MOBIL

Test: null

Nå kommer de bøyde mobilene

LG lager bøyelig batteri og bøyd skjerm til kommende mobil. Din neste telefon kan være krum som en banan.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. okt. 2013 - 10:07

OPPDATERT 9.10.2013: Samsung har lansert sin første bøyde telefon, Galaxy Round.

Smarttelefoner er stort sett «plater» av glass og metall. Nå kan vi stå overfor en liten revolusjon i hvordan telefonene ser ut. Fremtiden har telefoner med buet skjerm og fleksibelt deksel i ermet. Og denne fremtiden er nær.

En av de begrensende faktorene i utformingen av mobiltelefoner er batteriet. Skal du lage noe som kan brukes i time etter time og som har stor skjerm er du nødt til å utstyre mobilen med et batteri med høy kapasitet.

LES OGSÅ: Så mye bedre har mobilbatteriene blitt

LG lager fleksible batterier

Kapasitet og fysisk størrelse på batteriet går hånd i hånd. Det betyr at det ikke er rom for de helt store sprellene i utformingen av telefonene. I mobiltelefoner er batteriet en flat pakke, og skal kapasiteten økes økes som regel overflatearealet for å unngå at telefonen blir tjukk.

Nå har LG startet masseproduksjon av en batteritype som er bøyelig. Dette skal kunne stå i bøyelig elektronikk, og gjør det mulig å forme en telefon på nye måter.

Det er ingen stor hemmelighet at LG er blant produsentene som har planer om å lansere en bøyd smarttelefon. Batteriet skal ifølge LG selv stå i en kommende smarttelefon fra selskapet.Dette batteriet er en kabel. Foto: LG

LG har imidlertid planer om å lage mer enn fleksible batterier, og har også vist frem et batteri som er utformet som en kabel. Det er bøyelig, og du kan slå en speiderknute på det om du vil.

Nå er ikke hensikten å lage spagettielektronikk, men heller å kunne integrere batteri på en mer naturlig måte i elektronikk du kler på deg. Se for eksempel for deg en smartklokke hvor batteriet er i selve klokkereima. Eller briller a la Google Glass, hvor du bærer batteriet rundt halsen som et smykke.

Dette ligger riktig nok et stykke frem i tid. 

LES OGSÅ: Denne gir batteriet ekstra strømProrotype av bøyelig skjerm. Foto: LG

Bøyelig skjerm

Skal man lage en bøyelig telefon må man selvsagt også ha en bøyelig skjerm. Dette er teknologi vi har sett demonstrert flere ganger, men nå bekrefter LG at de har startet masseproduksjon av en seks tommers skjerm for bærbare dingser.

Den store forskjellen er at skjermen er laget i plast, og ikke glass som på dagens telefoner. Det gjør ikke bare at skjermen er bøyelig, men også uknuselig.

Skjermen skal være verdens tynneste og letteste seks tommers skjerm. For å få til dette er det nødvendig å benytte OLED-teknologi. Hvert bildepunkt på OLED-skjermer lyser på egen hånd. De mer vanlige LCD-skjermene er avhengige av en lyskilde bak skjermpanelet.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om skjermoppløsning

Den nye skjermen er fleksibelt på langs, med en krumming på 700 mm. Den skal angivelig være dobbelt så krum som Samsungs Galaxy Nexus, som hadde en bøyd utforming, men ikke bøyde skjerm eller fleksibelt batteri.

LG har planer om å lage skjermer som både kan rulles sammen og brettes, men dette ligger litt lenger frem i tid. Det er imidlertid ventet at LG vil lansere sin første telefon med kurvet utforming med det første. De har allerede lovet at dette blir en realitet i løpet av året.Samsung-konsept med bøyd skjerm vist frem i januar. Foto: Samsung

Bøyde telefoner før jul?

Ifølge Cnets kilder skal telefonen trolig hete G Flex, og planen er at den skal vises frem i november. Det kan imidlertid gå lenger tid før den presenteres. Ryktene hinter til at telefonen i stor grad skal se ut som en vanlig telefon, men at den har en bøyd form.

LG vil trolig ikke få alt rampelyset alene. Det er allerede kjent at også Samsung går svanger med et slikt produkt. På en produktpresentasjon i Korea nylig avslørte selskapet ifølge Reuters at de planlegger en telefon med bøyd skjerm allerede denne måneden.

Samsung viste frem konsepter med fleksible og bøyelige skjermer i januar. Med tanke på at de koreanske selskapene LG og Samsung er bitre fiender, vil vi tro at begge ønsker å være den første som lanserer en bøyd telefon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.