T2

Test: ASUS G750JH

Nesten fem kilo med gaming-PC

TEST: Asus G750JH. 

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
11. feb. 2014 - 18:54
Vis mer

Nylig så vi på Alienwares nye 17-tommers-modell, og nå er det Asus' tilsvarende som står for tur.

Vi har tidligere hatt gode opplevelser med taiwanernes G-serie, og forventningene var derfor relativt store til G750JH, som denne heter.

Tungt beist

Maskinen er bygget i et gummiert plastmateriale, og den er virkelig et beist: 4,8 kilo er 650 gram mer enn hva Alienwaren veide, og på det tykkeste er den hele fem centimeter tykk.

Det skyldes to ting: Asus har plassert noen gigantiske viftegriller bakpå maskinen, og batteriet er i tillegg en del større enn på Alienware 17.

Ellers er designet lite spektakulært. Med unntak av de litt knurrende viftegrillene, er det nøkternt, uspennende og i det hele tatt ganske langt unna LED-stripene og neonlysene som preget Alienware-maskinen.

TEST: Dell XPS 13: Denne 13-tommeren får nesten plass i et 11-tommers-skall

Dette er en helt enorm maskin på 4,8 kilo.
Dette er en helt enorm maskin på 4,8 kilo.

Full pakke

Innvendig er den dog like toppspekket: Firekjernet Intel Core i7-4700HQ-prosessor, 16 GB RAM, dobbel lagring i form av en SSD på 256 GB og en roterende disk på 750 GB og heftige Geforce GTX780M med 4 GB dedikert minne.

Prisen på denne konfigurasjonen er nesten 18.000 kroner, men du kan spare noen tusenlapper om du går ned på RAM-mengde og dropper SSD-løsningen.

Ytelsen er jevnt over fenomenal. Ettersom maskinen er tett på identisk konfigurert som Alienware 17, er det ikke overraskende at resultatene både i de syntetiske testene og spill er svært like.

Det betyr naturligvis brilliant systemytelse og grafikkytelse nok til å kjøre alle dagens spill på høy oppløsning og maksimalt av detaljer uten noen form for hakking.

Vi nevner over 100 bilder i sekundet i Civilization 5, rundt 90 i The Elder Scrolls 5: Skyrim, 65 i Borderlands II og rundt 75 bilder i sekundet i Bioshock Infinite, alle på 1920x1080 og med alt av grafikksnadder aktivert.

 Asus G750JHAlienware 17
PCMark 760346095

Geekbench 3 Single

Multi

3233

12018

3461

12783

3DMark Fire Strike46745036
ATTO Read/Write525/438 MB/sek521/430 MB/sek

(PCMark tester total systemytelse, Geekbench prosessor-,

3DMark grafikk- og ATTO diskytelse.)

TEST: Macbook Pro Retina 13: Den holdt 11 timer og 41 minutter

TN-panel

Gamingmaskiner leveres ofte med TN-paneler ettersom de generelt har lavest responstider.

Ulempen er at de samtidig ofte har ekstremt magre innsynsvinkler og litt begrenset kontrast og sortnivå, og det er tilfellet med panelet Asus har valgt.

Særlig er innsynsvinklene begredelige, og du må befinne deg rett foran skjermen for at innholdet skal gjengis noenlunde korrekt. Skjermen har også et visst problem med lyslekkasjer i topp og bunn, spesielt synlig innholdet på skjermen er mørkt.

Dette problemet hadde også Alienware 17, men det virker enda verre her. Alienwaren hadde også marginalt bedre lysstyrke å by på, men ettersom begge har matte skjermer teller det ikke så mye, siden de uansett ikke har noen særlig problemer med refleksjoner.

Tastaturet har dype, behagelige taster med super-respons på hvert trykk.
Tastaturet har dype, behagelige taster med super-respons på hvert trykk.

