MOBIL

Test: null

Lyntest: Samsung Galaxy Gear

Vi tok en nærmere titt på Samsungs nye smartklokke.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. sep. 2013 - 09:00

I går kveld ble Samsungs smartklokke Galaxy Gear presentert. Med denne kan du lese meldinger, svare på telefonsamtaler og installere egne apper.

Det er noe science fiction over det, mener Samsung, som også hevder at klokken er "teknologi fra neste tiår". Vi får anta at vi ikke kommer til å være helt enige i det siste om ti år.

Om ryktene stemmer, kom klokken i siste liten. Apple sies nemlig å jobbe med et lignende produkt, og det kan jo tenkes at de lanserer sin "iWatch" som en "one more thing" neste uke.

Galaxy Gear er langt fra den første smartklokken som er lansert, og den er egentlig en del av en pågående trend med teknolgi du kan ha på kroppen. At en av de virkelig store aktørene hiver seg på er åpenbart viktig for at markedet for slike produkter skal ta seg opp. Se bare på oppmerksomheten Google Glass har fått.

LES OGSÅ: Samsung lanserer Galaxy Gear og Note 3



Gammel teknologi møter smartklokken. Foto: Odd Richard Valmot.

Minimini

I praksis er Gear altså en slags smarttelefon i miniatyr som du fester som et vanlig armbåndsur. Den har trykkskjerm, Bluetooth, kjører Android, og du kan installere apper. Du kan ringe med den, lese meldinger og snakke til den.

Men dette er ikke en telefon med egen nettverksforbindelse. Du må koble den til en Samsung Galaxy S3 eller nyere via Bluetooth. Vi vil tro det allerede nå sitter hackere der ute og lurere på hvordan de kan få den til å fungere med andre telefoner og nettbrett.

Sporty

Gear ser ut som en slags klokke i rustfritt stål. Samsung har gått for en relativt røff design, da den har synlige skruer på fronten, og har reimer i til dels spreke farger. Av de totalt seks fargevariantene er det også noen mer nøytrale farger. 

I gult ser den kanskje ut som et sportstilbehør. Vi tippet på forhånd at klokken ville ha noen treningsfunksjoner, som integrert pulsmåler. Det har den ikke, og foruten at den leveres med noen treningsapper og har skritteller er ikke Galaxy Gear noe sportstilbehør direkte.

Vekten på 74 gram er ikke mye å klage på. Den føles grei på hånden, men den er litt tykk. Alle klokkene som var utstilt i Berlin hadde et ekstra skall under for at ingen skulle stikke av med dem så vi får se hvordan de er uten.

Ser man seg rundt i klokkelandskapet finner man raskt at de tøffeste mekaniske herremodellene er mye større og tyngre enn Gear. Men på små damehender blir den kanskje litt voluminøs.

Samsung har sørget for å sikre Gear mot vann. Den følger IP55-spesifkasjon, noe som betyr at den er beskyttet mot inntrenging av støv, og tåler vannsprut. Vanntett er den ikke, så tar du den med på svømmetur har du kastet 2600 kroner på sjøen.



Størrelsen kan vi absolutt leve med. Foto: Odd Richard Valmot.

Android

Klokken kjører en nedstrippet utgave av Android. Siden skjermen er liten og pikslene få, har Samsung vært nødt til å modifisere ganske mye. Her er det altså ikke menyer av samme type som du finner på selskapets smarttelefoner.

Du sveiper over skjermen både opp og ned for å skifte funksjon. I hovedmenyen sveiper du sidelengs for å bla mellom de forskjellige valgene, som skritteller, varsler, galleri, musikkspiller og appene. Tanken er at du skal kunne gjøre mye av det samme du gjør på telefonen din uten å måtte plukke den ut av lomma.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Om du sveiper oppover henter du frem et nummertastatur slik at du kan ringe. Sveiper du nedover startes kameraet.

Brukergrensesnittet var uvanlig enkelt å lære seg. Sveip hit og dit sitter raskt i pekefingeren. Det er lett å komme til kameraet med et trekk mot deg. Gear har også en liten returknapp på siden.

Ikke overraskende er standardstartskjermen på Gear en klokke, som også kan vise deg værmeldingen.

Grei ytelse

Ytelsen virket helt grei. Vi opplevde ikke at klokken nølte når vi sveipet frem og tilbake eller tok bilder. 

