MOBIL

Test: null

Nå kommer iOS 7

Her er alt du trenger å vite om iOS-oppdateringen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. sep. 2013 - 11:51

Da Apple lanserte iPhone 5S og 5C gjorde de de også klart at den nye versjonen av iOS ville bli tilgjengelig 18. september. Nå er tiden inne, og millioner av iOS-brukere kan laste ned iOS 7 i løpet av dagen.

Det er ventet at Apple åpner for oppdateringen i løpet av kvelden norsk tid.

iOS 7 er den største endringen av iOS på alvorlig lang tid, så det er ikke uten grunn at mange har vært spente på å få prøve det selv. 

I forbindelse med lanseringen har Apple også lansert iCloud i ny design for å reflektere utseendet til iOS 7.Den nye designen til iCloud.com.

Dette er nytt

Når du installerer iOS 7 får du på sett og vis en ny mobiltelefon. Selv om det grunnleggende fungerer som før, ser det annerledes ut. Ikonene er nye, Spotlight-søket er tilsynelatende borte, og varselsenteret er litt endret.

Selve menysystemet er fortsatt organisert slik du er vant til. Her får du de vanlige app-ikonene fordelt utover flere sider du blar mellom. Appikonene har fått et annet designuttrykk, og fremstår mer minimalistiske. Det er også nye animasjoner i menyen, og appveksleren har fått skjermbilder av appene du har kjørt.

Spotlight-søket som du er vant til å finne ved å bla deg helt til venstre på startskjermen finner du nå ved å trekke en finger nedover skjermen i app-menyen. 

Varselsenteret har også blitt mer oversiktlig. Når du trekker dette ned fra statuslinjen på toppen av skjermen, ser du at varsler er sortert i tre kategorier: I dag, Alle og Uleste. I dag-kategorier viser deg agenda for dagen og andre avtaler du har. Alle-kategorier er mer som varselsenteret i iOS 6, mens Uleste-kategorien er selvforklarende.

Den største forbedringen syns vi er snarveismenyen, som du finner i motsatt ende av skjermen. Trekk en finger fra bunnen av skjermen og oppover, så hentes det frem en meny.

Her finner du snarveier for å aktivere og deaktivere flymodus, Wi-Fi, Bluetooth, Ikke forstyrr, og skjermrotasjon. I tillegg kan du justere lysstyrken på skjermen, og lydstyrken i musikkavspilleren. 

Du finner også appene lommelykt, klokkeappen, kalkulatorappen og kameraappen som ikoner nederst.

Apple har også lagt en snarvei til Airdrop her. Dette er en ny måte å dele innhold på. Om du for eksempel vil dele et bilde med en annen iOS 7-bruker trykker du på deleikonet i bildegalleriet, så dukker tilgjengelige Airdrop-brukere i nærheten opp.

Det er en rekke andre små og store nyheter her. Du kan lese mer i vår forhåndstitt på iOS 7.

For øvrig har det nesten blitt ikonisk at Apples kartapp mangler Vågen i Bergen. Vi sjekket nettopp, og den mangler fortsatt.

LES OGSÅ: Coast er nettleseren iPad har savnetDe eldste iPad- og iPhone-utgavene får ikke iOS 7.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kan du oppdatere?

Den nye versjonen av iOS blir ikke tilgjengelig for alle enheter. Har du 3GS, første generasjon iPad eller eldre versjoner av iPod Touch enn femte generasjon, kan du glemme oppdateringen.

Disse modellene får iOS 7:

  • iPhone 4
  • iPhone 4S
  • iPhone 5
  • iPad Mini
  • iPad 2, 3 og 4
  • iPod Touch 5. generasjon

Alle får ikke alle funksjoner

Det er bare du som har iPhone 5 og iPod Touch 5. generasjon som får alle de nye funksjonene i iOS 7. iPad 4 får også det aller meste. De eldste av enhetene som oppgraderes får færrest funksjoner.

De nye Siri-funksjonene kommer ikke til iPhone 4 eller iPad 2. Noen av fotofunksjonene er utelatt på de fleste eldre iOS-enheter. Airdrop er heller ikke inkludert på andre enn de nyeste enhetene.

LES MER: iOS 7-funksjonene du ikke fårDen nye appveksleren i iOS 7.

Noen grunner til å vente

Vær klar over at du kan komme over apper som ikke lenger fungerer etter at du har oppgradert. Det er heller ikke sikkert at alle appene du bruker er oppdatert med iOS 7 sitt brukergrensesnitt. Disse kan se litt snodige ut.

Det kan være greit å vite at du ikke har noen "angrerett" på oppgraderingen. Om du ikke liker iOS 7 er det ingen måte å gå tilbake til iOS 6 på. I alle fall ikke på en enkel måte.

Det er nesten sikkert at det kommer til å dukke opp noen bugs i iOS 7 etter at millioner har installert det. Vi tviler på at det blir snakk om noen veldig alvorlige feil. Skulle det likevel dukke opp noe kritisk er du nødt til å vente til Apple legger ut en fiks.

Men det er alt i alt ingen grunner til å bekymre deg. Har du lyst på iOS 7 er det bare å sette i gang og oppgradere.

Slik oppdaterer du

Å oppdatere til iOS 7 er en smal sak. Om du ikke får varsel om at oppdateringen er tilgjengelig på enheten din enda, åpner du innstillingsmenyen, går til Generelt og velger Oppdatering.

Om du heller vil oppdatere via iTunes er det ikke stort verre enn å koble iOS-enheten din til PC-en eller Mac-en via USB og starte opp iTunes. Her velger du enheten din, og søker etter oppdateringer.

Men dette forutsetter selvsagt at Apple åpner for nedlasting først.Det er ingen dum idé å ta sikkerhetskopi av innholdet på telefonen.

Husk backup

Før du oppdaterer er det svært viktig at du tar sikkerhetskopi av telefonen eller brettet ditt. Skulle noe gå galt under oppdateringen kan du miste alle innstillinger og apper. Det ville vært kjedelig.

Tar du sikkerhetskopi via iTunes kopieres også appene du har installert, slik at du slipper å hente dem ned igjen senere. Det er raskere enn å bruke iCloud.

Åpne iPhone, iPad eller iPod Touch i iTunes, og velg deretter "Sikkerhetskopier nå". Denne sikkerhetskopien kan senere overføres tilbake. 

Vil du heller bruke iCloud gjør du dette lett fra selve enheten. Åpne innstillingene, velg iCloud, trykk "Lagre og kopiere", aktiver "iCloud-sikkerhetskopi" og trykk "Sikkerhetskopier nå". Gjør du dette for første gang kan dette ta litt tid.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 7

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.