvant

Ifølge Canalys hadde Nokia en andel på 31 prosent i smarttelefonmarkedet Fjerde kvartal 2010. Samme periode hadde Android 33,3 prosent. Spoler vi frem til andre kvartal i år forteller en analyse fra Strategy Analytics at Android sto for 80 prosent av utsendte enheter, mens Windows Phone sto for 3,6 prosent. Nokia selger omtrent 80 prosent av alle Windows-telefoner.

I etterpåklokskapens lys er det kanskje ikke så vanskelig å se at Nokia satset på feil hest. Men det er ikke sikkert at Android hadde vært et spesielt godt valg for en mobilprodusent i dyp krise. Og å dumpe Windows Phone til fordel for Android nå ville ha kostet produsenten mye penger.

Brekkstang

Det er imidlertid rimelig å anta at et Android-prosjekt hos Nokia kan ha fungert som brekkstang i forhandlingene med Microsoft. Dersom Nokia hadde forlatt Windows Phone-skuta hadde det i så fall betydd at Microsoft hadde mistet sin største maskinvarepartner.

Om vi skal tippe, tror vi at Android-teamet hos Nokia allerede har blitt flyttet over på nye oppgaver. En Android-telefon fra Microsoft virker omtrent like sannsynlig som at Apple gjør iOS til åpen kildekode.

Kilde: bits.blogs.nytimes.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.