MOBIL

Test: null

Lyntest: Samsung Galaxy Note 3

Enda større skjerm i mindre innpakning. Slik er Samsungs nye Galaxy Note 3.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. sep. 2013 - 10:24

Samsung er selve showkongen for tiden med enorme tilstelninger rundt lanseringene. I Berlin hadde de leid Tempodrom i år som i fjor, men som oppvarming kjørte de en satellittoverført konsert fra Times Square i New York.

Den store nyheten om Galaxy Note 3 var lekket ut for lengst. Mer spennende var det å se hvordan den intelligente klokka, eller hva vi skal kalle det, Galaxy Gear, så ut.

LES MER: Lyntest av Samsung Galaxy Gear

De fleste var enige om at det var nå det skulle skje, men hvordan var den i forhold til alle gjetningene og skissene som var laget. For en gangs skyld så det ut til at Samsung hadde klart å holde tett nok til å få opp temperaturen.

Det blir mye fanfare før showet virkelig tar av med teknologi, og som alltid må vi høre et foredrag om hvor mye de har hørt på kundene. Men la det være. Alle gjør jo det.

LES OGSÅ: Nye Galaxy Note 10.1 har sylskarp skjermSkjermen har vokst 0,15 tommer. Foto: Odd Richard Valmot.

Større skjerm

Galaxy Note 3 kan kort oppsummeres som en naturlig oppgradering av Note 2. Skjermen er større og skarpere, maskinvaren er raskere, og pennen har fått flere nye funksjoner. Noen stor overraskelse er den altså ikke.

Men det er mye positivt å si.

Skjermen måler nå 5,7 tommer, og det mest imponerende er at telefonen har blitt en tanke smalere og tynnere. I høyden har den vokst to tidels millimeter, altså i praksis ingenting. Vekten er redusert fra 182 til 168 gram.

Samsung har valgt et noe uvanlig bakdeksel med plast som skal imitere skinn. Skinnteksturen kjennes grei ut. Det får telefonen til å ligge godt i hånden, men det er knapt noen designbombe. Om du ønsker det kan du kjøpe et skinnetui til telefonen som ekstrautstyr. Dette har et vindu slik at du kan se skjermen mens telefonen ligger i etuiet. Og det føles mer som ekte skinn.

I praksis ligner telefonen ganske så mye på forgjengeren og på Galaxy S4.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy Note 2

Bedre skjerm

Skjermen er en større variant av den vi kjenner fra Galaxy S4. Det betyr at dette er bra saker. Samsung kan dette med AMOLED, men det må også sies at mens de har perfaksjonert teknologien har konkurrentene gjort det samme med LCD. Den nye Sony Xperia Z1 er nok i samme klasse som denne med sin nye vri på LCD.

Det skal nevnes at Note 2 hadde en skjerm med lavere oppløsning. Den hadde 1280 x 720 piksler, mens Note 3 har 1920 x 1080 piksler. Nykommeren er altså betydelig skarpere.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen13-megapikslerkameraet ser ut til å være rimelig godt, men vi har ikke fått testet det nøye. Foto: Odd Richard Valmot.

Samsungs sterkeste

Under panseret finner vi samme systembrikke som Sony Xperia Z1 og LG G2; Qualcomm Snapdragon 800.  Prosessoren er firekjernet og kan oppnå hastigheter på 2,3 GHz. Det skal ikke stå på kraften, med andre ord. Arbeidsminnet er 3 GB, og telefonen skal leveres i varianter med 32 og 64 GB lagringsminne.

LES OGSÅ: Lyntest av LG G2

Kameraet har fått 13 megapikslers oppløsning, og du kan filme i 4K-oppløsning om du så ønsker.

Å overføre bilder, musikk og video mellom PC og telefon burde gå unna i en fei. Her er det nemlig støtte for USB 3, som kan gi hastigheter på inntil 6 Gbps.

Den har ellers de funksjonene du kan vente deg av en ny toppmodell, som LTE. Vi registerer at Samsung har inkludert temperatur- og luftfuktighetssensor i telefonen, slik Galaxy S4 har.

Android 4.3

Operativsystemet er Android 4.3, som er den aller nyeste tilgjengelige versjonen. På toppen har Samsung lagt sitt eget grensesnitt.

LES OGSÅ: Dette er den neste Android-versjonen

Nyhetene er knyttet til pennen S Pen. Samsung fortsetter å utvikle denne i raskt tempo. Og det handler om multitasking og muligheten til å jobbe i flere vinduer samtidig.

Brukergrensesnittet kjenner vi igjen fra S4 og tidligere Note, men det er selvfølgelig sterkt forbedret for å få enda mer ut av pennen.

Her har Samsung kommet opp med en innovativ måte å la pennen åpne en multimeny når den svever over et område. Og herfra kan man bruke den til å klippe ut og lagre saker eller åpne andre miniapper ved å tegne sirkler og firkanter.

Riktig smart, men det trenger litt lærekurve.Du kan kjøpe skinneuti som ekstrautstyr. Foto: Samsung

Punkt, sirkel og firkant

Pennen gjør det lett å ringe ved å skrive tall, klippe ut figurer og mye annet. Samsung har også tenkt ut hvordan pennen kan brukes til å forenkle oppgaver, og stikkordene er punkt, sirkel og firkant.

Punkt er er nye måter å komme til funksjonalitet på. Holder du pennen over skjermen som et punkt kommer fem ulike menyer opp.

Tegner du en sirkel på skjermen kan du lagre innholdet du sirkler inn. Omtrent alt kan sirkles inn og lagres på denne måten. Og vil du tilbake til kilden vet telefonen hvor det kom fra.

Tegner du en frikant er det den nye måten å multitaske på. Da får du opp et valg med vanlig apper som kan plasseres inni firkanten, for eksempel en kalkulator. Man kan ha to vinduer åpne til og med fra den samme appen og f. eks chatte med to samtidig, eller gjøre to utregninger side om side.

S-finder er en ny søkefunksjon som blar gjennom hva som helst på telefonen. Litt som Apples Spotlight-søk på iOS, altså.

Notatappen S Note har også fått en runde med oppgraderinger.

Alt i alt

Dette er en riktig så bra oppgradering av Note-serien. Vi er mest imponert over hva Samsung har klekket ut på programvaresiden.

Maskinvaren er bedre og raskere, men på langt nær det bykset Sony viste noen timer før. Det er uansett mer enn nok kraft til alt du kommer til å bruke telefonen til.

Galaxy Note 3 kommer i salg 25. september, og skal koste 6000 kroner.

LES OGSÅ: 

33 høydepunkter i Nokia-historien

Datoen for neste iPhone er spikret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.