På telefonen din kan du administrere hvilke apper som er installert, legge til nye og fjerne de du ikke bruker.

En liten detalj vi liker er at du kan få klokken til å ringe dersom du ikke finner den, og vice versa på klokken. 

Men dette altså ikke bare en selvstendig enhet. Den samarbeider med telefonen. Får du en e-post eller SMS, kan du lese den på den store skjermen. Du kan motta en telefonsamtale og snakke i klokka. Altså en del telefonfunksjoner du kan bruke uten å ta telefonen ut av lomma.

Kameraet i lenken gjør det uvanlig lett å ta et bilde. Trekk ned og klikk. Kameraet har naturlig nok temmelig begrenset oppløsning. Dette er ikke det som skal brukes til gruppefoto og landskap. Dette er kameraet for å fange The Kodak moments raskere enn noe Kodak noen gang har prestert.

Kameraet har for øvrig makromodus, og du kan ta opp videosnutter i 720p HD-oppløsning. Disse er imidlertid begrenset til ti sekunder.

Men dette er mer enn å ta bilder. Dette er begynnelsen på overlappende virkelighet.



Uten en kompatibel telefon eller et nettbrett får du ikke full utnyttelse av klokken. Foto: Odd Richard Valmot.

Apper

Det kommer en rekke apper som er spesiallaget for Galaxy Gear. Ved lansering skal utvalget være på rundt 70. Dette inkluderer:

Evernote - lar deg lagre bilder fra Gear i Evernote, og viser varsler fra Evernote.

Glympse - gjør det enkelt å dele posisjonen din med andre. . 

eBay - lar deg by på varer rett fra klokka.

MyFitnessPal - holder oversikten over treningsøkter og fungerer som matdagbok.

Runkeeper - treningsapp. 

Brukeropplevelsen er åpenbart ikke den samme som på mobilen, for skjermen er svært liten. Det er en av hovedgrunnene til at appene på Gear må være spesiallaget for den. 



Kameraet er greit, men litt lavoppløst. Foto: Odd Richard Valmot.

Liten og god skjerm

Skjermen måler 1,63 tommer og har oppløsningen 320 x 320 piksler. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det gir faktisk en pikseltetthet på 277 PPI.

Skjermen er av typen AMOLED og er rett og slett imponerende. Igjen må vi ta forbehold om at vi så den innendørs, riktignok svært godt opplyst, men utendørs vil den selvfølgelig ikke sees like godt som en vanlig klokkeskive. Men folk er vant til mobiler og denne er nok i samme klasse, om ikke bedre.

At det er snakk om en AMOLED-skjerm er i seg selv viktig, da disse bruker mindre strøm enn LCD-skjermer. Grunnen er at hvert enkelt bildepunkt lyser individuelt, mens LCD-skjermer filtrerer en lyskilde bak panelet.

Ikke at dette garanterer underverker for batteritiden. Samsung har brukt et 315 mAh-batteri, som fullt oppladet skal gi noe sånt som 25 timers brukstid. Altså vil du i praksis måtte lade denne på nattbordet hver kveld.

Det hele drives av en 800 MHz prosessor. Arbeidsminnet er 512 MB, mens lagringsminnet er 4 GB. Noen utvidelsesmulighet har den ikke.

Sensorer

Klokken har akselerometer, slik at programvare kan pønske ut hvordan du beveger den. Pedometersensoren brukes av skrittellerappen. Foruten den manglende pulssensoren vi håpet på, hadde vi også et håp om at klokken hadde temperatursensor, men dette mangler også.

Om dette kommer til å bli en salgssuksess eller ei gjenstår å se. I sin nåværende form krever den at du har en Samsung Galaxy S3, Note 2 eller nyere. Den fungerer også med noen Samsung-nettbrett. Vi vil tro at Gear ville hatt større potensiale om den også fungerte med andre Android-telefoner og iPhone.

Alt i alt er Gear en imponerende liten sak, og vi tipper Samsung kan selge en slump av disse når den kommer i salg 25. september. Akkurat nå er det knyttet en del spenning til rykter om at Apple vil presentere noe lignende neste uke. Det kan muligens slå beina under Gear noe, men også like godt gi den et dytt i riktig retning. Men dette blir løse spekulasjoner.

Prisen er oppgitt til 2600 kroner veiledende.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.