MOBIL

Test: null

Nokia Lumia 1020 har 41 megapiksler

Nokia har lansert nytt Lumia-flaggskip med monsterkamera.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. juli 2013 - 18:36
Vis mer

Som ventet lanserte Nokia i kveld sin nye 41 megapikslers toppmodell i Lumia-serien. Den er spesifisert omtrent som Lumia 925, og kjører Windows Phone 8. Ikke overraskende er det kameraet som er rosinen i den finske pølsa. 

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 8

Ikke bare er oppløsningen, som på Nokia 808 PureView, smått absurde 41 megapiksler. Kamerasensoren er 1/1.2 tommer, og optikken består av seks Carl Zeiss-linser. Du får også optisk bildestabilisering, som sørger for klarere bilder i svak belysning. I tillegg til en LED-lampe du kan bruke når du filmer, har kameraet også en xenon-blits. Eller med andre ord: En skikkelig blits som på et vanlig kamera.

En interessant funksjon er at du kan ta bilder i både fem og 38 megapikslers samtidig. Dermed kan du lagre bildene i full oppløsning, samtidig som du også får et bilde i mer håndterbar oppløsning til deling og slikt. 

Poenget med denne latterlige oppløsningen er ikke bare at du kan ta bilder i nesten uhåndterbare størrelser. Nokia benytter noe som kalles oversampling av piksler. Det vil si at programvare i telefonen kombinerer flere bildepunkter i den store bildefilen til én i det "vanlige" bildet. Poenget er at dette skal gi større detaljrikdom også i de små bildene.

LES MER: I vår lyntest av Nokia 808 PureView har vi sett nærmere på teknologien

Videre er zooming et stort poeng. Med en 41 megapikslers sensor kan du zoome svært langt inn uten å tape bildekvalitet. Det gjør også at du slipper å kjøpe en telefon med optisk zoom - i praksis Samsung Galaxy S4 Zoom - for å kunne zoome inn på detaljer i bildene.

Det hele er pakket inn i et deksel med målene 130,4 x 71,4 x 10,4 millimeter. Vektnålen ender på 158 gram. Så selv om det i og for seg er imponerende at Nokia har pakket et 41 megapikslers kamera inn i en telefon som er en drøy centimeter tjukk, er den ikke akkurat direkte liten.

Og mens mange tynte Samsung for designlikhetene mellom Galaxy S3 og S4, er det nesten umumlig å se forskjell på Lumia 1020 og 920 forfra. Lumia 1020 og Lumia 920. Ser du hvilken som er hvilken?

LES OGSÅ: Her er Nokia Lumia 925

Nokia Pro Camera

For å utnytte mulighetene i kameraet til fulle har Nokia utviklet en app kalt Pro Camera. Dette er enkelt forklart en app som gir deg tips til hvordan du best komponerer bildene. Du kan også gjøre en hel del smarte triks, ved å justere på innstillinger.

En av funksjonene vi syns er aller mest spennende er muligheten til å justere fokus manuelt. Ved å trekke i en "spake" på skjermen kan du selv bestemme om du skal legge fokus i forgrunnen, i bakgrunnen eller et sted imellom. Du kan også selv justere lukkertiden og andre detaljer når du tar bilder.Dette bildet er tatt i full oppløsning. Klikk her for å se det i sin opprinnelige form. (Foto: Nokia)

Selv beskriver Nokia Lumia 1020 telefonen som "det første realistiske alternativet for de som ønsker å unngå å ha både kamera og telefon". Det kan de muligens ha rett i, for om du husker Samsung Galaxy S4 Zoom er den både en del tjukkere og tyngre.

For den som ønsker å utvide mulighetene har Nokia også laget et bakdeksel med innebygget kameratast, et ekstra batteri på 1000 mAh, og feste for kamerastativ. 

Mens vi er inne på deksler skal det nevnes at selv om telefonen støtter trådløs lading. Dette forutsetter at du kjøper et ekstra deksel med trådløs lader innebygget. Dette har de angivelig gjort for å holde tykkelsen på telefonen nede.

Lumia 1020 skal ellers være spesielt godt egnet til å fange video i støyende omgivelser. En teknologi de kaller "Nokia Rich Recording" sørger for at du ikke får forvrengt lyd selv om det er svært høy lyd der du er. 

Tekniske finesser

Utover kameraet er Lumia 1020 spesifisert som de siste toppmodellene i Lumia-serien.

LES OGSÅ: Vi har sett nærmere på Nokia Lumia 925

Skjermen måler 4,5 tommer og har oppløsningen 1280 x 720 piksler. Det er en ekstra følsom skjerm som kan brukes med hansker på, og den skal fungere bra i sollys.

Prosessoren er en tokjernet Krait på 1,5 GHz, som er vanlig på de best spesifiserte Windows-modellene. Arbeidsminnet er 2 GB, mens lagringsminnet er begrenset til 32 GB. Minnekortstøtte har Lumia 1020 nemlig ikke.

Batteriet har en kapasitet på 2000 mAh. Vi oppfatter dette som litt sparsomt, men det gjenstår selvsagt å se hvordan det fungerer i praksis.Det er ikke trådløs lading innebygget i Lumia 1020.

Utover dette er de vanlige teknologiene på plass. Det betyr at du får støtte for 3G, LTE, GPS, Wi-Fi, Bluetooth, NFC og det du forventer å finne på en smarttelefon i toppklasse.

Telefonen kommer i fargene gul, hvit og svart. Den skal komme i salg i fjerde kvartal, som vil si en gang i løpet av årets tre måneder. Den norske prisen er ikke oppgitt, men i USA skal den koste 300 dollar (1827 kroner) med to års binding til operatøren AT&T. Der borte kommer den for øvrig i salg i slutten av måneden.

LES OGSÅ: Test av Nokia Lumia 920

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.