NYHETSBREV

Test: SONY XPERIA Z4 TABLET

Lyssterk, vanntett og lett

Vi har testet Sonys nyeste nettbrett.

I forhold til sin litt over et år gamle forgjenger Xperia Z2 Tablet, har Xperia Z4 Tablet den samme skjermstørrelsen, men med høyere lysstyrke og oppløsning.  Nettbrettet er også 50 gram lettere og med mindre ramme rundt skjermen. Likevel er batteristørrelsen den samme.
I forhold til sin litt over et år gamle forgjenger Xperia Z2 Tablet, har Xperia Z4 Tablet den samme skjermstørrelsen, men med høyere lysstyrke og oppløsning. Nettbrettet er også 50 gram lettere og med mindre ramme rundt skjermen. Likevel er batteristørrelsen den samme. Bilde: ORV
25. juli 2015 - 09:35
Vis mer

Sony har kjørt et beinhardt oppdateringsrace de siste årene på mobilsiden. Mens de andre har oppdatert toppmodellene én gang i året har Sony prestert to. På nettbrettsiden har de ikke hatt den samme frenetiske takten.

Her har de klart seg med en årlig oppdatering. Xperia Z4 Tablet etterfølger Nesten umulig tynt nettbrett . Z3 kom ikke. I stedet lanserte Sony en litt mindre versjon kalt Z3 Compact.

Xperia Z4 Tablet ble vist i Barcelona under World Mobile Congress i februar, men nå er det nye nettbrettet på markedet. Vi har testet det en stund og kan konstatere at Sony har levert noe som virkelig kan konkurrere i toppklassen.

Som vanlig hos Sony er dette et vanntett nettbrett. Du han svømme deg en tur med det og ta bilder om du vil, men det er neppe veldig praktisk. Det er mer praktisk at du kan glemme det igjen ute når det det begynner å regne.

Hvor bra nettbrett får du for 1300 kroner? Hvor bra nettbrett får du for 1300 kroner?

Superkrymp

Det som fremfor noe slår oss når vi sammenlikner Z2 med nye Z4 er at her har det skjedd en mesterlig krympeoperasjon. Z2 var imponerende tynt da det ble lansert et år før Z4. Et nettbrett med 10,1 tommers skjerm som bare veide 439 gram var svært lett. Den gangen.

I løpet av det året som har gått var det ikke like fremragende. Flere konkurrenter slanket seg ned til under 400-streken. Med Xperia Z4 Tablet har Sony klart å fjerne hele 50 gram og kommet ned på 389 gram. Det er imponerende i et nettbrett som har like stor skjerm.

Samtidig har tykkelsen blitt mindre. Ikke mye, men 0,3 mm nedhøvling er likevel bra når utgangspunktet er på 6,4 mm.

Til sammenlikning er brettet nå på samme tykkelse som En kraftig iPad med fingeravtrykkleser , men det veier 437 gram.

Vekt har faktisk en del å si på nettbrett. I noen situasjoner som å lese på sengen kan det ikke bli lett nok. Her er vi også fornøyd med at Sony har krympet brettet fysisk og ikke kaster bort areal på margene rundt.

Dessuten er det svært godt å holde i med en bakside av matt plast, selv om det ikke vinner noen designpris mot metall.

Test av iPad mini 3: Og dette er hva Apple kaller nytenkning

Superskjerm

Det ser ikke ut til at vektreduksjonen har hatt noen negative effekter. Tvert imot. Skjermen har både blitt mye mer lyssterk og fått høyere oppløsning. Z2 hadde en oppløsning på 1920 ganger 1200 punkter.

I Z4 er den økt til 2560 ganger 1600 punkter. Det samme som i Samsungs Tab S. Der er skjermen riktignok på 10,5 tommer, men så veier nettbrettet også 467 gram.

Les også: Slik skal Windows 10 rulles ut

Mot Samsung i solen: Selv i intenst sollys er det mulig å lese skjermen på Xperia Z4 Tablet. Den er mer lyssterk enn Samsungs fantastiske AMOLED-skjerm på deres 10,5 toimmers Tab S.
Mot Samsung i solen: Selv i intenst sollys er det mulig å lese skjermen på Xperia Z4 Tablet. Den er mer lyssterk enn Samsungs fantastiske AMOLED-skjerm på deres 10,5 toimmers Tab S.

Lyssterk

Sony hevder den nye skjermen er 40 prosent mer lyssterk enn den forrige. Det er mulig det stemmer for den lyser svært mye kraftigere enn Z2.

Vi har knapt sett et nettbrett med bedre egenskaper i sollys enn dette. Her må selv Her er Samsungs nye AMOLED-nettbrett med sin høyoppløste AMOLED-skjerm se seg slått.

Det Sony ikke sier noe om er selvfølgelig at denne medaljen har en bakside. Setter du lysstyrken på maks så trekker det vesentlig mer strøm. Og strøm skulle det gjerne vært mer av.

Et batteri på 6 Ah er blant de minste i denne klassen, men det er i det minste like stort som i forgjengeren - til tross for vektreduksjonen.

