MOBIL

Test: null

Lyntest: Samsung Ativ Tab 3

Samsungs nye Ativ Tab 3 er like mye en PC som det er et nettbrett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. juni 2013 - 10:49

Det har blitt lansert flere nettbrett med Windows 8 siden i fjor. Men de fleste har vært basert på RT-utgaven. Det vil si at de ikke kan kjøre vanlige Windows-programmer, men kun Windows 8-apper du laster ned fra Microsofts app-butikk.

Dette legger en naturlig begrensning på hvor spennende disse produktene er for oss forbrukere. Utvalget apper i Windows Store er nemlig milevis fra det du får på iPad og Android-brett.

Med nettbrett som Samsungs nye Ativ Tab 3 fjernes denne begrensningen i stor grad. Dette er nemlig en PC forkledd som et nettbrett.

LES OGSÅ: Her er Samsungs nye gullrekkeAtiv Tab 3 er formet som et vanlig nettbrett, men kjører Windows 8.

Kort fortalt om Samsung Ativ Tab 3

Ativ Tab 3 ser i det store og hele ut som et ganske ordinært nettbrett med Samsung-design. Mest av alt ligner det på det Android-baserte Galaxy Tab 3. 

Brettet har 10,1 tommers skjerm med oppløsningen 1366 x 768 piksler. Det gjør kanskje ikke skjermen spektakulært skarp, men det er for all del brukbart.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Ativ Tab 3 er 8,2 millimeter tykt og veier 550 gram. Med en bredde på 25,7 cm og en høyde på 16,5 cm er det altså ikke vesentlig større eller tyngre enn Samsung Galaxy Tab 3 10.1.

Brettet er laget i plast, men kvalitetsfølelsen har vi ikke noe å utsette på. Noen spesiell wow-faktor har designen kanskje ikke. Men titter vi under panseret er det likevel rimelig interessant.Dekselet er i plast.

Windows 8

Brettet kjører som nevnt Windows 8. Her kan du altså installere stort sett det du måtte ønske av vanlige Windows-programmer. Det gir dette nettbrettet en kjempefordel.

Om du vil ha real bildebehandling kan du installere et program for det. Vil du installere spill er det bare å kjøre på. Mulighetene er mange, og det er akkurat dette som er det store argumentet for å gå for et brett som dette.

Ativ Tab 3 har altså utformingen til et nettbrett, med mulighetene til en PC.

LES OGSÅ: Slik er Samsungs nye Ativ-PC-er (tu.no)

Så skal vi legge til at det slett ikke er noen kraftig PC. Den kjører på en tokjernet Intel Atom-prosessor på 1,8 GHz, har 2 GB arbeidsminne, og 64 GB lagringsminne.

Om tidligere erfaringer med tilsvarende maskinvare som på HP Envy X2 er en pekepinn, vil Ativ Tab 3 ikke egne seg til tunge oppgaver som videoredigering eller nye spill.

Så skal vi understreke at vår lille prøvetur med brettet ga oss inntrykk av at brettet opplevdes omtrent så raskt som de fleste andre nettbrett.Du bruker S Pen i stedet for mus.

Kommer med S Pen

Det store spørsmålet er selvsagt hvordan alskens Windows-programmer som ikke er utviklet for bruk med trykkskjerm vil fungere. Den tanken har åpenbart Samsung også tenkt, for de har utstyrt brettet med skjermpennen S Pen.

LES MER OM S PEN: Test av Samsung Galaxy Note 8.0

Dette er en gammel kjenning fra deres Note-serie med Android-produkter. I Windows-variant kan pennen også brukes som mus. Dermed er det mulig å få god presisjon når du arbeider med vanlige programmer.

Vi prøvde å navigere oss rundt i noen programmer, og syns i grunnen det fungerer bra som erstatning for mus.

Office følger med

Mens vi er inne på programmer, skal det nevnes at Microsoft Office 2013 følger med Ativ Tab 3. Du kan altså skrive i Word, jobbe med regneark i Excel, og alt annet du bruker Office til. Dette er et punkt som i aller høyeste grad taler for brettet. 

Det er nemlig bare på Windows 8 RT at Office er en del av standardpakken. På Windows 8 er normalen at du må betale for Office i tillegg. Det er klart Samsung har betalt for Office og sender kostnaden videre til kunden, men vi antar at de har fått en god pris fra Microsoft.Samsung lager også et tastaturdeksel som kan kjøpes i tillegg.

Kan brukes med tastatur

Ativ Tab 3 får et tastaturtilbehør som gjør det enklere å skrive. Kjøper du dette i tillegg har du i praksis en liten PC. 

Dette tastaturet har såkalte "chicklet"-taster, som betyr at de enkeltvis stikker opp fra overflaten. Vi skrev noen linjer på det, og opplevde at det fungerte fint. Tasteoppsettet er som på de fleste PC-er.

Tastaturet kan legges over skjermen, slik at det også fungerer som et deksel.

Utover dette har Ativ Tab 3 det vi forventer av funksjoner, Her er det støtte for 3G og LTE, og Wi-Fi. Om du vil utvide lagringsplassen er det et minnekortspor for micro-SD-kort på inntil 64 GB på siden av brettet. Du kan også koble til ekstra skjerm ved hjelp av micro-HDMI-porten på brettet.

Det er et 2 megapikslers kamera på baksiden, og et kamera som kan ta HD-video på fremsiden.

Batteriet har en kapasitet på 25,6 Wh, som skal gi en brukstid på inntil 8,5 timer. Det ser altså ut til at brettet holder en hel arbeidsdag. Hvordan det er i praksis gjenstår selvsagt å se.

Det skal nevnes at det ikke er noen USB-porter med vanlig størrelse her. Skal du koble til egen mus og tastatur er det gjerne greit å gå for en USB-løsning, ellers må du skaffe til veie en overgang fra micro-USB. En vanlig USB-tilkobling hadde vært kjekt å ha.

Hva vi syns så langt

Vi hadde ikke all verdens tid med Ativ Tab 3, så noen definitiv dom skal vi ikke felle. Det foreløpige inntrykket er imidlertid at dette virker som et spennende produkt.

Det er lett å se for seg at dette kan være et supert produkt for studenter, i alle fall om tastaturtilbehøret kjøpes i tillegg.

At du kan kjøre vanlige Windows-programmer åpner for en hel del muligheter du enkelt og greit ikke har på andre nettbrett. Vi er slett ikke sikre på at dette er en mulighet som vil appellere til alle - Android- og iOS-baserte nettbrett er vel ikke akkurat ubrukelige, og utvalget apper tilpasset trykkskjerm er helt klart større. Men har du sittet på gjerdet med tanke på nettbrett er dette kanskje et produkt som kan få deg til å ta steget.

Uansett har vi ikke prøvd Ativ Tab 3 lenge nok til å si så mye om hvor bra det fungerer. Men konseptet virker interessant nok til at vi ser frem til å bli bedre kjent med det.

LES OGSÅ: Lyntest av Samsung Ativ Q - nettbrettet som kjører Windows og Android

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.