MOBIL

Test: null

Microsoft kjøper Nokia

Nokia selger mobildivisjonen. Dette er slutten på en æra.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. sep. 2013 - 07:22

Helt siden det ble klart at Microsoft ville gå for Windows Phone fremfor sitt eget Symbian-operativsystem har spekulasjonene om et oppkjøp vært oppe med jevne mellomrom.

Nå er tiden inne. Microsoft kjøper Nokias avdeling for enheter og tjenester, noe som skal koste dem 3,79 milliarder euro, pluss 1,65 milliarder euro for å lisensiere patentporteføljen i ti år. Til sammen 43,65 milliarder kroner.

Dette betyr ikke at hele Nokia selges til Microsoft, men altså at den delen av selskapet som driver med telefoner og tjenester skifter hender. Litt som da Google kjøpte Motorola Mobility, med andre ord.

LES OGSÅ: Seks tvilsomme designavgjørelser fra Nokia

Microsoft tar over roret

Rent praktisk betyr dette at Microsoft får kontrollen over hvilke telefoner og enheter som utvikles. Det er gjerne ikke noe dumt valg for Microsoft, da Nokia har vært deres største støttespiller i kampen for å krangle seg til en nevneverdig markedsandel i smarttelefonmarkedet.

Det som nå skjer, er at 32 000 Nokia-ansatte overføres til Microsoft. Sjefen, Stephen Elop, slutter samtidig i Nokia, og blir med på flyttelasset.

I samme slengen slutter Nokia å lage telefoner. De skal i stedet konsentrere seg om kart- og navigasjonstjenesten Here, infrastrukturavdelingen Nokia Siemens Networks, og sin lisensierings- og teknologiutviklingsavdeling.

Microsoft skal i tillegg betale Nokia for å bruke Here Maps på sine telefoner i fire år fremover.

LES OGSÅ: Test av Nokia Lumia 925Nokia-sjef Stephen Elop blir med videre, som leder for mobildivisjonen hos Microsoft.

Skal ta Windows Phone videre

Fra nå av er altså Microsoft en mobilprodusent. Hvilken betydning dette vil ha for de kommende Lumia-modellene er uklart, men vi antar at det vil komme en del endringer, ettersom markedsandelen for Windows Phone fortsatt er liten.

Nokia-merkevaren skal fortsatt brukes, men antakelig bare en stund. Nokia eier fortsatt rettighetene til sitt eget merkenavn, så Microsoft må betale for å markedsføre telefonene under Nokia-navnet. Det er derfor grunn til å anta at telefonene etterhvert skal selges under Microsoft-merkenavnet.

I et åpent brev skriver de to toppsjefene Steve Ballmer og Stephen Elop at oppkjøpet blant annet skal sørge for at Windows Phone utvikler seg raskere.

At Microsoft blir en mobilprodusent betyr for øvrig ikke at de lukker døren for partnere som benytter Windows Phone på sine telefoner. Realiteten er imidlertid at det har blitt lansert svært få telefoner etter at Windows Phone 8 ble sluppet, med Nokia Lumia-modellene som unntak. Det kan tenkes at oppkjøpet ikke gjør Windows Phone mer fristende for HTC, Samsung og de andre.

Kjøpet betyr også at Microsoft i praksis utvikler Nokias ikke-smarttelefoner. Mens det i andre kvartal ble solgt 7,4 millioner Lumia-telefoner, ble det samtidig solgt 53,7 millioner "vanlige" telefoner, inkludert Asha-modeller. I pressemeldingen skriver Microsoft at de vil bruke dette for å skape en inngang til Windows Phone.

Transaksjonen skal etter planen gjennomføres første kvartal neste år, og må først godkjennes av Nokias aksjonærer og regulerende myndigheter. 

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 8

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kilde: Pressemelding

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.