MOBIL

Test: null

Nokia lanserer store Lumia-nyheter

To telefoner med seks tommers skjerm, og deres første nettbrett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
22. okt. 2013 - 11:36

Nokia-sjef Stephen Elop tok i dag til scenen i Abu Dhabi for å vise frem selskapets nyheter. Det dreide seg som ventet om nye telefoner, men også Nokias inntreden i nettbrettmarkedet.

De lanserte også nyheter i Asha-serien, som består av enkle telefoner til lav pris. Disse modellene, Asha 500, 502 og 503, er først og fremst beregnet på utviklingsmarkeder. De største nyhetene er at de har fått et nytt designuttrykk, enklere kameragrensesnitt og mulighet til å dele bilder via WhatsApp.

For Lumia-serien er det utvidelse av porteføljen det dreier seg om. Nå skal Nokia hive seg på trenden med større telefoner, som vi har sett i Android-verdenen den siste tiden.Lumia 1520 kommer i forskjellige farger.

Lumia 1520

Nokia har lenge manglet store skjermer, høy oppløsning og den sprekeste maskinvaren i porteføljen sin. Det endrer seg med Lumia 1520. Denne har en seks tommers skjerm, og faller dermed inn i kategorien av telefoner som ligger på grensen mellom nettbrett og mobil.

Skjermen er en LCD-variant med oppløsningen 1920 x 1080 piksler. Den har ClearBlack-filter, som blant annet innebærer at den fungerer bedre i sollys. 

Siden dette er en Windows-telefon er startskjermen organisert som «fliser». Siden skjermen er stor og oppløsningen høy, har de laget plass til en ekstra rad med fliser. Du kan ha flere apper og mer informasjon tilgjengelig. Akkurat dette er for øvrig en oppdatering til Windows Phone 8, og som Microsoft presenterte i forrige uke.

LES OGSÅ: Slik fungerer Windows Phone 8

Telefonen følger i samme designspor som Nokias øvrige Lumia-modeller, så den har et deksel i ett stykke polykarbonatplast.

20 megapiksler

Lumia 1520 har også et PureView-kamera, om enn ikke like voldsomt som på toppmodellen Lumia 1020. Oppløsningen er 20 megapiksler, som fortsatt er en god del høyere enn det som vanlig er. Kameraet har også optisk bildestabilisator, som gjør det enklere å ta skarpe bilder i svak belysning.

LES OGSÅ: Test av Nokia Lumia 1020

Som på Lumia 1020 er zooming en stor del av kamerafunksjonen. Den høye oppløsningen gjør det mulig å zoome to ganger uten å tape mye kvalitet, og har du først zoomet inn lagres hele bildet, slik at du kan zoome ut eller gjøre et nytt utsnitt senere.

Telefonen har også fire mikrofoner. Det gjør at du nå kan ta surroundlyd mens du filmer med telefonen.

I motsetning til Lumia 1020 er det ikke xenonblits her. Kameralyset er dermed en vanlig LED-lampe.

Frontkameraet har 1,2 megapikslers oppløsning.Kameraet tar bilder i 20 megapikslers oppløsning.

Nokia Camera

Når vi har testet de nyeste Lumia-telefonene har vi satt stor pris på Nokias kameraapper, men vi har rynket litt på nesen over at disse har vært helt separate. Det betyr at du må skifte apper for å få tilgang til de forskjellige mulighetene. Nå er de forskjellige funksjonene i appene Smart Camera og Pro Camera samlet i én app kalt Nokia Camera.

Det betyr at det nå er mulig å skifte mellom avansert modus og kreativ modus med et sveip. Som før er det mulig å justere fokus, lukkertid og andre innstillinger manuelt. 

Nokia lanserte også Storyteller. Dette er en app som sorterer bildene dine etter hvor de ble tatt. Det er forsåvidt ikke noe nytt i seg selv, men måten det presenteres på er litt spesiell. Bildene dine kan vises på et kart, og du kan lett zoome inn i dem. Om du zoomer helt ut av et bilde vises det på kartet. Du kan senere se alle bildene dine på kartet, slik at det er lett å finne igjen for eksempel bildene du tok på ferie.

Spreke spesifikasjoner

Telefonen er den sprekeste Windows-telefonen til dags dato. Den er utstyrt med en Qualcomm Snapdragon 800-brikke, som har en firekjernet 2,2 GHz Krait-prosessor og grafikkprosessoren Adreno 330. Arbeidsminnet er 2 GB. Dette er samme maskinvare som du finner i telefoner som Sony Xperia Z1, LG G2 og Samsung Galaxy Note 3.

Lumia 1520 har 32 GB lagringsminne, og det er mulig å utvide dette med minnekort på inntil 64 GB

Utover dette har telefonen støtte for LTE og de raskeste 3G-hastighetene. De vanlige funksjonene du er vant til å finne på en moderne smarttelefon er også på plass her. Den har dermed Wi-Fi, GPS, NFC, Bluetooth 4.0 og USB-tilkobling.

Trådløs lading er ellers innebygget i denne telefonen. Det er dermed ingen behov for ekstra deksel for å få denne funksjonaliteten.

Batteriet har en kapasitet på 3400 mAh, som bør bety at telefonen ikke må lades støtt og stadig. Nokia oppgir en taletid på 25 timer og en hviletid på 32 døgn.

Lumia 1520 veier 209 gram, og er 8,7 millimeter tjukk. Den er 8,5 cm bred, og drøyt 16 cm lang. Vi snakker dermed om en rimelig stor sak. Lumia 1320 er en billigere sekstommerstelefon.