Supertastatur

Tastaturet på G750 er eminent, med dype, behagelige taster med tilnærmet perfekt respons på trykkene.

Tastene har god slaglengde og det er naturligvis plass til alt du trenger. Gamere vil muligens savne de dedikerte makrotastene som Alienware kunne by på, men dette er likevel veldig bra.

Pekeplata er også enorm, og har relativt god respons på multitouchkommandoer, men ved en del anledninger har vi opplevd at den har ignorert kommandoer, og det er særlig et punkt på venstre side av plata som flere ganger har oversett undertegnedes fingre.

Det er irriterende.

Les også: Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?

Batterilevetiden

Batterilevetiden har Asus god kontroll på. Det noe større batteriet gjør naturligvis en del forskjell, men Asus har tydeligvis også bedre kontroll på strømforbruket enn hva Alienware-maskinen har.

I tre gjennomkjøringer av batteritestprogrammet Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing til batteriet går tomt, fikk vi et medianresultat på fire timer og 30 minutter.

Det er en time og et kvarter mer enn på Alienware 17, og godt innenfor hva vi anser som akseptabelt på en slik type maskin. Det er også noe bedre enn Multicom Kunshan P170S, som vi også har inne til test for tiden.

Kjølingen er også noe Asus har stålkontroll på. Kjøleløsningen er som nevnt av den virkelig massive typen, og det gjør sitt til at både støynivå og varmeproduksjon holdes på et imponerende lavt nivå.

Ved lett bruk er G750 stort sett lydløs, men det er særlig ved tyngre last den imponerer stort. Støynivået blir nemlig aldri høyere enn at det enkelt kan overdøves, og dette er mange hakk bedre enn både Alienwaren og nevnte Multicom Kunshan.

Den holder seg også kjøligere enn de to konkurrentene, er vår erfaring.

Tilkoblingene

Portmenyen er også bred. Fire USB-porter er standard, men Asus-en har i tillegg Thunderbolt, som jo er en fleksibel port.

Den har også både HDMI og VGA, minnekortleser og separate hodetelefon- og mikrofonporter. De fleste modellene leveres også med bluray-drev, men noen konfigurasjoner har bare DVD-brenner.

Høyttalerne spiller ikke like vanvittig høyt som Klipsch-høyttalerne i Alienware 17, men det duger absolutt til Netflix og liknende uten at du må skru helt opp.

STOR TEST: De beste ultrabook-ene

De to viftegrillene bak er enorme og viftene svært stillegående.
De to viftegrillene bak er enorme og viftene svært stillegående.

Konklusjon

G750 er gjennomgående svært god, og det eneste vi er litt skeptiske til er kvaliteten på skjermen.

Den er den desidert tyngste av de tre gamingmaskinene vi har eller har hatt inne til test i det siste. Samtidig betyr kanskje ikke den halve kiloen ekstra så mye ettersom dette ikke er maskinen du drar med deg ut av huset i noen stor grad.

Da setter vi heller litt ekstra pris på den ekstra effektive og stillegående kjølingen og den ekstra timen med batterilevetid.

Og om du ikke trenger den absolutt aller heftigste grafikken er den også relativt overkommelig priset.

Den billigste utgaven koster som nevnt cirka 13.000 kroner, og har samme prosessor som testutgaven, men bare 8 GB RAM, kun roterende harddisk og kun DVD-brenner. Asus leverer også en modell kalt G750JW, som er noe tynnere og veier noe mindre (4,5 kg). Denne kan kun fås med GTX765M, men kan også være et alternativ. Her går prisen helt ned i 10.000 kroner.

Uansett får du en svært stillegående gaming-maskin med god ytelse, relativt sett god batterilevetid, veldig bra tastatur og fyldig sett med tilkoblinger.

Les også:

TEST: Mac Pro: En liten råtass

TEST: Asus UX301: Slik er Asus' versting-ultrabook i glass

Dette er PC-en du aldri skal måtte bytte ut

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.