Sony skal ha ros for programvaren de har utviklet for å redusere strømforbruket. Den er enda bedre enn i Z2. Her, som i telefonene deres, sørger Stamina-programvaren for at batterilevetiden strekkes betydelig.

Selskapet oppgir en batterilevetid på 17 timer når man ser på video. Vi skulle gjerne sett hvordan vi kunne fått til det. I så fall må du se i et mørkt rom med skjermen stilt svært langt under det som er behagelig å se på.

I overkant av ti timer fant vi ut at det var mulig å få ut av nettbrettet og det var ikke med full belysning på skjermen.

Galaxy tab S2: Samsungs nye nettbrett ser mot iPad

Raskt

Som de fleste andre Android-nettbrett i toppklassen har Z4 fått en 2 GHz 64 bits Qualcomm Snapdragon 810 åttekjerne prosessor. Det er nok til at dette er et svært kraftig nettbrett som ikke står tilbake for noen i ytelse.

Vi merket ikke at noe lugget uansett hva vi gjorde og det er slik det bør være i dag, selv med så mange piksler nettbrettet trenger å oppdatere. Det er blitt nesten dobbelt så mange av dem.

Prosessoren får assistanse fra 3 GB RAM. Lagringsminnet kommer i en størrelse. 32 GB. Til gjengjeld har brettet spor til micro SD-kort som gjør det mye billigere å oppgradere enn nettbrett uten dette.

Apple tar 1800 kroner mer når du går fra 16 til 128 GB minne. Til sammenlikning koster et 128 GB micro SD-kort fra 800 kroner og med et slikt har du 160 GB i nettbrettet.

Test av Asus Zenbook UX305: En vifteløs, supertynn og griselekker PC

Vanntett: I Xperia Z4 Tablet er USB-kontakten blitt vanntett. Tidligere måtte man åpne et lokk for å lade. Den nesten umerkelige spalten til venstre for kontakten er den ene høyttaleren.
Vanntett: I Xperia Z4 Tablet er USB-kontakten blitt vanntett. Tidligere måtte man åpne et lokk for å lade. Den nesten umerkelige spalten til venstre for kontakten er den ene høyttaleren.

Frontlyd

Lyden i Z4 produseres av to høyttalere som er plassert akkurat der de bær være. På hver sin kortside rettet mot brukeren.

Høyttalerne kommer til syne som to nesten umerkelig små spalter langs rammen og det er nesten utrolig at de virker så godt som de gjør. De må tross alt tåle neddykking til 1,5 meters dyp.

Les også: Nettbrett stanser togene

Kamera

På utstyrslisten ser kameraene greie nok ut. 8.1 bak og det er som forventet i dag. Men bildene kunne vært bedre. Pussig nok, for Sony er en av de som produserer flest bildesensorer i verden. Her snakker vi om skomakerens barn. Vi sammenliknet bilder tatt med Samsungs Tab S med Z4 og det er ingen tvil om at Samsungs er bedre. Sonys bilder virker utvasket i sammenlikning.

Frontkameraet på 5.1 MP er ganske generøst i et nettbrett og gjør en god jobb til selfies og til å Skype med. Mens bakkameraet er det samme vi fant i Z2 er frontkameraet helt nytt. Det forrige var på 2,2 MP. Sammenliknet med iPad Air 2 sine 1,2 MP som ikke kan filme i Full HD er det virkelig bra.

Nå skal det sies at nettbrettet sjelden brukes som den viktigste bideplattformen, det er mobilen, etterfulgt av digitalkameraet. Men når de likevel utstyrer brettet med kameraer burde de være litt bedre enn dette. Og det hadde ikke skadet med en blits på baksiden heller.

Les også: Du har trolig hundrevis av disse uten å vite om det

Tastatur

I høst lanserer Sony et tastatur til Z4. Nettbrettet dyttes ned i en sprekk og kommuniserer over Bluetooth. Alt kan klappes sammen og bli til en særdeles lett bærbar «PC» på under 0,8 kilo.

Tastaturet har et batteri på 430 mAh som skal holde koken til rundt 60 timer tasting før det må lades. Håpet er nok at dette vil appellere til alle som kan tenke seg å reise uten å ha med PC-en. Nå når Office finnes for Android er problemet løst for mange.

Så får vi se hvor bra dette blir når tastaturet dukker opp.

Les også: Er den fremtidsmaskinen Apple så gjerne vil at den skal være?

Mye å velge blant

Problemet for Sony, og mange andre, er at det er så mange gode nettbrett å velge mellom. Og de kommer gjerne med en heftig pris. I tillegg finnes det et vel av ikke fullt så gode nettbrett, men til veldig lave priser. Og for de fleste Hvor bra nettbrett får du for 1300 kroner? .

På toppen av det hele er nettbrettmarkedet litt mettet. Salget har gått tilbake. Det nettbrettet man kjøpte for et par år siden gjør jobben bra ennå. Det er ikke her som på telefonsiden at vi må ha en ny modell hvert andre år.

Uansett. Xperia Z4 Tablet er et imponerende stykke elektronikk med høy ytelse, fantastisk skjerm og i markedets letteste vekt. Prisen er på 5000 kroner.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.