IT

Test: LYSE OG ALTIBOX

Nå har Lyse og Altibox lagt fiber til alle landets fylker

Ferdig med 150 mil lang kabel.

Lyse har lagt fiber til alle landets 19 fylker.
Lyse har lagt fiber til alle landets 19 fylker. Bilde: Colourbox
15. des. 2014 - 15:06

Ifølge Post- og teletilsynets halvårlige markedsoversikt er det fibertilknytning som øker hjemme hos folk. Kabel er stabilt og den gamle telefonlinjen med DSL-teknologi er taperen.

I alle fylker

Både Telenor, Get og ikke minst Altibox kjemper om fiberkundene som har fått med seg at det er den tøffeste bredbåndstilknytningen de kan ha.

Lyse-eide Altibox som begynte fiberutrullingen i Stavangerområdet for 12 år siden. Nå er de til stede i alle 19 fylker.

Det skyldes at moderselskapet Lyse har ferdigstilt den 150 mil lange kabelen fra Trondheim til Vardø.

Med alle abonnentkablene og stamlinjene har de nå et fibernett som er over 20.000 km langt. Rundt halve jorda, og det er bare selve Altibox.

Med partnerne er det mye lenger.

Les også: Facebook og Instagram avgjør hvor det blir 4G-dekning på bygda

Vil ha flere kunder

– Det betyr først og fremst at vi på sikt kan tilby fiber til enda flere privatkunder, bedriftskunder og offentlig sektor i Nord-Norge. Men også at Lyse og Altibox-partnerskapet kan bidra til å styrke robustheten i den norske teleinfrastrukturen, sier konserndirektør for Lyses televirksomhet, Toril Nag.

Lyses kjernenett som nå strekker seg nå i to separate traseer fra Agder i sør til Vardø i nord.

Det er bygget i en ringstruktur med en kapasitet på 8 terabit/s og er forberedt på at alle kundene skal få en synkron tilkobling på 1 Gbit/s innen utgangen av 2016.

Blir det behov for mer kan kapasiteten i kjernenettet skaleres videre ved å ta i bruk flere bølgelengder i fiberen.

– For å få til dette vil vi ta i bruk en ny nettverksplattform som er den største investeringen vi har gjort noen gang, sier Nag.

Les også: Nå kan 5G-teknologien levere 5 Gbit/s

Norge i box: Konserndirektør for Lyses televirksomhet, Toril Nag gleder seg over å ha samlet Norge til et Lyseeiet fiberrike.
Norge i box: Konserndirektør for Lyses televirksomhet, Toril Nag, gleder seg over å ha samlet Norge til et Lyse-eiet fiberrike. Lyse

Bruker mer

At kapasitetsbehovet er til stede viser Lyses egne tall. Kundene bruker dobbelt så mye bitrate som for 12 måneder siden. Rundt juletider runder Altibox 360.000 kunder, og 40.000 av disse er kommet til i år.

Signal er Altibox-partner i Nord-Norge og ble kjøpt av Lyse tidligere i år. De har ønsket å prioritere Tromsø.

I resten av Troms og Finnmark er bedriftskunder koblet til fiberringen, men selskapet har ennå ikke avgjort når private kunder vil få et TV-tilbud fra Altibox.

Les også:

Telenor skal kvitte seg med 3G

Så raskt bredbånd har hver av oss i snitt

Nå har helt vanlige fiberkabler nådd 1,4 Tbit/s  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.