Lumia 1320

Nokia trakk også en enklere sekstommermobil ut av ermet. Lumia 1320 har svakere spesifikasjoner. Blant annet har den ikke full HD-oppløsning, og kameraet er ikke av samme kaliber som 1520 sitt. 

Skjermen har oppløsningen 1280 x 720 piksler. Kameraoppløsningen er fem megapiksler. Systembrikken er en Qualcomm Snapdragon 400, med tokjernet 1,7 GHz prosessor. Arbeidsminnet er 1 GB.

Lagringsminnet er minimale 8 GB, men siden det er støtte for minnekort på inntil 64 GB er ikke dette en veldig stor begrensning.

Funksjonsmessig er Lumia 1320 ikke så fryktelig ulik Lumia 1520. Her får du stort sett de samme mulighetene. Telefonen har også LTE-støtte og de høyeste 3G-hastighetene. Den er med andre ord ingen sinke.

Batteriet har samme kapasitet som storebror, altså 3400 mAh, men trådløs lading er ikke innebygget.

Noen småtass er dette definitivt ikke. Den veier 220 gram, er en knapp centimeter tjukk, er 8,5 cm bred og 16,5 cm lang. Den er dermed større enn Lumia 1520.

Priser

Lumia 1520 kommer i salg i Norge 16. januar, og skal koste 5700 kroner. Lumia 1320 kommer i fjerde kvartal, men noe konkret dato eller pris er ikke nevnt. Den veiledende prisen i USA blir 339 dollar (2000 kroner).

Lumia Black

De nye programvarefunksjonene på Lumia 1520 og 1320 skal ellers rulles ut til de øvrige Lumia-modellene med Windows Phone 8. Oppdateringen kalles Lumia Black, og kommer tidlig neste år.

En del av det som er nytt er del av Microsofts kommende GDR3-oppdatering av Windows Phone 8. Dette inkluderer en ny bilmodus, mulighet for å skru av skjermrotering og mye annet.

LES MER: Ny Windows Phone 8-versjon på vei

Nokia avslørte også at videodelingsappen Vine er på vei til Windows Phone 8. Instagram kommer også med en app i løpet av de neste ukene.Nokias første moderne nettbrett har 10,1 tommers skjerm.

Nettbrettet Lumia 2520

Den største nyheten er at Nokia lanserer sitt første moderne nettbrett, Lumia 2520. Dette bygger på samme design som Lumia-telefonene, og har dermed et deksel i ett stykke plast. Skjermen er dekket med glass.

Brettet har en skjerm på 10,1 tommer med full HD-oppløsning. Nokia skryter spesielt av at skjermen er svært lyssterk og at den har lav lysrefleksjon. Dette skal bidra til å gjøre Lumia 2520 fullt brukbar i sollys.

Lumia 2520 veier 615 gram, og måler 26,7 x 16,8 x 0,89 cm. Til sammenligning er iPad 4 tyngre og tjukkere, men både smalere og kortere. Brettet leveres i blank rød, blank hvit, matt cyan og matt svart. 

Operativsystemet er Windows 8.1 RT. Dessverre, får en kanskje si. RT-utgaven av Windows 8 har nemlig ikke mulighet til å kjøre «vanlige» Windows-programmer slik nettbrett med standardutgaven av Windows 8 har. Du kan dermed bare installere apper via Microsofts appbutikk. Til gjengjeld leveres alle RT-nettbrett med Microsoft Office.

LES OGSÅ: Lyntest av Samsungs Windows RT-brett Ativ TabLumia 2520 kommer i en del forskjellige farger.

Firekjerneprosessor

Det er mye annet å glede seg over. Maskinvaren er av den spreke sorten, for brettet drives av en Qualcomm Snapdragon 800 med firekjernet 2,2 GHz prosessor. Arbeidsminnet er 2 GB, og lagringsminnet 32 GB. Det er også støtte for minnekort på inntil 64 GB. 

Det har også støtte for LTE, slik at du kan koble deg til nettet på farten. Brettet har også GPS, NFC, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, og vanlig Micro-USB-tilkolbing for lading og dataoverføring. Høyttalerene er plassert på fremsiden.

6,7 megapiksler

Om du vil ta bilder med brettet har det et 6,7 megapikslers kamera med Carl Zeiss-optikk. Frontkameraet har en oppløsning på 2 megapiksler. 

Brettet har de samme kamerafunksjonene som Lumia 1520, inkludert Storyteller-appen. Apper du kjenner fra Nokias telefoner er også på plass, inkludert Here Maps og Nokia Music. Det følger også med en app for videoredigering.

Om du vil jobbe på farten er det mulig å kjøpe et tastatur i tillegg. Dette har batteri integrert, og skal gi inntil fem timer ekstra brukstid. Det har musplate, slik at det blir enklere å jobbe med for eksempel Office.

LES OGSÅ: Test av tastatur til iPad

Nokia har satt inn et batteri på 8000 mAh. Dette skal holde til 11 timer videoavspilling, eller 25 døgn hviletid så sant du ikke er koblet til mobilnettet.

Ikke kjent når det kommer til Norge

Lumia 2520 kommer i salg i løpet av fjerde kvartal, men i første omgang bare i USA, Storbritannia og Finland. Når det kommer i salg i Norge, og hva det skal koste er ikke kjent. Nokia oppgir imidlertid en veiledende amerikansk pris på 499 dollar uten moms. Regnestykket blir da noe sånt som 3700 kroner om vi legger til norsk merverdiavgift.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.