MOBIL

Test: null

Nå er Galaxy-klokka lansert

Samsung presenterte Galaxy Note 3 og Galaxy Gear.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. sep. 2013 - 21:24
Vis mer

Som ventet har Samsung lansert en ny Galaxy Note-mobil, og en ny type klokke kalt Galaxy Gear. I tillegg viste de frem et nytt nettbrett i Note-serien.

Det var definitivt Galaxy Gear det var knyttet mest forventninger til på forhånd. Det har lenge vært kjent at dette var noe de hadde på vei, men funksjoner og utseende var ukjent.

Kort fortalt er dette et tilbehør til telefonen din, og du bærer den som et vanlig armbåndsur. Den har berøringsskjerm, du kan bruke den som håndfri, og den har kamera integrert i reimen.

LES OGSÅ: Sony lanserer kamera du fester på mobilen din

En liten datamaskin på håndleddet

Galaxy Gear er en liten datamaskin. Den snakker med mobilen din via Bluetooth 4.0. Den har en 800 MHz prosessor, 512 MB arbeidsminne og 4 GB lagringsminne.

Skjermen er 1,63 tommer og av typen Super-AMOLED-skjerm. Oppløsningen er 320 x 320 piksler. Kameraet har 1,9 megapikslers oppløsning, autofokus, og kan ta video i HD-oppløsningen 720p.

Batteriet på 315 mAh skal holde et døgn.

Galaxy Gear veier 73,8 gram, og er en drøy centimeter tykk.Galaxy Gear kommer i en rekke forksjellige farger.

En kompanjong til mobilen

Tanken er altså at du kobler den til telefonen, og mottar varsler om meldinger og samtaler på klokken. Om du vil svare på meldinger gjør du dette på telefonen, men om noen ringer kan du enkelt og greit løfte hånda mot høret for å svare. 

Det er mikrofon og høyttaler innebygget, men du trenger ikke å holde høyttaleren inntil øret for å høre den du snakker med. Om du syns folk ser rare ut når de snakker i håndfri, prøv å forestille deg hvordan det ser ut når du ser folk som snakker i en usynlig mobil.

Galaxy Gear har ellers talestyring, slik at du kan snakke til den for å opprette kalenderoppføringer og notater.

Låser mobilen

En smart funksjon er at Galaxy Gear kan sørge for at telefonen din låses. Er telefonen og klokken mer enn 1,5 meter fra hverandre, kan den aktivere skjermlåsen. Praktisk dersom du har en tendens til å glemme igjen mobilen din. Når du plukker opp telefonen, låses den opp igjen automatisk.

Egne apper

Samsung har for øvrig gjort det mulig å installere apper på klokken. Disse er spesiallaget for Galaxy Gear. Ved lansering blir utvalget 70 apper, og blant disse finner du treningsapper og andre helseapper, og tjenester som Snapchat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Så vidt vi har forstått er den basert på Android.

Galaxy Gear kommer i salg samtidig som Galaxy Note 3, altså 25. september. Prisen er oppgitt til 2600 kroner.Note 3 har bakdeksel i imitert lær.

Galaxy Note 3

En av de store høydepunktene på mobilfronten i fjor var Galaxy Note 2. Med Galaxy Note 3 kommer Samsung med en rekke oppgraderinger.

Den er fortsatt stor, for skjermen har nå vokst til 5,7 tommer. Men Note 3 er både kortere, tynnere og lettere, så større skjerm betyr i dette tilfellet ikke større telefon. Skjermen har for øvrig også høyere oppløsning enn sist, med 1920 x 1080 piksler.

Designen er oppgradert med lærimitasjon på bakdekselet. En litt annen retning enn glass og metall-looken de fleste går for, med andre ord. Note 3 skal levers i sort, hvitt og rosa.

LES OGSÅ: Slik er Sonys nye Xperia Z1

2,3 GHz firekjernet prosessor

Innmaten er som seg hør og bør det siste og beste. Note 3 har en Qualcomm Snapdragon 800-brikke, som har integrert en 2,3 GHz firekjernet Krait-prosessor og en kraftig grafikkprosessor. Arbeidsminnet er 3 GB, og telefonen skal leveres i varianter med 32 og 64 GB lagringsminne. Den støtter også USB 3.0, som gir høyere overføringshastigheter.

Varianten som skal selges i Norge kommer med støtte for 4G. Batteriet har en kapasitet på 3200 mAh, som må sies å være kraftig. Forgjengeren hadde ganske god batteritid, så vi er naturlig nok spente på om de har klart å videreføre dette til den nye.

Operativsystemet er Android 4.3, altså den nyeste tilgjengelige versjonen.

LES OGSÅ: Google annonserer navnet på neste Android-versjon

På baksiden sitter et kamera med 13 megapikslers oppløsning, bildestabilisering og autofokus. Med dette kan du ta opp video i 4K-oppløsning.

LES OGSÅ: Den første mobilen med 4K-kameraSamsung lanserte også disse læretuiene med vindu til den nye mobilen.

S Pen får nye funksjoner

Som på de tidligere modellene leveres Note 3 med en penn du kan bruke til å skrive, notere og tegne med. Her har det kommet en del nye funksjoner.

Om du holder pennen over skjermen og trykker på pennens tast får du opp et eget menyhjul som blant annet gjør det enkelt å ta notater når som helst. Du kan også ringe, søke på nettet og annet på denne måten.

Telefonen kommer med en ny funksjon som lar deg kjøre apper i egne vinduer, litt som på PC-en din. Du kan endre størrelse på vinduene, slik at du kan ha flere åpne samtidig. Det er for eksempel mulig å bruke kalkulatoren og nettleseren i vinduer ved siden av hverandre. Om du skulle ønske det kan samme appen kjøres i to vinduer. 

Galaxy Note 3 har også fått en ny søkefunksjon kalt S Finder. Denne skal gjøre det enklere å finne igjen innholdet på telefonen din, for eksempel dokumenter eller meldinger. 

En annen nyhet Samsung legger stor vekt på er My Magazine. Dette er en nyhetsleser som viser deg innhold i magasinform. Litt som HTCs Blinkfeed-funksjon og nyhetsleseren Flipboard.

Av de mer snodige funksjonene er Multi-Vision, som lar deg vise ett bilde på flere telefoner. Da mener vi ikke at flere får se det samme bildet, men at flere telefoner viser hver sin del av bildet. Flere telefoner kan altså fungere som én stor skjerm.

Lik i bruk

Menysystemet er ellers stort sett likt som på Samsungs øvrige Android-telefoner. Bruker du en Note 2, Galaxy S3 eller Galaxy S4 kommer du altså til å kjenne deg igjen.

Galaxy Note 3 skal som nevnt komme i salg 25 september. Prisen er oppgitt til 6000 kroner veiledende.

Vår mann i Berlin plukker i skrivende stund på telefonen og Galaxy Gear, og vi kommer tilbake med en nærmere titt på den etterhvert.

LES OGSÅ: iPhone-datoen er spikret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.